Ελλάδα

Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια είναι τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν – Πότε θα τεθούν σε ισχύ

Με στόχο να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και περιλαμβάνουν το κλείσιμο  των καταστημάτων διασκέδασης στις 11 μ.μ. ή στις 12 τα μεσάνυχτα, αλλά με διακοπή της μουσικής από τις 11 μ.μ.

Όσον αφορά στην εστίαση, η εισήγηση των ειδικών προβλέπει είτε τη μείωση της χωρητικότητας στο 70% είτε τη λειτουργία των καταστημάτων με πληρότητα 100% αλλά μόνο σε τραπέζια χωρητικότητας έξι ατόμων και τις ανάλογες αποστάσεις βέβαια μεταξύ των τραπεζιών.

Για τα καταστήματα, τα μέτρα που εφαρμόζονται κρίνονται ως επαρκή και ως εκ τούτου, δεν αναμένονται αλλαγές.

Επίσης, οι ειδικοί εξετάζουν την επέκταση του μέτρου της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% (από το 20% μεσοσταθμικά σήμερα). Επίσης, στα  κέντρα διασκέδασης, όπως και στους χώρους εστίασης με ζωντανή μουσική να υπάρχουν μόνο καθήμενοι πελάτες. Όσον αφορά στα νυχτερινά κέντρα, προτείνεται αλλαγή στο ποσοστό πληρότητας, πράγμα που αναμένεται να ισχύσει και στους αθλητικούς χώρους και κυρίως στα γήπεδα (έως και καθολική απαγόρευση φιλάθλων). Επίσης, οι ειδικοί προτείνουν εκτεταμένη ιχνηλάτηση στην κοινότητα μέσω testing.

Θάνος Πλεύρης: Δεν κλείνουν τα σχολεία – Σε τρεις πυλώνες τα νέα μέτρα

Καμία σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία δεν υπάρχει στην παρούσα φάση, δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, είπε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε 3 πυλώνες. Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Δεύτερος πυλώνας των μέτρων αφορά στα γήπεδα, καθώς φαίνεται ότι οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ξεδιπλώνουν σταδιακά από την περασμένη εβδομάδα την πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αναχαίτιση μιας ταχύτατης, όπως φαίνεται, πορείας του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που θα δοκιμάσει εκ νέου το ήδη φορτωμένο σύστημα υγείας.

Οι επιστήμονες θεωρούν σχεδόν βέβαιο πως «ένα κύμα Όμικρον κρύβεται ήδη μέσα στο κύμα Δέλτα που βρίσκεται σε σχετική ύφεση» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη διάρκεια πρόσφατης επιστημονικής εκδήλωσης για τον κορωνοϊό στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Ήδη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε συνεχείς επαφές και διασκέψεις ώστε να παρακολουθεί τα δεδομένα και τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και θανάτους, που θα επιτρέψουν την ευκρινέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας. Μια ακόμη τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση των Χριστουγέννων στην επιδημία θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Εκτιμάται ότι μέχρι την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να αντιπροσωπεύει το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα – όπως ήδη συμβαίνει στη Βρετανία. Το ύψος του επιδημικού κύματος δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, ούτε και η επίπτωσή του στο ΕΣΥ με τις νέες εισαγωγές ασθενών που θα χρειαστούν – μέχρι και προχθές οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη COVID-19 άγγιζαν τους 4.000, με τους 990 σε Μονάδες.

Το χρονοδιάγραμμα των νέων μέτρων

Αυξημένο testing μέχρι τις 3 Ιανουαρίου αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης να ελεγχθεί η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, με αυξημένη ιχνηλάτηση μέσα από τη δωρεάν διάθεση μέχρι το τέλος του μήνα δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) για όλους τους πολίτες ηλικίας 5 χρόνων και άνω, αλλά και τον έλεγχο των εισερχομένων στις πύλες εισόδου της επικράτειας με μοριακά (PCR) και rapid τεστ. Το αυξημένο testing για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, θεωρείται μέτρο με αποτελεσματικότητα και οι ειδικοί έχουν απευθύνει ισχυρές συστάσεις για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και rapid tests κατά την εορταστική περίοδο, αλλά και ανεξάρτητα από αυτήν για τον έγκαιρο εντοπισμό θετικού κρούσματος και την απομόνωσή του.

Εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού αλλά και η επιστράτευση όλων των αρμόδιων Αρχών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εστίασης και διασκέδασης συμπληρώνουν το πλέγμα των μέτρων στην πρώτη φάση. Σε μια προσπάθεια επιπλέον προστασίας των πολιτών από την κυκλοφορία του κορωνοϊού, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν την αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και θεαμάτων σε δημόσιους χώρους που διοργανώνονται κατά κύριο λόγο από τους δήμους, αλλά και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους πολίτες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με έμφαση στη χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επόμενος σταθμός η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, οπότε και η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων -πιθανόν την προσεχή Τρίτη – άρα θα ακολουθήσουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα της πρώτης εβδομάδας του έτους.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία ή και της τηλεκπαίδευσης.

Με βάση τις προηγούμενες περιόδους επιβολής περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επαναφορά τους . Αφορούν στις περιοριστικές ρυθμίσεις του ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση, στη μείωση στον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και στον αριθμό των καθημένων ανά τραπέζι, στον «εξοστρακισμό» των όρθιων θαμώνων από τα καταστήματα διασκέδασης, όπως π.χ. τα μπαρ και τις πίστες, και στον περιορισμό της χωρητικότητας σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά και λοιπές αίθουσες θεαμάτων.

Η επιβολή συγκεκριμένου ωραρίου στην εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης είναι ένα μέτρο που θεωρείται πως θα έχει επίδραση στην αναχαίτιση της διασποράς της Όμικρον ανάμεσα σε εμβολιασμένους.

Όπως δείχνει η ιχνηλάτηση, εκεί όπου υπάρχει πλήρης ελευθερία, δηλαδή δεν υπάρχουν αποστάσεις και χρήση της μάσκας, και οι χώροι είναι κλειστοί, συμβαίνουν πολλές μεταδόσεις σε εμβολιασμένους.

Η επέκταση της τηλεργασίας, επίσης, είναι ένα μέτρο που δεν έχει οικονομικό κόστος και είναι εύκολο να εφαρμοστεί.

Βάσει του σχεδιασμού, η ημερομηνία λήξης των μέτρων τοποθετείται στο μέσον Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται βεβαίως παράταση της εφαρμογής τους για όσο χρειαστεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να «φρενάρουμε» την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον

«Η κυβέρνηση θα πάρει τα μέτρα που είναι απαραίτητα και τα οποία θα υποδείξουν οι ειδικοί ώστε να μπει «φρένο» στην εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε τα μέτρα που είναι απαραίτητα και θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ενώ ως προς την έναρξη εφαρμογής των μέτρων είπε: «Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε για να φρενάρουμε – όσο είναι εφικτό την εξάπλωση της Όμικρον και να μπορέσει να πάρει το ΕΣΥ κάποιες ανάσες».

Διαβάστε επίσης:

Βόλος: Εισαγγελική παρέμβαση για τον αντιεμβολιαστή που κόλλησε κορωνοϊό τη μητέρα του

Κορωνοϊός: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις Πλεύρη για τα νέα μέτρα (Video)

Κορωνοϊός – Καπραβέλος: «Μέτρα τώρα, μετά την Πρωτοχρονιά το κόστος μπορεί να είναι τραγικό» (Video)

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

Πηγή ενημέρωσης : το ποντίκι

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie