Κόσμος

Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία: Συνελήφθη ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα που πολιόρκησε με στρατό το προεδρικό μέγαρο

Συνεχείς οι εξελίξεις στη Βολιβία. Συνελήφθη ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ο οποίος κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, τον στρατηγό Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα, ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος.

Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Βολιβίας δείχνουν τον στρατηγό Ζουνίγκα να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους:

«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», τού είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τζόνι Αγκιλέρα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν αναπτυχθεί νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Παζ, περικυκλώνοντας την έδρα της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Λουίς Άρσε (φωτογραφία πάνω) έσπευσε να διορίσει νέα ηγεσία στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο κατήγγειλε «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας» στη χώρα.

Ο στρατηγός Χουάν Χοσέ Ζουνίγκα υποστήριξε ότι στόχος ήταν η «αναδόμηση της δημοκρατίας».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, περιστοιχισμένος από στρατιώτες, αναφέρθηκε σε «μία πραγματική δημοκρατία… Όχι αυτή των λίγων, όχι λίγων αφεντάδων που κυβερνούν τη χώρα για 30 ή 40 χρόνια».

Η νεοδιορισθείσα στρατιωτική διοίκηση υπό τον στρατηγό Χοσέ Σάντσεζ (κάτω φωτογραφία) διέταξε τους στρατιώτες που ακολούθησαν τον στρατηγό Ζουνίγκα (πάνω φωτογραφία) στο προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Μετά την απομάκρυνση του στρατού, στο κέντρο της βολιβιανής πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters


Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Ακυρώσεις πτήσεων στις ΗΠΑ για 4η ημέρα μετά το διεθνές ψηφιακό μπλακάουτ

admin

Μπαράκ Ομπάμα: Γιατί δεν ανακοινώνει την υποστήριξή του στην Κάμαλα Χάρις

admin

Τραγωδία στην Κροατία: Τουλάχιστον 5 νεκροί μετά από πυροβολισμούς σε οίκο ευγηρίας

admin