Ελληνικό ΥΠΕΞ σε Ακάρ: «Καλούμε την Τουρκία να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα»..!!

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.

Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Οι απειλές Ακάρ

Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας όχι μόνο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος υπουργός απείλησε με πόλεμο και ουσιαστικά επανέφερε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το casus belli και τη λήψη «όλων των απαραίτητων μέτρων».

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα στο Αιγαίο» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για το Αιγαίο ήρθαν μια μέρα μετά τις απειλές της Τουρκίας προς την Αθήνα πως ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια θα είναι αιτία πολέμου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν έμεινε στις αναφορές στο Αιγαίο, με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο. Ο Ακάρ έκανε αναφορά και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η τουρκική μονταζιέρα «είδε» πριν από μερικές μέρες «παρενόχληση» του σκάφους Barbaros από τη φρεγάτα «Νικηφόρος» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ άλλη παρενόχληση σκάφους της στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, σύμφωνα πάντα με το Anadolu.
Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε στις δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης (24.10.2018) πως «η Άγκυρα δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο και καμία ελληνική παρέμβαση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή«. Πρόσθεσε δε την πάγια τουρκική θέση: πως δεν θα δεχτεί καμία ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας ή των κατεχομένων!

Πηγή: pentapostagma.gr