Κόσμος

Τουρκία: Λουκέτο σε ραδιοφωνικό σταθμό επειδή καλεσμένος μίλησε για «γενοκτονία των Αρμενίων»

Στη γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρθηκε καλεσμένος του «Açik Radyo», ενός ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού της Τουρκίας. Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ανώτατου Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της χώρας, το οποίο προχώρησε στο κλείσιμο του ραδιοσταθμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK), ανακλήθηκε η άδεια του ραδιοφωνικού σταθμού «Açik Radyo», με την αιτιολογία ότι άφησε έναν καλεσμένο σε μία εκπομπή να μιλήσει για τη «γενοκτονία των Αρμενίων».

«Το RTÜK ανακάλεσε την άδεια του Açik Radyo. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση του σταθμού δεν τήρησε την πενθήμερη αναστολή (σε ένα από τα προγράμματά του) που είχε επιβληθεί για “υποκίνηση μίσους και εχθρότητας”», δήλωσε με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) ο Ιλχάν Ταστζί, μέλος του RTÜK, που έχει διορίσει η αντιπολίτευση.

Η Ντιντέμ Γκεντσούρκ, συντονίστρια του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Το «Açik Radyo», το οποίο εκπέμπει για σχεδόν 30 χρόνια και δηλώνει πως είναι «ανοιχτό σε όλες τις φωνές», καταδικάστηκε στα τέλη Μαΐου με πρόστιμο και πενθήμερη απαγόρευση μετάδοσης εκπομπής του.

Στην εκπομπή αυτή ένας καλεσμένος αναφέρθηκε στις σφαγές των Αρμενίων που διέπραξαν το 1915 οθωμανικά στρατεύματα, χαρακτηρίζοντας τις σφαγές αυτές «γενοκτονία», όπως πολλοί ιστορικοί.

Το RTÜK, στην απόφασή του, επέκρινε τον σταθμό ότι «δεν επιχείρησε να διορθώσει τις δηλώσεις του καλεσμένου».

Η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 αναγνωρίζεται ως τέτοια από κυβερνήσεις και κοινοβούλια πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο αριθμός των Αρμενίων που σφαγιάστηκαν υπολογίζεται μεταξύ 600.000 και 1,5 εκατομμυρίου.

Η Τουρκία, που προέκυψε από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1920, συνεχίζει να απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» και αναφέρεται σε «σφαγές» και σε λιμό, όπου οδήγησαν στον θάνατο 300.000 έως 500.000 Αρμενίων και άλλων τόσων Τούρκων.

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε μετά τα απόφαση, το «Açik Radyo» υπενθύμισε ότι «πάντα υπερασπιζόταν την ελευθερία σκέψης και έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου».

«Καμία έκφραση στο πρόγραμμα που τιμωρήθηκε δεν ξεπέρασε (αυτά) τα όρια», σημείωσε.

«Η απόφαση (…) του RTÜK για το ”Açik Radyo” αντιβαίνει ξεκάθαρα με το άρθρο 26 του Συντάγματος που ρυθμίζει την ελευθερία σκέψης και έκφρασης», αντέδρασε στο Χ το τουρκικό συνδικάτο δημοσιογράφων TGS.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Νεκρός ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου και ένας πολίτης

admin

Ομπάμα για απόπειρα δολοφονίας Ντόναλντ Τραμπ: Καμία θέση για πολιτική βία στη δημοκρατία μας

admin

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ανακουφισμένος που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σώος και ασφαλής

admin