Το γάλα είναι ένα θρεπτικό ρόφημα που συνοδεύει συνήθως τα πρωινά μας γεύματα, ενώ από αυτό παράγονται αρκετά γαλακτομικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα, το γιαούρτι, το τυρί, το κεφίρ και το βούτυρο.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το γάλα.
Άραγε, ποιος είναι ο λόγος που το γάλα φαίνεται άσπρο; Πώς μια χημική ένωση που βρίσκεται στο γάλα και έχει υποστεί ζύμωση μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας;
Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ορισμένες αλήθειες για το γάλα που λατρεύουν να πίνουν μικροί και μεγάλοι.
1. Το γάλα από το άρμεγμα των αγελάδων κατά τις νυχτερινές ώρες έχει υψηλότερα επίπεδα τρυπτοφάνης και μελατονίνης – και οι δύο ουσίες προάγουν τον ύπνο.
2. Το γάλα αποτελείται από 87% νερό. Το υπόλοιπο 13% είναι πρωτεΐνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα.
3. Το αγελαδινό γάλα είναι το πιο συνηθισμένο είδος γάλακτος που καταναλώνεται, καθώς οι αγελάδες παράγουν καθημερινά περισσότερο γάλα σε σύγκριση με τ’ άλλα θηλαστικά.
4. Το νωπό γάλα μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή βακτήρια, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται παστερίωση.
5. Το 1987, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαγόρευσε την πώληση και διανομή του νωπού γάλακτος μεταξύ των πολιτειών. Έκτοτε, ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, το Οχάιο και η Γιούτα, έχουν νομιμοποιήσει την πώληση νωπού γάλακτος.
6. Το κατσικίσιο γάλα έχει περισσότερες θερμίδες και είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά σε σχέση με το αγελαδινό. Επιπλέον, περιέχει λιγότερη λακτόζη σε σύγκριση με το το αγελαδινό.
7. Το γάλα είναι μια εναλλακτική επιλογή από τα αθλητικά ποτά, καθώς περιέχει και ηλεκτρολύτες.
8. Η καζεΐνη και η πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι οι δύο τύποι πρωτεΐνης που βρίσκονται στο αγελαδινό γάλα. Θεωρούνται πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας καθώς περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα για την αναδόμηση των μυών.
9. Το μούλιασμα του ψαριού στο γάλα μπορεί να μειώσει την μυρωδιά του. Αυτό οφείλεται στις πρωτεΐνες του γάλακτος που συνδέονται με την τριμεθυλαμίνη – την ένωση που προκαλεί αυτή την έντονη μυρωδιά στα ψάρια
10. Το γάλα φαίνεται άσπρο, επειδή τα λιπαρά και η πρωτεΐνη εμποδίζουν την απορρόφηση του φωτός.
11. Το αποβουτυρωμένο γάλα, ωστόσο, έχει γαλαζωπή απόχρωση, καθώς περιέχει λιγότερα λιπαρά
12. Η κατανάλωση γάλακτος που περιέχει καζεΐνη μειώνει την αίσθηση καψίματος που νιώθετε μετά την κατανάλωση πικάντικου φαγητού. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι μπορούν να σας ανακουφίσουν
13. Μια λοίμωξη του μαστού που ονομάζεται μαστίτιδα μπορεί να κάνει το μητρικό γάλα να έχει αλμυρή γεύση, παρά γλυκιά.
14. Δύο από τα πιο δημοφιλή γάλατα φυτικής προέλευσης είναι το γάλα σόγιας και αμυγδάλου, τα οποία δεν περιέχουν λακτόζη, καθιστώντας τα εναλλακτικές επιλογές για άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
15. Η λακτόζη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, η λακτάση είναι ένα ένζυμο που παράγεται στο λεπτό έντερο και βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης.
16. Όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, σημαίνει ότι το σώμα του δεν παράγει αρκετή λακτάση. Ευτυχώς, υπάρχουν συμπληρώματα λακτάσης, για όποιον έχει δυσανεξία και θέλει να πιει γάλα ή να φάει λίγο τυρί.
17. Το γάλα είναι ευεργετικό για τα δόντια σας επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, το οποίο ενισχύει το σμάλτο σας και βοηθά τα δόντια σας να καταπολεμήσουν την τερηδόνα.
18. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί μπορούν να αφαιρεθούν με γάλα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μουλιάσετε το ρούχο σας με γάλα για μερικές ώρες και μετά να το ξεπλύνετε.
19. Εάν έχει λήξει το γάλα, δεν χρειάζεται να το πετάξετε στον νεροχύτη. Εάν το αραιώσετε με νερό, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για το πότισμα των φυτών λόγω του ασβεστίου του, μιας θρεπτικής ουσίας που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των φυτών.
20. Το εβαπορέ γάλα δημιουργείται με την εξάτμιση του 60% του νερού στο γάλα. Το ίδιο ποσοστό νερού αφαιρείται και κατά την παρασκευή συμπυκνωμένου γάλακτος, ωστόσο, γίνεται και προσθήκη ζάχαρης.
21. Το γαλακτικό οξύ που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και στην ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν γαλακτικό οξύ από ζαχαρότευτλο ή άμυλο καλαμποκιού.
Πηγή: www.newsit.gr