Auto Moto

Κίνημα Αλλαγής: Άρχισαν τα συντροφικά «μαχαιρώματα»

Κίνημα Αλλαγής: Άρχισαν τα συντροφικά «μαχαιρώματα» | kinal

Το συναίσθημα και η λογική είναι χαρακτηριστικά που απέχουν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, εικοσιτετράωρα μετά την ταφή της Φώφης Γεννηματά τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής άρχισαν να επιδίδονται στις εσωκομματικές κόντρες και να προκρίνει ο καθένας υποψήφιος για τον εαυτό του το αποτέλεσμα τον εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του κόμματος, που χρονικά έχει τοποθετηθεί στις 5 Δεκεμβρίου.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε όταν σενάρια που είχαν σχέση με την αναβολή τον εσωκομματικών εκλογών, το ποιος θα εκπροσωπεί το Κίνημα Αλλαγής σε επίπεδο κοινοβουλευτικού έργου και της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και ο χρόνος των εσωκομματικών εκλογών, ήρθαν στην επιφάνεια. 

Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ ήταν η πρώτη έννοια της Φώφης Γεννηματά όταν ζούσε και πάσχιζε για αυτήν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μετά το θάνατό της, όμως, τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο. Ούτε η ενότητα του ΚΙΝ.ΑΛ., καθώς οι διεκδικητές που θέλουν την αρχηγία του κόμματος είναι 6. 

Και ενώ οι διαδικασίες έχουν αποφασιστεί έτσι ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου, και, αν υπάρξει δεύτερη Κυριακή, στις 12 του ίδιου μήνα, κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια που είχαν σχέση ακόμη και με αναβολή των εκλογών, έτσι ώστε να μην διασαλευτεί και να μην κινδυνεύσει από τις εσωκομματικές συγκρούσεις η ενότητα του Κινήματος Αλλαγής αλλά και του ΠΑΣΟΚ ευρύτερα.

Τεχνικά προβλήματα

Ο πρώτος λόγος ήταν ότι ενδεχομένως να έχουν δημιουργηθεί τεχνικά προβλήματα, καθώς υπήρξε καθυστέρηση λίγων ημερών μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, και επομένως δεν θα ήταν έτοιμα τα τάμπλετ και τα ψηφιακά συστήματα που απαιτούνται για την άρτια διοργάνωση των εκλογών και, φυσικά, το αποτέλεσμά τους. Ο δεύτερος λόγος που ορισμένοι επικαλέστηκαν για να υπάρξει αναβολή, ήταν ο συναισθηματικός. Μέχρι στιγμής, όμως, τίποτα από τα δύο δεν φαίνεται να επικρατεί, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη διαβεβαιώνει πως τεχνικά ζητήματα μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει, και άρα θα τηρηθούν στο ακέραιο οι ημερομηνίες, ενώ σε ό,τι αφορά το συναίσθημα από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά ορισμένοι μπορεί και να το επικαλούνται σκόπιμα. Ίσως γιατί θέλουν στη συνέχεια να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. 

Επικεφαλής στη Βουλή

Σήμερα Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής για να αποφασίσει τι ακριβώς θα γίνει. Εισήγηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλη Κεγκέρογλου μετά από δήλωσή του, αναφέρει τα εξής:

«Η εισήγησή μου, ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη λειτουργία της, θα είναι στο πλαίσιο της ενότητας που μας παρήγγειλε η πρόεδρός μας, αλλά και της αναγκαίας συνέχειας για τη διασφάλιση της λειτουργίας της, και συγκεκριμένα:

Έως την ανάδειξη του νέου προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, θα εισηγηθώ τη θεσμική και υπηρεσιακή λειτουργία της Κ.Ο., και τα καθήκοντα προέδρου της Κ.Ο., λειτουργικά και θεσμικά, να ασκεί ο γραμματέας της Κ.Ο., ενώ τα κοινοβουλευτικά ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Επίσης, ως προς τις αρμοδιότητες των βουλευτών για τους Κοινοβουλευτικούς Τομείς και τις Επιτροπές της Βουλής, θα εισηγηθώ να συνεχίσουν ως έχουν».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, στην περίπτωση που υπάρξουν παρόμοια περιστατικά όπως αυτό με το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και στην περίπτωση που εκλείψει ο πρόεδρος του οποιουδήποτε κόμματος, τότε αναλαμβάνει να το εκπροσωπήσει ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Όμως, σύμφωνα με άλλο άρθρο του κανονισμού της Βουλής, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έχει οριστεί από τον αρχηγό του κόμματος ο οποίος, πλέον, δεν βρίσκεται στη ζωή, τότε δεν υφίσταται και ορισμός των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς επικεφαλής σε επίπεδο Κοινοβουλίου, και γι’ αυτό το λόγο ο κ. Κεγκέρογλου εισηγήθηκε για τη Δευτέρα να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην υπάρχουν εμπόδια, ούτε εσωκομματικές κόντρες μεταξύ των υποψηφίων. 

Αρχικά το σενάριο έλεγε ότι θα επιθυμούσε να διεκδικήσει ανάλογο ρόλο μεταβατικού προέδρου, για να δείξει μία πρώτη νίκη σε επίπεδο βουλευτών, έτσι ώστε να προκρίνει την εσωκομματική στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό «κάηκε», καθώς αντιδρούσαν βουλευτές και υποψήφιοι. 

Ένα ακόμη θέμα που υπάρχει, είναι ότι στις 5 Δεκεμβρίου που έχει οριστεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού, συμπληρώνονται και 40 ημέρες από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, επομένως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δουν τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις. 

Η μάχη των έξι

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πολιτική θα πάρει τη θέση της στο συναίσθημα που μέχρι τώρα υπήρχε από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, και έτσι τις επόμενες ημέρες οι έξι υποψήφιοι αναμένεται να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους. 

Οι επιτελείς του Γιώργου Παπανδρέου θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρξει αναβολή των εσωκομματικών διαδικασιών επαναλαμβάνοντας τη θέληση της Φώφης Γεννηματά, που είχε πει: «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε. Με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες», έλεγε πριν από το θάνατό της.

Το ίδιο «ΟΧΙ» και από τον Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς πιστεύει ότι τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες.

Συνεργάτες του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, σε ένδειξη σεβασμού για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ανέβαλαν όλες τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και συνεντεύξεις, ενώ από την πλευρά των υπόλοιπων υποψηφίων, Καστανίδη, Γερουλάνου και Χρηστίδη δηλώνεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε και προχωρούν κανονικά προς τις εσωκομματικές εκλογές με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί πριν ακόμη φύγει από τη ζωή η Φώφη Γεννηματά. Μόνο ο κ. Χρηστίδης δεν θα ήταν αντίθετος σε μία μικρή αναβολή λίγων ημερών ως προς το χρόνο των εσωκομματικών εκλογών αν αυτό καταστεί αναγκαίο. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie