Κόσμος

Εκλογές στη Γαλλία: Μεγάλος νικητής η συμμετοχή – Έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ

Ανεξάρτητα από το ποιος θα πανηγυρίζει όταν κλείσουν οι κάλπες στη Γαλλία μεγάλος νικητής αναδεικνύεται η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού. 

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να φτάσει στο 67,5%, ποσοστό ρεκόρ μετά από δεκαετίες, σύμφωνα με εκτίμηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos.

Μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή ανερχόταν στο 59,39 %, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό αυτή την ώρα είναι κατά 20 μονάδες μεγαλύτερο από τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022.

Σύμφωνα με τη Ipsos, η συμμετοχή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη από τις εκλογές του 1978, με εξαίρεση τις εκλογές του 1986 που διεξήχθησαν σε ένα γύρο.

Δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί να κερδίσει χωρίς να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τι γίνεται στην περίπτωση αυτή, ενώ η πολιτική παράλυση μπορεί να αποφευχθεί μετά τις εκλογές, ο δεύτερος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου; H πιο σύντομη απάντηση είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά την παραπάνω ερώτηση.

Το άρθρο 8 του συντάγματος προβλέπει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο, να προσδιορίζει τα κριτήρια του διορισμού του. Σε πρακτικό επίπεδο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα προσφέρει την πρωθυπουργία στο κόμμα που έχει ηγετική θέση στο κοινοβούλιο. Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι το ευρωσκεπτικιστικό, αντι-μεταναστευτικό κόμμα, του Εθνικού Συναγερμού.

Η ακτινογραφία της κάλπης 

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00 και στις μεγάλες πόλεις στις 20:00 (19:00 και 20:00 αντίστοιχα), ενώ σχεδόν ταυτόχρονα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας που δεν αποκλείεται να ανατρέψει το γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Με τον 28χρονο πρόεδρό του Ζορντάν Μπαρντελά στην πρώτη γραμμή, το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) πιστώνεται, κατά τις δημοσκοπήσεις, από το 34% ως το 37% των προθέσεων ψήφων και δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι άνευ προηγουμένου στη χώρα: να εξασφαλίσει σχετική ή ακόμη και απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την 7η Ιουλίου, τη βραδιά του δεύτερου γύρου.

Κατά δημοσκοπήσεις, που αντιμετωπίζονται μάλλον με επιφύλαξη, καθώς η αβεβαιότητα θεωρείται μεγάλη, το RN βρίσκεται μπροστά από τη συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που φέρεται να προσελκύει από το 27,5 ως το 29% των προθέσεων ψήφου, και το προεδρικό κεντροδεξιό στρατόπεδο, που ακολουθεί με το 20 ως 21%.

Αν ο Ζορντάν Μπαρντελά γινόταν πρωθυπουργός, θα ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα αναλάμβανε την εξουσία στη Γαλλία κυβέρνηση της άκρας δεξιάς.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε πολιτικό σεισμό την 9η Ιουνίου. Μετά την ήττα της παράταξής του στις ευρωεκλογές, προκάλεσε κατάπληξη ανακοινώνοντας τη διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, βάζοντας στοίχημα υψηλού κινδύνου.

Παρά τις μεγάλες διαφορές τους, παρατάξεις της γαλλικής αριστεράς μπόρεσαν να σχηματίσουν συμμαχία τις ημέρες που ακολούθησαν.

Ωστόσο οι αποκλίσεις ανάμεσα στην Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και τους εταίρους της (σοσιαλιστές, οικολόγους, κομμουνιστές), ειδικά για την αμφιλεγόμενη μορφή του πρώην υποψηφίου για την προεδρία Ζαν-Λικ Μελανσόν, ήρθαν πολύ γρήγορα ξανά στον αφρό, μετατράπηκαν σε παράσιτο της εκστρατείας της συμμαχίας.

Στο μεταξύ, τίποτα δεν μοιάζει ικανό να φρενάρει την προέλαση του RN, που βασίζει την δική του εκστρατεία στην πτώση της αγοραστικής δύναμης και στη ρητορική εναντίον της μετανάστευσης. Ούτε η αοριστία σχετικά με την κατάργηση της μεταρρύθμισης των συντάξεων του κ. Μακρόν, ούτε οι πολεμικές για όσους έχουν διπλή υπηκοότητα, ούτε οι τοξικές δηλώσεις υποψηφίων της άκρας δεξιάς.

Θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν τα προγνωστικά των εταιρειών δημοσκοπήσεων έπειτα από την προεκλογική εκστρατεία-αστραπή τριών εβδομάδων;

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ενδέχεται ωστόσο να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, καθώς οι άγνωστες μεταβλητές της εξίσωσης είναι πολλές.

Ξεκινώντας από τα τρίγωνα που θα προκύψουν το βράδυ (δηλαδή την πρόκριση τριών υποψηφίων ενόψει δεύτερου γύρου), που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Και πάνω απ’ όλα τον αριθμό των αποχωρήσεων μεταξύ των δυο γύρων, καθώς η πρακτική του «δημοκρατικού μετώπου» για να φραχτεί ο δρόμος της άκρας δεξιάς ατόνησε στην πορεία των ετών.

Τη μεγαλύτερη πίεση αντιμετωπίζουν οι μακρονιστές, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος και τις δυο φορές (2017, 2022) προβάλλοντας το επιχείρημα του φράγματος στην άκρα δεξιά.

Αύριο Δευτέρα το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ και τα μέλη της κυβέρνησής του στο Ελιζέ, το προεδρικό παλάτι· στο μενού, οι πιθανές παραιτήσεις και η στρατηγική έναντι του RN.

Οι βουλευτικές εκλογές αυτές διεξάγονται έπειτα από δυο χρόνια κυβέρνησης με μόνο σχετική πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και τους μακρονιστές υποχρεωμένους να αναζητούν περιστασιακές συμμαχίες, νομοσχέδιο προς νομοσχέδιο, όταν δεν καταφεύγουν σε άρθρο του Συντάγματος που τους επέτρεψε να περάσουν χωρίς ψηφοφορίες στην γαλλική εθνική αντιπροσωπεία προϋπολογισμούς και την μεταρρύθμιση στις συντάξεις, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Η σαρωτική επικράτηση του RN στις ευρωεκλογές –έλαβε 31,4% των ψήφων, έναντι 14,6% των μακρονιστών– επέσπευσε τις εξελίξεις και τις επιλογές του αρχηγού του κράτους, εκθέτοντάς τον στο ενδεχόμενο «συγκατοίκησης» με τον κ. Μπαρντελά.

Η Γαλλία έχει γνωρίσει στην πρόσφατη ιστορία της τρεις περιόδους της λεγόμενης συγκατοίκησης προέδρου και κυβέρνησης που ανήκουν σε διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, επί των προεδριών του Φρανσουά Μιτεράν (1986-1988 και 1993-1995), κατόπιν του Ζακ Σιράκ (1997-2002).

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Μεξικό: Μέλος καρτέλ σκότωσε εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου αξιωματούχο της αστυνομίας

admin

Ακυρώσεις πτήσεων στις ΗΠΑ για 4η ημέρα μετά το διεθνές ψηφιακό μπλακάουτ

admin

Μπαράκ Ομπάμα: Γιατί δεν ανακοινώνει την υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις

admin