Κόσμος

Γαλλία – Ζορντάν Μπαρντελά: Το δεξί χέρι της Μαρίν Λε Πεν που «υποχρέωσε» τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Ο Ζορντάν Μπαρντελά είναι το πρόσωπο της ημέρας στη Γαλλία. Ο 28χρονος είναι ο στενότερος συνεργάτης της Μαρίν Λε Πεν και ο άνθρωπος που αλλάζει τον εκλογικό χάρτη στη χώρα.

Με επικεφαλής τον νεαρό Ζορντάν Μπαρντελά, «δεξί χέρι» της Μαρίν Λε Πεν, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), ανακηρύχτηκε νικητής, λαμβάνοντας περίπου το 31,5% των ψήφων στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στη Γαλλία.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι να συγκροτήσουμε μια νέα πλειοψηφία για τη Γαλλία. Καλώ τους Γάλλους να μας ακολουθήσουν και να συμμετάσχουν».

Αυτά δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά μετά την ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες κάλπες.

Στα 28 του χρόνια, ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος αντικατέστησε τη Μαρίν Λε Πεν ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός το 2022, κατάφερε να πείσει αρκετούς νέους, παρά τον πολιτικό σκεπτικισμό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Ipsos» που διεξήχθη για την εφημερίδα «Le Monde», περίπου το 32% των ατόμων ηλικίας 18 – 24 ετών, που σκόπευαν να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές δήλωσαν πως θα ψήφιζαν τον Μπαρντελά.

«Η μετριοπαθής συντηρητική δεξιά είναι νεκρή στη Γαλλία και, για πρώτη φορά, είναι πιθανό ο Εθνικός Συναγερμός να έρθει στην εξουσία», δήλωσε στους «New York Times» ο Ζαν Ιβ Καμί, πολιτικός επιστήμονας που μελετά τα εθνικιστικά κινήματα στην Ευρώπη.

Γιος Ιταλίδας μετανάστριας

Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, γιος Ιταλίδας μετανάστριας, μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα στο Σεν Σεντ Ντενί, μια περιοχή με υψηλή εγκληματικότητα στο βορειανατολικό Παρίσι.

Διαφέρει ριζικά από τους τεχνοκράτες που έχουν σπουδάσει σε ελίτ σχολεία και κυριαρχούν στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Ο Μπαρντελά επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το οργισμένο μήνυμα της ακροδεξιάς τόσο αποτελεσματικά που ο κόσμος μιλάει πλέον για «Μπαρντελαμανία».

«Ο πολιτισμός μας μπορεί να πεθάνει. Μπορεί να πεθάνει γιατί θα εξαφανιστεί από τους μετανάστες που θα έχουν αλλάξει αμετάκλητα τα ήθη, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής μας», έλεγε ο Μπαρντελά απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του την περασμένη εβδομάδα.

«Στο παρελθόν, όποιος διαφωνούσε με τον Εθνικό Συναγερμό, χαρακτήριζε την Μαρίν Λε Πεν ρατσίστρια ή φασίστρια. Αλλά με τον Μπαρντελά, το καλό είναι ότι μπορεί μεν να σκέφτονται το ίδιο, αλλά δεν μπορούν να τον αποκαλέσουν ρατσιστή επειδή είναι παιδί μεταναστών από Ιταλούς γονείς», είπε ο Αλάν Φόι, ένας θυρωρός που παρακολούθησε τη συγκέντρωση του Μπαρντελά στο Παρίσι.

«Ιδανικός» εκπρόσωπος μίας νέας ακροδεξιάς

Σε ηλικία 16 ετών, ο Ζορντάν Μπαρντελά γράφτηκε στο κόμμα του οποίου ηγείται σήμερα. Χάρη στην προσεγμένη του εμφάνιση, γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ο ιδανικός εκπρόσωπος μίας νέας ακροδεξιάς.

Ένας πρώην δημοσιογράφος, ο οποίος ανέλαβε να τον εκπαιδεύσει, δήλωσε πως ο Μπαρντελά «γνώριζε ελάχιστα για το τι συνέβαινε στη Γαλλία ή στον κόσμο». Ωστόσο, αποδείχθηκε καλός μαθητής. Έμαθε να χαμογελά και να εμφανίζεται πιο χαλαρός, διατηρώντας έναν αέρα «συναινετικής ταπεινότητας».

«Είχε έναν στόχο από την ηλικία των 17 ετών – να γίνει πρωθυπουργός και πρόεδρος και δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να τον βγάλει από την πορεία του», αποκάλυψε ο πρώην δημοσιογράφος.

φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πέθανε ο ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ σε ηλικία 88 ετών

admin

Κένυα: Επεισόδια με ρίψεις δακρυγόνων σε διαμαρτυρία κατά της αύξησης φόρων στο Ναϊρόμπι

admin

Ξένια Καρελίνα: Η Ρωσοαμερικανίδα μπαλαρίνα πήγε διακοπές στη Ρωσία και βρέθηκε κατηγορούμενη για προδοσία υπέρ της Ουκρανίας

admin