Οικονομία

Χατζηδάκης: «Κάπου ώπα παιδιά, ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα έγινε Ελβετία και Σουηδία»

Απάντηση στις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και πως αυτή αντανακλάται στην ανάπτυξη της Ελλάδας, δίνει με ανάρτηση του στα social media ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως ποτέ η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα πλούτισε ξαφνικά, ότι έγινε Ελβετία και Σουηδία, αλλά την ίδια στιγμή αναφέρει πως κι αυτή η προσπάθεια να μας παρουσιάσουν ορισμένοι ότι, αντί να πάμε μπρος, πάμε πίσω κι ότι σε λίγο θα γίνουμε σαν ορισμένες χώρες της Αφρικής, παραπάει.

Προσθέτει πως όντως υπάρχει ακρίβεια, όπως σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, υπάρχουν μεγάλες πληγές από την περασμένη δεκαετία και ακόμα μεγάλη ανηφόρα που πρέπει να ανέβει η χώρα, αν και η κυβέρνηση δεν εξελέγη για να τα αλλάξει όλα από τη μια στιγμή στην άλλη με ένα θαύμα αλλά να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει όσο γίνεται την κατάσταση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, συμπληρώνει ο υπουργός, ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πάει μπροστά με ταχύτητα που, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο κ. Χατζηδάκης παραθέτει στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών που δείχνουν ανάμεσα στα άλλα τα ακόλουθα:

  • Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.
  • Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων.
  • Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ.
  • Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών.
  • Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως αυτό ορίζεται και μετριέται από τον ΟΟΣΑ.
  • Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση όσον αφορά τη μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό σε όλη την ΕΕ. Ακόμα και στον πληθωρισμό τροφίμων, που πράγματι υπάρχει σοβαρό θέμα, το πρόβλημα είναι ελαφρώς μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (αύξηση 25,8% έναντι 26,1%).

 

Ο υπουργός, απαντώντας περαιτέρω κριτική διερωτάται: Μπορεί άραγε κανείς να αμφισβητήσει ότι έχουν βρει δουλειά, με βάση το ΕΡΓΑΝΗ, 500.000 Έλληνες την τελευταία πενταετία; Είναι μικρό πράγμα; Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο κατώτατος μισθός ανέβηκε από 650 ευρώ το 2019 σε 830 ευρώ το 2024 και ότι αυτό είναι μια αύξηση 27%, ενώ ο πληθωρισμός σωρευτικά θα έχει ανέβει 16,5%; Αμφισβητήσει κανείς ότι, με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί 7,7% την τελευταία πενταετία, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,3%) και σχεδόν τριπλάσιο της ευρωζώνης (2,3%)».

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.425,13 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,11% – Θετικό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Παπαθανάσης: Υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση ταμείων στήριξης επιχειρήσεων σε περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

admin

Η BYD αναλαμβάνει τον έλεγχο της κοινοπραξίας με την Mercedes – Benz στην Κίνα

admin