Οικονομία

Αυξήθηκε η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υπό τη «σκιά» των γαλλικών εκλογών

«Άρωμα Γαλλίας» είχε η σημερινή μέρα στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς οι μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν τα γαλλικά ομόλογα εξαιτίας των εκλογών, μεταφέρθηκαν σε όλες σχεδόν τις αγορές της ευρωζώνης.

Το περιθώριο των δεκαετών ομολόγων της Γαλλίας έφτασε στο 0,85% και πλησίασε στα επίπεδα στα οποία είχε εκτιναχθεί στην κρίση του 2012. Στην ελληνική αγορά η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη, ωστόσο το αντίστοιχο περιθώριο αυξήθηκε στο 1,25% – 1,29%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές παρόλο που εκτιμούν ότι δεν συντρέχει προφανής λόγος, καθώς τα θεμελιώδη δεδομένα της ευρωζώνης, δεν δικαιολογούν την σημερινή αντίδραση της αγοράς, οι επενδυτές φαίνεται να ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, και το κατά πόσο αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν ολόκληρη την ΕΕ.

Σημείο καμπής αποτελεί η 9η Ιουνίου οπότε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες πρόκειται να (ο πρώτος γύρος) να διεξαχθούν την Κυριακή (30.6.2024). Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας, στην περίπτωση που ενισχυθούν τα πολιτικά άκρα.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 48 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,74% έναντι 2,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,29%.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Θερινές εκπτώσεις 2024: Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα – Ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγουν οι καταναλωτές

admin

ΤΙΤΑΝ: Εντάχθηκε στον δείκτη FTSE4Good

admin

Τιμολόγια ρεύματος: Που οφείλεται η νέα θερινή έκρηξη τιμών στο ηλεκτρικό – Από την «εισαγόμενο» στο «εγχωρίως παραγόμενο» πληθωρισμό

admin