Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ελληνική ασφαλιστική αγορά, καθώς οι διαρκείς αυξήσεις στο λειτουργικό κόστος και οι σημαντικές ζημιές σε όλους τους κλάδους προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητά της, όπως αναδείχθηκε κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) που ολοκληρώθηκε χθες (23.5.2025) στην Ύδρα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωποι μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών προειδοποίησαν για την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας και των αυτοκινήτων, αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κλάδου ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν ετήσια αύξηση της τάξης του 5% με 6% τα τελευταία 30 χρόνια, γεγονός που ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη.
Στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων, οι πιέσεις εντείνονται λόγω της αύξησης του κόστους ανταλλακτικών και επισκευών. Επιπλέον, οι προμήθειες που καταβάλλονται στη διαμεσολάβηση παραμένουν υψηλές, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.
Σημειώνεται ότι «το 2024 οι ζημίες ανήλθαν στα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ περίπου τα πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Ευτυχώς, τα αποτελέσματα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών για το α΄ τρίμηνο του 2025 είναι θετικά. Επομένως, η διεθνής ασφαλιστική βιομηχανία θα αντέξει, όπως άντεξε και η ελληνική αγορά», δήλωσε χθες ο πρόεδρος και CEO της Ευρώπη Ασφαλιστική, Νικόλαος Μακρόπουλος, σε συνέντευξη τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι, από την 1η Ιουνίου 2025, τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση για όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500.000 ευρώ να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο για ζημιές από φυσικές καταστροφές (όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς), καλύπτοντας τουλάχιστον το 70% της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ωστόσο, σήμερα είναι καλυμμένο μόλις το 40% των επιχειρήσεων (οι 4 στις 10), που υποχρεούνται να ασφαλιστούν από την 1η Ιουνίου, αφήνοντας ένα σημαντικό ποσοστό εκτεθειμένο σε κινδύνους.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, η υποχρεωτική κάλυψη των οχημάτων από φυσικές καταστροφές μπορεί να διευρύνει ουσιαστικά τις παροχές της αγοράς και να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση των πολιτών.
Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση των ασφαλίστρων παραμένουν το υψηλό κόστος των νοσοκομειακών υπηρεσιών, η πρόοδος και το αυξημένο κόστος της ιατρικής τεχνολογίας, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, καθώς και οι απαιτήσεις του πλαισίου Solvency II.
Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, Βασίλης Χρηστίδης, τα στοιχεία αυτά ασκούν διαρκή πίεση στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθιστώντας αναγκαίες τις ετήσιες αναπροσαρμογές στα ασφάλιστρα υγείας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες αποφάσισαν να συγκρατήσουν τις τιμές τους για το 2025. «Δε θέλουμε να αυξήσουμε τις τιμές των ασφαλίστρων», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Generali Ελλάδος, Πάνος Δημητρίου, προσθέτοντας ότι «ο Έλληνας καταναλωτής δεν διαθέτει τη δυναμική του Ελβετού, παρ’ όλα αυτά τα κόστη που αντιμετωπίζει είναι αντίστοιχα με εκείνα της Ελβετίας».
Παράλληλα, ο κος Δημητρίου προειδοποίησε πως εάν οι αυξήσεις στα τιμολόγια συνεχίσουν να μην καλύπτουν το αυξανόμενο κόστος, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα οδηγηθούν σε αναζήτηση πρόσθετων εποπτικών κεφαλαίων, ύψους 5 δισ. ευρώ. «Αυτά τα κεφάλαια, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν και δεν ξέρω πώς θα βρεθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για την αντιμετώπιση του κόστους της υγείας, απαιτείται ένα σύνολο μέτρων, όπως η εφαρμογή των DRG’s (Diagnosis Related Groups) και η αύξηση των διαθέσιμων κλινών στην Αττική, μέσω νέων επενδύσεων και συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Πηγή: www.newsit.gr