Στη μάχη των εφημεριών του ΕΣΥ στην Αττική μπαίνουν εννέα Κέντρα Υγείας από τις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα Κέντρα Υγείας αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και της ταλαιπωρίας των πολιτών.
Εντασσόμενα στις εφημερίες, θα παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη και θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής. Εκεί, όπου καθημερινά προσέρχονται περίπου 2.200 ασθενείς.
Η εφαρμογή του νέου συστήματος στοχεύει να περιορίσει τις ουρές στα ΤΕΠ. Είναι γνωστό πως οι χρόνοι αναμονής συχνά να υπερβαίνουν τις 8 ώρες.
«Τουλάχιστον το 1 στα 2 περιστατικά που φτάνουν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπιστεί σε ένα Κέντρο Υγείας», επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πριν από λίγες ημέρες. Προσθέτοντας πως σε αυτά τα Κέντρα Υγείας αναμένεται να υπάρχει έμπειρο ιατρικό προσωπικό «το οποίο θα μπορεί να κρίνει σε πρώτο επίπεδο, πολύ γρήγορα, εάν ένας ασθενής χρήζει περαιτέρω φροντίδας σε νοσοκομείο ή όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε δραστικά τη ροή στα νοσοκομεία και θα δουν οι συμπολίτες μας αμέσως μείωση τη ταλαιπωρίας», σημείωσε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η πλειοψηφία των περιστατικών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Χωρίς την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.
Μελέτη απέδειξε πως το 60%-80% των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία μπορεί να αντιμετωπιστεί σε δομές ΠΦΥ, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Ο σχεδιασμός για τα 9 Κέντρα Υγείας που μπαίνουν στη μάχη
Συνολικά, 9 Κέντρα Υγείας (ΚΥ) εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας.
Τέσσερα από αυτά υπάγονται στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής και πέντε (5) στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.
Τα Κέντρα Υγείας που συμμετέχουν είναι τα εξής: ΚΥ Αλεξάνδρας, ΚΥ Καλλιθέας, ΚΥ Αμαρουσίου, ΚΥ Ραφήνας, ΚΥ Βάρης, ΚΥ Μεγάρων, ΚΥ Ελευσίνας, ΚΥ Περιστερίου, ΚΥ Κερατσινίου.
Από αυτά, τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Ραφήνας και Μεγάρων θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Το ΚΥ Βάρης θα έχει επίσης 24ωρη λειτουργία, εκτός από τις ημέρες που εφημερεύει το Ασκληπιείο Βούλας.
Το ΚΥ Περιστερίου λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο (07:00-21:00), με πρόβλεψη για 24ωρη λειτουργία όταν εφημερεύει το «Αττικόν».
Ήδη, τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας καταγράφουν σημαντικό ετήσιο αριθμό εξυπηρέτησης πολιτών.
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) τα ΚΥ Αλεξάνδρας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου και Ραφήνας εξυπηρέτησαν εντός του 2023, 185.000 ασθενείς. Ενώ στην 2η ΥΠΕ, 63.500 περιστατικά σε επείγουσα κατάσταση εξυπηρετήθηκαν στα Κέντρα Υγείας Βάρης, Ελευσίνας, Μεγάρων, Περιστερίου και Κερατσινίου.
Ποιοι ασθενείς θα εξυπηρετούνται στα Κέντρα Υγείας
Τα Κέντρα Υγείας αναμένεται να εξυπηρετούν ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα, αλλά όχι κάποια απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση.
Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν: μικροτραυματισμούς, εμπύρετα επεισόδια, οξείες λοιμώξεις, παθήσεις που απαιτούν βασικές εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις, κατάγματα κ.α.
Οι ασθενείς αυτοί συχνά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα από τον προσωπικό τους γιατρό και αναζητούν άμεση λύση.
Κίνδυνος αποτυχίας, λόγω της προκατάληψης των πολιτών
Παρά τη φιλόδοξη φύση και τον προσεκτικό σχεδιασμό του προγράμματος, ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η καλλιέργεια εμπιστοσύνης των πολιτών στα Κέντρα Υγείας. Γιατί οι υγειονομικές αρχές καλούνται να ξεπεράσουν μια σημαντική πρόκληση: τη βαθιά ριζωμένη νοοτροπία των Ελλήνων, που εξακολουθούν να εμπιστεύονται περισσότερο τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε πρόσφατα πως «υπάρχουν πολλά Κέντρα Υγείας, τα οποία πιθανόν να μην τα γνωρίζουν οι πολίτες και να μην τα επισκέπτονται. Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά τους. Έχουμε κάποια πολύ καλά παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, το οποίο βλέπει από εφημερία σε εφημερία του Κρατικού Νίκαιας, 350 περιστατικά.
Σε αυτό το Κέντρο Υγείας γίνεται ακόμη και θρομβόλυση. Δηλαδή αντιμετωπίζει και βαριά περιστατικά», σημείωσε η ίδια.
Η εμπιστοσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας, της παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, αλλά και της ενεργούς ενημέρωσης τους για τις δυνατότητες και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
Επίσης, εάν δεν ενισχυθούν γενναία με προσωπικό και οι πολίτες τα βρίσκουν “αποψιλωμένα” από υγειονομικούς, η μεταρρύθμιση θα κινδυνεύσει να αποτύχει. Είναι ένα “στοίχημα” και μια τελευταία ευκαιρία για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αναβάθμιση υποδομών και ενίσχυση προσωπικού
Γι’ αυτό και η υλοποίηση του σχεδίου προβλέπει παράλληλα κι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των δομών.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, όπως γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι, νοσηλευτές, εργαστηριακοί επιστήμονες και τεχνολόγοι ιατρικών μηχανημάτων. Συγκεκριμένα, 50 νέοι υγειονομικοί θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας. Ενώ θα γίνουν και μετακινήσεις προσωπικού εάν χρειαστεί, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.
Επιπλέον, έχουν ήδη δρομολογηθεί κτιριακές ανακαινίσεις και ανανέωση του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας
Ένα ακόμη καινοτόμο σχέδιο που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην αποσυμφόρηση των Επειγόντων του ΕΣΥ, είναι η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας. Αυτά θα συνδέονται με Ιατρικές Σχολές ανά την Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί, όχι μόνο στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στη δημιουργία κόμβων εκπαίδευσης στην ΠΦΥ.
Μέσω διττού ρόλου, τα Κέντρα Υγείας θα παρέχουν υψηλού επιπέδου φροντίδα στους πολίτες, αλλά και θα εκπαιδεύουν νέους γιατρούς. Έτσι, αναμένεται να αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την ποιότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Τα Κέντρα Υγείας θα είναι 7 ή 8 στον αριθμό, σε άμεση διασύνδεση με τις Ιατρικές Σχολές. Συγκεκριμένα, στην Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και στην Αθήνα.
Ενδέχεται ο αριθμός τους να αυξηθεί σε 8, καθώς στην Αττική είναι πιθανό να λειτουργήσουν δύο Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.
Πηγή: www.newsit.gr