Πολιτική

Κώστας Καραμανλής: Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη

Σε μα κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής πραγματοποιήθηκε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» όπου και καταχειροκροτήθηκε. Στην πρώτη γραμμή της ομιλίας του βρέθηκαν τα εθνικά θέματα και κυρίως τα ελληνοτουρκικά σε μια εποχή που το θερμόμετρο έχει ανέβει.

Ο κ. Καραμανλής αφού ευχαρίστησε αρχικά την Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» και εξήρε τη δράση της τόνισε χαρακτηριστικά πως «διανύουμε μέρες που μας γυρίζουν πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν. Ένα παρελθόν που ήταν κοινή πεποίθηση πως είχαμε αφήσει πίσω μας. Ένα παρελθόν που η δική μας γενιά δεν έζησε και που ελπίζαμε ότι δεν θα ζήσουν τα παιδιά μας».

Ο πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στα εθνικά θέματα και έδωσε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. «Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».

Ο κ. Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αντιλήψεις συμβιβασμού.«Αν όμως η δήθεν κινητικότητα, δηλαδή η μετακίνηση από πάγιες εθνικές θέσεις οδηγεί σε αντιλήψεις συμβιβασμού με τις μονομερείς και διαχρονικά αυξανόμενες τουρκικές αξιώσεις, το επιχείρημα είναι και έωλο και επικίνδυνο». Παράλληλα έκανε και ειδική αναφορά στην αποτρεπτική ισχύ της χωράς

Χαρακτήρισε την Τουρκία αναθεωρητική χώρα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά.  «Αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία είναι χώρα αναθεωρητική. Επιδιώκει δηλαδή να μεταβάλλει την υφιστάμενη κατάσταση όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες προς όφελος της. Απόδειξη αυτού είναι η άμεση ή έμμεση στρατιωτική της εμπλοκή στο Ιράκ, στην Συρία, στον Καύκασο και στην Λιβύη. Η ενεργή ανάμειξη της στα εσωτερικά των βαλκανικών χωρών με μουσουλμανικούς πληθυσμούς, με στόχο την διεύρυνση της επιρροής της. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, της Συνθήκης των Παρισίων περί εκχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα του 1947, η μη αποδοχή της σύμβασης του Montego Bay για το Δίκαιο της θάλασσας, και η επιλεκτική μόνο επίκλησή του. Και βέβαια η ρητορική της και η διαρκής και πολυεπίπεδη κλιμάκωση των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας. Είναι κομβικής σημασίας να αντιληφθούμε με τρόπο σφαιρικό και ολοκληρωμένο την στόχευση και την στρατηγική της Τουρκίας. Με απλά λόγια να την διαβάσουμε σωστά. Είναι δραματικά διαφορετικό εάν επρόκειτο για μια χώρα που όπως σε πολλές περιπτώσεις ανά τον κόσμο έχει κάποιες διαφωνίες με ένα γειτονικό κράτος που επιθυμεί να τις λύσει με τους παραδεκτούς τρόπους επίλυσης διαφορών, ή αντίθετα επιδιώκει να ανατρέψει συνολικά το status quo με απώτερο στόχο την ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές κατά της Δύσης λέγοντας χαρακτηριστικά. «Αυτή η κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών, και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις. Εκ των πραγμάτων έτσι αποδυναμώνεται η πολιτική, δικαϊική και ηθική υπεροχή του αφηγήματος της Δύσης».

«Επί μισό σχεδόν αιώνα αποσιωπάται το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου» 

Μίλησε για κυρώσεις αλά καρτ σημειώνοντας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία για την Κύπρο. «Ειδικά σε ότι αφορά την Κύπρο, δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων. Ενώ δηλαδή, και ορθώς, καταδικάζεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλονται κυρώσεις και ενισχύεται παντοιοτρόπως ο αμυνόμενος, το επί μισό σχεδόν αιώνα συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου αποσιωπάται απολύτως. Ακόμα χειρότερα, καταβάλλονται διαχρονικά προσπάθειες να γίνουν αποδεκτές λύσεις που θέτουν σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, αναιρούν ακόμα και την υφιστάμενη κρατική οντότητα της Κύπρου, αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής και εποίκισης και θα έθεταν σε τροχιά δορυφοροποίησης την Κύπρο προς την Τουρκία και μάλιστα σε πλήρη αναντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι χαρακτηριστικά επ’ αυτού τα εκ των υστέρων σχόλια του Λόρδου David Hannay, βετεράνου Βρετανού διπλωμάτη και εν πολλοίς παρασκηνιακού εμπνευστή του Σχεδίου Annan, όπως δημοσιεύτηκαν στην Cyprus Mail, στις 14 Σεπτεμβρίου 2014, όταν περιέγραφε την τελική μορφή του ως «ασύνετα γενναιόδωρη» για τους Τούρκους».

 

«Να πάρει πρωτοβουλίες η Ευρώπη για τη λήξη του πολέμου»

Ο πρώην πρωθυπουργός καταδίκασε απερίφραστα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην λήξη του πολέμου, διότι αυτή πλήττεται περισσότερο από όλους.

