Κρίσιμο τεστ για το μαχαίρι στις συντάξεις το σημερινό Eurogroup..!!

Κρας τεστ για την τύχη των συντάξεων και το εάν θα γλυτώσουν το «μαχαίρι» αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Μολονότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της συνόδου, το θέμα θα βρεθεί στο τραπέζι, στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων προϋπολογισμού που κατέθεσαν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2019.

«Το Eurogroup θα εξετάσει την πορεία της εν εξελίξει αξιολόγησης των προσχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης για το 2019», αναφέρεται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης.

Η αναγνωριστικού χαρακτήρα συζήτηση στο Eurogroup αποκτά αυξημένη βαρύτητα, μετά τα μηνύματα ανησυχίας που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες από κύκλους των δανειστών σχετικά με την εντεινόμενη κυβερνητική παροχολογία, τη μεταρρυθμιστική απραξία, αλλά και τον κίνδυνο να σκληρύνει η στάση της Γερμανίας μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την αποδυνάμωση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα φθάσει το 3,6% του ΑΕΠ (πάνω από τον στόχο του 3,5%) χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις και με πλήρη εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα.

Να πείσει, επίσης, τους Ευρωπαίους, ώστε οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων να ληφθούν στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και να μην παραταθεί η αγωνία έως τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση βιάζεται, ελπίζοντας να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων και να μπορέσει να καταθέσει το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 στις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή χωρίς το επώδυνο μέτρο.

Εντούτοις, ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ληφθούν οριστικές αποφάσεις πριν από τις 3 Δεκεμβρίου.

Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τεχνοκράτες των δανειστών προβληματίστηκαν από τα σημάδια φορολογικής κόπωσης, τα οποία εντόπισαν στα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού για το μήνα Σεπτέμβριο, και θέλουν να έχουν στα χέρια τους όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα στοιχεία, προτού καταλήξουν στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Πηγή: topontiki.gr