Κόσμος

D-Day: Live οι εορτασμοί για την 80η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία

Λαμπροί είναι οι εορτασμοί για την 80η επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας στις 6.6.44, που υπήρξε η απαρχή για τη μεγάλη νίκη των Συμμάχων και το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μάχη της Νορμανδίας αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο ευρωπαϊκό στρατιωτικό μέτωπο, ενάντια στα στρατεύματα του Τρίτου Ράιχ προκαλώντας ένα καθοριστικό χτύπημα στη ναζιστική Γερμανία και σύμφωνα με ιστορικούς ένα από τα σημεία που έκριναν την έκβαση του πολέμου.

Η εισβολή – με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Overlord» (επιχείρηση Επικυρίαρχος) – είδε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς να αποβιβάζονται σε πέντε τμήματα της ακτογραμμής της Νορμανδίας στη Γαλλία – με τις κωδικές ονομασίες Γιούτα, Ομάχα, Γκολντ, Τζούνο και Σουόρντ.

Σύμφωνα με τη Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, η φράση «D-Day» χρησιμοποιήθηκε αρκετά συχνά πριν από τη συμμαχική εισβολή τον Ιούνιο του 1944.

Μετά από αυτό, ωστόσο, οι δύο λέξεις έγιναν συνώνυμες και τώρα η D-Day είναι κοινώς κατανοητό ότι αναφέρεται στην έναρξη της επιχείρησης Overlord (επιχείρηση «Επικυρίαρχος»).

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Πούτιν: «Θα αναπτύξουμε τα πυρηνικά όπλα μας ως εγγύηση για την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο»

admin

Εκλογές στη Γαλλία: Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες θα ψηφίσουν δι’ αντιπροσώπου

admin

Φονικοί καύσωνες πλήττουν Ασία και Ευρώπη: Στους 51 βαθμούς ο υδράργυρος στη Σαουδική Αραβία – Ρεκόρ 55 ετών στην Ινδία

admin