Φωτογραφία: iStock
Το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων του υψηλού κόστους ασφάλισης στον τομέα της υγείας επιχειρεί αυτό το διάστημα να βάλει η κυβέρνηση με την εν εξελίξει σχετική συζήτηση, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι και η πρώτη φορά που παρεμβαίνει στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών.
Τουναντίον, κατά τη τελευταία διετία η κυβέρνηση έχει παρέμβει με δυναμικά μέτρα που «αγγίζουν» τη δραστηριότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Παράλληλα, αναλυτές ανέφεραν στο newsit.gr πως το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο πέρασε το 2023 σε σχέση με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που προβλέπει εξίσωση της φορολογίας των παροχών στο 2ο και 3ο πυλώνα, ευνόησε έμμεσα τον 3ο καθώς διαμόρφωσε όρους ισότιμου ανταγωνισμού (από φορολογική άποψη) και για τους δύο.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο από πέρυσι έχει αποφασίσει να:
- Αυξάνεται σε 20% η έκπτωση για τον ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ. Ακίνητα μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ αξίας συνεχίζουν να έχουν την έκπτωση του 10% και θα πρέπει έως 1.6.2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, διαφορετικά δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
- Από 1.6.2025 όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές και από 1.1.2025 όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, με την ανανέωση ή σύναψη νέου ασφαλιστηρίου, πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές.
- Από την 1.1.2025 όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών κατά την ανανέωση ή σύναψη νέου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
- Το οικονομικό επιτελείο κατάργησε τη φορολόγηση 15% στις ασφαλίσεις υγείας για παιδιά έως και 18 ετών
- Μεταξύ άλλων συναλλαγών, καταργήθηκε και το Τέλος Χαρτοσήμου για κάθε ασφαλιστική πράξη.
Πηγή: www.newsit.gr