Η 18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, με σημείο συνάντησης το πάρκο στη ΧΑΝΘ (Ξαρχάκος) στις 19:00, ενώ στήθηκε σημείο για bodypainting στις 15:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (20.06.2025).
Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές αυτοοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.
«Είναι μια γιορτή διεκδίκησης για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της ήπιας κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την επανασύνδεση με τη φύση, την αποανάπτυξη, την ειρήνη & τη μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και-μη ζώων, την ελευθερία του σώματος, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς διακρίσεις», αναφέρουν οι διοργανωτές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της GYMNOSOPHY – Φυσιολατρική συλλογικότητα για το Περιβάλλον, Ποδήλατο & Ήπια Κινητικότητα, Δικαιώματα Ζώων, Ελεύθερους Χώρους-Σώμα-Έκφραση:
«Η κατάργηση της Ποδηλατολωρίδας στη Λ. Νίκης για να εξυπηρετηθούν και πάλι τα ρυπογόνα ΙΧ λόγω του φαραωνικού Flyover, μάλιστα τη στιγμή που το Μετρό παραδόθηκε και άρα θα έπρεπε να δοθεί επιφάνεια από τα ΙΧ σε ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους. Τα σχέδια υψηλής δόμησης της ΔΕΘ με ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο, αντί να εκμεταλλευτούμε την τελευταία ευκαιρία για έναν μεγάλο πνεύμονα υψηλού πρασίνου στο κέντρο με ένα Μητροπολιτικό Πάρκο.
Οι δηλώσεις ότι δε “σηκώνει” η Θεσσαλονίκη άλλα ΜΜΜ, όπως Θαλάσσια Συγκοινωνία, Τραμ, Τελεφερίκ. Η υποβάθμιση του Σιδηροδρόμου με αποτέλεσμα το έγκλημα στα Τέμπη. Οι νέοι περιορισμοί στη στάθμευση των Αυτοκινούμενων & Τροχόσπιτων. Η καταδίκη της χώρας μας για τη μη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη.
Όλα αυτά συμπυκνώνουν ότι οι αρμόδιοι κινούνται ενάντια στην ελευθερία και την πολυτροπικότητα των μετακινήσεων, την ήπια κινητικότητα, και την ποιότητα ζωής. Αντιφατικά η Θεσσαλονίκη έχει υπογράψει το Κλιματικό Σύμφωνο “100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030”, και άρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 80%. Στον σχεδιασμό εντάσσεται η προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης με ενίσχυση της μικροκινητικότητας αλλά και της χρήσης των αστικών συγκοινωνιών».
Σε ανακοίνωση για την εκδήλωση αναφέρεται ότι σκοπός είναι να μπει ένα «stop στην άσεμνη έκθεση των ανθρώπων και του πλανήτη στη ρύπανση και τη βία.
Μια γιορτή διεκδίκησης για το Ποδήλατο, Περιβάλλον, Ελεύθερο Σώμα. Ελάτε όσο γυμν* τολμάτε, ελεύθερη συμμετοχή, με ποδήλατα, ρόλερς και άλλα μη-μηχανοκίνητα».
To άρθρο Θεσσαλονίκη: Γυμνοί ποδηλάτες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους – Ξεκίνησε η 18η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Πηγή: www.newsit.gr