Επί τάπητος της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της συνταγματικότητας ή όχι των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), με τον οποίο μεταξύ άλλων επιφέρουν προσαύξηση στη δόμηση και στο ύψος των κτιρίων.
Οι τέσσερεις υποθέσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούσαν οικοδομικές άδειες στο Δήμο Αλίμου με τις οποίες ζητείται να ακυρωθούν οικοδομικές άδειες που εξέδωσε η υπηρεσία δόμησης της δημοτικής αρχής.
Επί δύο ώρες οι δύο πλευρές διασταύρωναν τα νομικά τους ξίφη ενώ η συνεδρίαση άνοιξε με τις εισηγήτριες των τεσσάρων υποθέσεων, Μαρία Σωτηροπούλου και Χριστιάνα Μπολόφη, να αναπτύσσουν τη νομική τους επιχειρηματολογία.
Συνολικά στην Ολομέλεια ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους οι μνομικοί παραστάτες των δύο πλευρών, 13 συνολικά.
Πρόσθετες παρεμβάσεις είτε υπέρ του κύρους του ΝΟΚ είτε κατά, έκαναν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΚΕΔΕ και δέκα κατασκευαστικές εταιρείες.
Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά από παραπομπή από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ.
Με την απόφαση του Τμήματος του ΣτΕ είχαν κριθεί αντίθετες προς το Σύνταγμα οι διατάξεις των άρθρων 10 και 25 του ΝΟΚ (νόμος 4067/2012) που προβλέπουν προσαυξήσεις συντελεστού δομήσεως λόγω υποτυπώδους μείωσης της κάλυψης και ανέγερσης κτηρίου ανώτερης ενεργειακής απόδοσης (μπόνους δόμησης).
Ο νομικός παραστάτης του δήμου Αλίμου έκανε λόγο για την πιο σοβαρή πολεοδομική υπόθεση των τελευταίων 40 ετών.
Εκτίμησε μάλιστα πως συνολικά η προσαύξηση της δόμησης φτάνει το 80%.
Από την πλευρά των προσφευγόντων επισημάνθηκε πως οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του ΝΟΚ είναι μεγάλες και επιβαρύνεται η φέρουσα πολεοδομική ικανότητα, καθώς οι επιπτώσεις, πλέον των άλλων προσαυξάνουν κατά δύο ορόφους τα ακίνητα.
Μεταξύ άλλων τόνισαν πως ο ΝΟΚ είναι μια πολεοδομική τερατογέννηση που έχει επιπτώσεις και θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών που θα εφαρμοστεί.
Αντίθετα , δικηγόροι υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας του ΝΟΚ επικαλούμενοι ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ειδικά τα κίνητρα (μπόνους) που προβλέπει, καθώς δίνει σύγχρονες λύσεις και συμβάλλει στις κλιματικές αλλαγές που επέρχονται. Οι δικηγόροι τόνισαν πως αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως η Ειδική Επιστημονική Μελέτη, πρέπει να γίνει για το μέλλον.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμης Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
Πηγή: www.newsit.gr