Τόνισε επίσης, ότι για να μπορεί να ανταπεξέλθει η Ευρώπη στις προκλήσεις, προϋπόθεση είναι να γίνουν ουσιαστικά βήματα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, ώστε να υπερβεί τις αδυναμίες που κληροδότησε η άκαιρη και βεβιασμένη διεύρυνση του 2004. «Προϋποθέτει κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση. Σε τελική ανάλυση, αυτή την Ευρώπη θέλουμε, αυτήν οραματιζόμαστε. Για μια τέτοια Ευρώπη μας ενέπνευσε και μας συνεπήρε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι άλλοι μεγάλοι ηγέτες της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι διανύουμε μέρες που μας γυρίζουν πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν, και αναφέρθηκε σε «ανώφελες συγκρούσεις και αδιέξοδους πολέμους» στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και στην «δήθεν Αραβική Άνοιξη» και στους εμφυλίους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, προσθέτοντας ότι πόλεμος ευρείας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος, δίπλα στην καρδιά της Ευρώπης, θα έπρεπε να είναι αδιανόητος στον 21ο αιώνα.

 «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όχι μόνο διότι προσβάλλει βάναυσα κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου. Αλλά και διότι καμιά επιχειρηματολογία, βάσιμη ή όχι, δεν δικαιολογεί την προσφυγή στην βία, τις καταστροφές και την αιματοχυσία, ιδίως μάλιστα εις βάρος αμάχων και αθώων» είπε ο κ. Καραμανλής.

 Αναφέρθηκε συνοπτικά στους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος και κυρίως η παράτασή του, σημειώνοντας ότι είναι ενδεχόμενο να επεκταθεί ο πόλεμος και πέραν του ουκρανικού εδάφους, είτε στην ευρύτερη γειτνιάζουσα περιοχή, ή και αλλού, ηθελημένα ή εκ λάθους, από εσφαλμένο υπολογισμό ή προβοκάτσια. Κάτι που θα εγκυμονούσε κινδύνους γενίκευσης του πολέμου, με ανεξέλεγκτες πια διαστάσεις, ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Δεύτερον, όπως είπε, ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν θα είναι αναβίωση του παλαιού, αλλά πολύ χειρότερος και πολύ πιο απρόβλεπτος, γιατί στον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο υπήρχε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή και διότι ο διπολικός κόσμος που προέκυψε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενείχε το στοιχείο της σταθερότητας που ελλείπει παντελώς από τον σημερινό πολυπαραγοντικό κόσμο. 

    

Τρίτον, μια παρατεταμένη σύγκρουση ενέχει το ρίσκο, η αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, εξελισσόμενη σε αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και ενός ευρέος αντιδυτικού μετώπου. Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, χώρες που για τους δικούς τους λόγους θεωρούν ότι το μεταψυχροπολεμικό διεθνές σύστημα, πολιτικό, οικονομικό, νομισματικό, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Δύσης και εν πολλοίς ελέγχεται από αυτήν, σε βάρος των δικών τους συμφερόντων, να επιλέξουν την σύμπηξη ενός μετώπου που αμφισβητεί, αντιστρατεύεται ή και υπονομεύει την λειτουργία του συστήματος αυτού.

 «Μια τέτοια σύγκλιση μεταξύ Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας αλλά και άλλων μεσαίων ή ανερχόμενων στο διεθνές στερέωμα παραγόντων, θα συνιστούσε τεράστια πρόκληση για την Δύση και θα προμήνυε τεκτονικές αλλαγές στους σήμερα ισχύοντες κανόνες του παιχνιδιού, με απροσδιόριστες τις συνέπειες και την τελική έκβαση μιας τέτοιας αντιπαράθεσης» είπε.

 Τέταρτον, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η παράταση του πολέμου καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας, όπως πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής. 

Πρωταγωνιστής πρέπει να είναι η Ευρώπη

 Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, γιατί όπως είπε, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ΗΠΑ έχουν εξ ίσου ισχυρά κίνητρα για την ταχεία περάτωση του πολέμου, αφού εκ των πραγμάτων δεν υφίστανται τις οδυνηρές του συνέπειες. Η Ευρώπη, είπε, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, στην σταθεροποίηση της κατάστασης, εκτιμώντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ είναι ένα σημείο εκκίνησης.

 Ιδιαίτερη προσοχή για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη χρειάζονται τα Βαλκάνια, όπου σήμερα η Βοσνία Ερζεγοβίνη, με το περίπλοκο και δυσλειτουργικό καθεστώς που την διέπει, αλλά και το Κόσοβο, είναι οι κυριότερες εστίες ανησυχίας. «Η διαιώνιση του Ουκρανικού, μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων, συγκρούσεων ακόμα και αλλαγής συνόρων» είπε.

 Κατά τον κ. Καραμανλή όλα αυτά πρέπει η ΕΕ να τα προλάβει, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα, καθιστώντας απαγορευτικό το κόστος του οποιουδήποτε τυχοδιωκτισμού και εξασφαλίζοντας την προοπτική ένταξης στα κράτη της περιοχής, υπό τον όρο βεβαίως του απόλυτου σεβασμού των συνθηκών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις, με σαφές μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες για συνεργασία, ανάπτυξη, εξομάλυνση των όποιων διαφορών, και βέβαια στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Κομμένοι όμως με το μαχαίρι οι αλυτρωτισμοί και οι βαλκανικής κοπής κουτοπονηριές!» είπε.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Θάνος Πλεύρης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κωστής Χατζηδάκης και άλλοι.

Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και άλλοι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, πολλοί βουλευτές της γαλάζιας παράταξης, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Radio Secret  στο Google News