Πολιτική

Γιάννης Οικονόμου: Μέσα στην ημέρα η αγωγή κατά της Novartis – Παράθυρο παρέμβασης για όσους εξαιρούνται από το Power Pass

Από τη Θεσσαλονίκη σήμερα (17.06.2022) η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. 

Με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας ξεκίνησε το briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μίλησε για απόφαση ορόσημο του Eurogroup και σημείωσε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κάτι που θεωρείται απάντηση στον λαϊκισμό.

Για τα μέτρα στήριξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επικαλέστηκε τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει διαθέσει για την στήριξη των πολιτών πάνω από το 7,3% του ΑΕΠ.

Τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε ο Γιάννης Οικονόμου, θα ανακοινωθεί νέα στήριξη της κυβέρνησης στον τομέα των καυσίμων με την αύξηση της περιμέτρου των δικαιούχων και του ύψους της ενίσχυσης. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μέσα στην ημέρα κατατίθεται η αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της Novartis. Ερωτηθείς δε, καθώς μέσα στην ημέρα “ανοίγει” η πλατφόρμα για το Power Pass, για τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, με ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά εξαιρούνται από την επιδότηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε τα πάντα ανοιχτά. «Αν χρειαστεί να γίνει διορθωτική κίνηση για οριακές καταστάσεις, θα το δούμε», είπε. 

Ελληνοτουρκικά

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε: «Ο πρωθυπουργός έχει πάντα την διάθεση να συνομιλεί με τον Τούρκο Πρόεδρο υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και συμπεριφορές που κανείς ακολουθεί για να έχουν νόημα οι συναντήσεις αυτές και το τελευταίο διάστημα η τουρκική συμπεριφορά σε λεκτικό επίπεδο και σε επίπεδο παραβιάσεων έχει αποκλίνει από αυτό. Ελπίζουμε να το καταλάβει η τουρκική πλευρά και να αφήσουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε στην τελευταία συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη». 

Για το αν ανησυχεί λόγω Τουρκίας για τον τουρισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Τα μηνύματα που έχουμε από τον τουρισμό είναι αισιόδοξα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής και δεν πρέπει να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι επικρατεί στην χώρα πανικός. Έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική και σχέσεις με είμαστε μέλος διεθνών οργανισμών. Δεν προκαλούμε δεν φοβόμαστε δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή». 

Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως «η δική μας εξωτερική πολιτική και η στάση μας απέναντι στην Τουρκία δεν ετεροπροσδιορίζεται. Αυτό που λέμε καθαρά είναι ότι με ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα επιχειρήματα δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Το λένε όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και η διεθνής κοινότητα. Ελπίζουμε να αντιληφθεί το αδιέξοδο η τουρκική πλευρά, Ο αναθεωρητισμός βλάπτει τους αυτουργούς του. Η χώρα σταθερά και καθαρά κινείται στη γραμμή του διεθνούς δικαίου για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις παντού». 

Η Λατινοπούλου

Ερωητηθείς για την Αφροδίτη Λατινοπούλου, την πολιτεύτρια που προκάλεσε για πολλοστή φορά και που η ΝΔ πήρε αποστάσεις, ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας αξιών και συμπεριφοράς σε όσους ανήκουν στη ΝΔ. Να σέβεσαι τα δικαιώματα των συμπολιτών σου και να μην παραβαίνεις αυτές τις αρχές».

Πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Radio Secret  στο Google News