Οικονομία

ΑΑΔΕ: Kούρσα ελέγχων λόγω Χαλκίδας – Στο επίκεντρο της προσοχής οι επιστροφές φόρων και οι ενημερότητες

“Καμπανάκι” στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει χτυπήσει η υπόθεση διαφθοράς της Χαλκίδας με συνέπεια να μπαίνουν στο στόχαστρο χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας.

Ο επανέλεγχος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνει ταυτόχρονα με τη διενέργεια δειγματοληπτικών εσωτερικών ελέγχων από την ΑΑΔΕ, πανελλαδικά σε όλες τις ΔΟΥ  με αιχμή υποθέσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που πραγματοποιήθηκαν από τις Δ.Ο.Υ.

Παράλληλα θα ελεγχθούν υποθέσεις χορήγησης φορολογικής ενημερότητας από τους εφόρους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράτυπες ή παράνομες διαδικασίες.

Έλεγχος θα γίνει και στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης επιστροφών φόρου και χορήγησης φορολογικής ενημερότητας αν και η χρήση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις κεντρικά, περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Ειδικά για τη Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, με εντολή του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή επανελέγχονται όλες οι ύποπτες υποθέσεις, ιδίως αυτές που αφορούν σε επιστροφές ΦΠΑ και έχει ξεκινήσει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα όλες οι υποθέσεις ελέγχου από την ΔΟΥ Χαλκίδας μεταφέρονται στα ελεγκτικά κέντρα της Αττικής, με τους ελεγκτές της συγκεκριμένης υπηρεσίας να εντάσσονται στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής, χωρίς όμως να ελέγχουν υποθέσεις φορολογουμένων της Εύβοιας, όπως και το σύνολο των υπαλλήλων της συγκεκριμένης εφορίας, ενώ οι διαδικασίες είσπραξης εσόδων θα ενταχθούν στο Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕ.Β.ΕΙΣ.) Αττικής και του κεφαλαίου στο Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕ.ΦΟ.Κ.) Αττικής.

Ήδη, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της Δ.Ο.Υ Χαλκίδας, η ΑΑΔΕ «έτρεχε» τη διαδικασία αποσύνδεσης των ελεγκτικών και εισπρακτικών διαδικασιών από τις Εφορίες με τη μεταφορά τους στα Ελεγκτικά Κέντρα και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης για Αττική και Θεσσαλονίκη, για να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

Επιστροφές φόρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστροφές φόρων φέτος σχεδιάζεται να φτάσουν τα 6,588 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ στόχος είναι ειδικά για τον ΦΠΑ το 95% των αιτήσεων επιστροφών να διεκπεραιώνεται εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος, ήδη από τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις η καθιέρωση μαζικών συμψηφισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα έχει οδηγήσει σε επιστροφές ακόμα και μέσα σε μια εβδομάδα από την υποβολή της δήλωσης. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20,3 εκατ. ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη, οι οποίοι υπέβαλαν από τους πρώτους τις δηλώσεις τους. Σε επιπλέον 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9,03 εκατ. ευρώ. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις Δ.Ο.Υ. οι οποίες επέστρεψαν συνολικά το ποσό των 24.182 ευρώ.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Δήμας: Έρχεται πρόγραμμα απασχόλησης εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ με μισθό 1.200 ευρώ

admin

Σεντένο (ΕΚΤ) για επιτόκια: Είμαστε ανοιχτοί σε νέες μειώσεις αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί

admin

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 1,6% το 2024 και 1,8% το 2025, πληθωρισμός στο 3,1% και 2,8% αντίστοιχα

admin