Οικονομία

Ακρίβεια: Στο κάδρο τα «κλειστά» επαγγέλματα και τα ελαστικά κόστη παραγωγής βασικών ειδών κατανάλωσης

Νέο γύρο μέτρων κατά της ακρίβειας σχεδιάζουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, με τη διαφορά, όμως, πως αυτά δεν θα είναι έκτακτα, αλλά μόνιμα και διαρθρωτικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr.

Tα μέτρα αυτά κατά της ακρίβειας, τα οποία ενδέχεται να ωριμάσουν πολιτικά προς τα μέσα του επόμενου έτους, εξετάζεται να αφορούν την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις ελαστικές δαπάνες επιχειρήσεων παραγωγής βασικών ειδών κατανάλωσης, προκειμένου να ρίξουν τις τιμές τους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μπαράζ μέτρων για την τιθάσευση του πληθωρισμού με τελευταίο εκείνο που στόχευση είχε τις επίπλαστες προσφορές ορισμένων προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, με τα οποία ήλθε σε επαφή το newsit.gr αναφέρουν πως τα τελευταία μέτρα έχουν φέρει αποτέλεσμα, όπως δείχνουν -για παράδειγμα – οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο του 2024, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024.

Όσον αφορά τις τιμές μεταξύ Αυγούστου 2024 – Αυγούστου 2023, αυξήθηκαν κατά 2,8% (ΕΛΣΤΑΤ), με τις 2 μονάδες από τις 2,8 του πληθωρισμού των τροφίμων να οφείλονται στην τιμή του ελαιόλαδου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η οποία είναι αυξημένη σχεδόν κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Μ΄ άλλα λόγια, συμπληρώνουν, αν σημειωνόταν αυτή η έκρηξη τιμών στο λάδι, ο πληθωρισμός των τροφίμων θα «έτρεχε» με ρυθμό μόλις 0,8%, δηλαδή σχεδόν μηδενικό.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν στο newsit.gr πως το υφιστάμενο πλέγμα έκτακτων μέτρων, στο οποίο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η αντιμετώπιση κερδοσκοπικών αυξήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης θα συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες με τον πρώτο διακριτό ορίζοντα να είναι το καλοκαίρι του 2025.

Στο μεταξύ, γύρω στον ερχόμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο αναμένεται να φύγει από τη… μέση, ο βασικότερος παράγοντας αύξησης του δείκτη τιμών στα είδη διατροφής δηλαδή η τιμή του ελαιόλαδου.

Η εικόνα την οποία έχουν αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς είναι πως η παραγωγή ελαιόλαδου στη βασική χώρα παραγωγής, την Ισπανία φτάνει στα προ διετίας επίπεδα.

Αυτό, όμως, προβλέπουν στελέχη της κυβέρνησης με ακριβή γνώση των εξελίξεων στο εμπόριο, δεν θα σημάνει επιστροφή των τιμών ελαιόλαδου στο προ διετίας επίπεδο.

Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα ελαιόλαδου, καθώς πουλήθηκαν ιδίως πέρσι λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών.

Οι ίδιες πηγές, πάντως επισημαίνουν πως ακόμα και στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μείνουν ίδιες οι τιμές με το 2023-2024, αυτό θα σημαίνει μηδενικό ρυθμό μεταβολής και άρα μηδενική επίδραση στο δείκτη τιμών τροφίμων, αλλά και στο γενικό δείκτη.

Πέραν, όμως, από τους πρόσκαιρους παράγοντες όπως το ύψος παραγωγής ενός σημαντικού είδους διατροφής (σ.σ. πχ η ξηρασία του 2022-2023 γονάτισε την παραγωγή ελαιόλαδου στη νότια Ευρώπη), αλλά και τις αυξητικές τάσεις -σε άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη χρονική κλίμακα- των τιμών που φέρνει το κόστος της πράσινης μετάβασης (στην ενέργεια και τη ναυτιλία), υπάρχουν στρεβλώσεις στις αγορές παροχής υπηρεσιών.

Σε σχέση με τις στρεβλώσεις αυτές, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου φαίνεται πως εξετάζουν παρεμβάσεις πρώτα – πρώτα σε σχέση με την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των «κλειστών επαγγελμάτων», κάτι το οποίο θα διευκόλυνε την είσοδο -έξοδο επιχειρηματιών σε κλάδους υπηρεσιών, θα αύξανε τον ανταγωνισμό και έτσι θα πίεζε τις τιμές προς τα κάτω.

Παραπέρα, στο συρτάρι αρμόδιων στελεχών βρίσκονται ορισμένοι πρώιμοι σχεδιασμοί για παρεμβάσεις στο σκέλος της μείωσης κάποιων ελαστικών εξόδων ορισμένων επιχειρήσεων παραγωγής ειδών πρώτης ανάγκης, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές τους.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Σκυλακάκης: Στις αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση για τον έλεγχο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος

admin

Ομόλογα: Άνοδος στην δευτερογενή αγορά ενόψει της «ετυμηγορίας» της Fitch

admin

ΕΕ: Έτοιμη να αντιδράσει σε περίπτωση εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ

admin