Auto Moto

Enel: Αυτονόητη επιλογή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι οι ΑΠΕ

Enel: Αυτονόητη επιλογή για τη μείωση του ενεργειακού κόστους είναι οι ΑΠΕ

Για τη ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρθηκε ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας, κατά την τοποθέτησή του, στο 6ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης του HAEE και συγκεκριμένα στη θεματική «Energy Transition – A key to fostering investments».

Την ενότητα άνοιξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος του HAEE,  Κώστας Ανδριοσόπουλος, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Χάρη Φλουδόπουλου.

«Στην Ελλάδα, η μέση τιμή τον φετινό Σεπτέμβρη είναι 64% υψηλότερη από την αντίστοιχη του περσινού, ενώ σε συγκεκριμένες ώρες ξεπέρασε ακόμη και τα 215€/MWh»,είπε  ο κ. Χαντάβας, ξεκινώντας  την ομιλία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί προμηθευτές οδηγήθηκαν σε πλήρη διακοπή της δραστηριότητας τους, ενώ είναι κοινά παραδεκτό ότι το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι καταναλωτές.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος της EGP, μίλησε για το τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, όπου αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έθεσαν το ζήτημα της αύξησης των τιμών ενέργειας και ζήτησαν να γίνει σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, λέγοντας :

«Κύρια αιτία της ανόδου των τιμών ενέργειας είναι η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ε.Ε. είναι μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου με αποτέλεσμα η έλλειψη του και η αύξηση του κόστους του αφενός να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε όλη την ενεργειακή αγορά, αφετέρου να προκαλεί προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Πώς λοιπόν η χώρα μας, με το φιλόδοξο πλάνο απολιγνιτοποίησης, στοχεύει σε μια ενεργειακή μετάβαση που βασίζεται στην υποκατάσταση του λιγνίτη κυρίως με φυσικό αέριο;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαντάβας.

Κατόπιν,  υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο η ενεργειακή μετάβαση να είναι δίκαιη και ομαλή, προνοώντας για το οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή και για την ασφάλεια εφοδιασμού, σημειώνοντας:

«Η ισχύς συμβατικών μορφών ενέργειας που πρόκειται να αποσυρθούν πρέπει να αντικατασταθεί με ικανή ισχύ ΑΠΕ, η οποία σε συνδυασμό με άλλες λύσεις, όπως η αποθήκευση ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο και η ευελιξία της ζήτησης, θα εξασφαλίσει ένα εύρυθμο και σταθερό ενεργειακό σύστημα.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπου οι φυσικοί πόροι πλεονάζουν, η δημιουργία ενός ενεργειακού συστήματος στηριζόμενο σε ΑΠΕ είναι η αυτονόητη και η μόνη επιλογή».

Ολοκληρώνοντας ο εκπρόσωπος της ΕGP και πρόεδρος της SolarPower Europe,  ανέλυσε το πόσο καθοριστικό είναι το repowering (αντικατάσταση εξοπλισμού παλιότερων μονάδων) για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων με τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο.

Κλείνοντας  την ομιλία του ανέλυσε  την αναγκαιότητα για την καθιέρωση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου που θα καταστήσει τη χώρα πόλο έλξης επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη δίκαιη και επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση, τονίζοντας:

 «Οι επενδύσεις έλκονται από ένα σταθερό πλαίσιο με διαφανείς διαδικασίες. Είναι σημαντικό να μην επαναληφθούν συμβάντα, όπως η ψήφιση του νόμου τον Ιούλιο που κυριολεκτικά πάγωσε εν εξελίξει επενδύσεις».

Τέλος, δήλωσε ότι η EGP προτίθεται να προσφέρει στην Ελλάδα τεχνογνωσία και εμπειρία στον χώρο της ενέργειας και ειδικότερα στον τομέα της επιτυχημένης απολιγνιτοποίησης, της καθετοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, με την προϋπόθεση εδραίωσης ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος όπως προ-ανέλυσε.

Σχετικές αναρτήσεις

Φόρτωση....

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου & cookie