Ελλάδα

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Νύχτα αγωνίας και επιφυλακής στην άδεια Σαντορίνη – «Φαινόμενο που εξελίσσεται, δεν ξέρουμε πως θα πάει»

Σε διαρκή επιφυλακής παραμένουν οι κάτοικοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γύρω νησιά από τους συνεχείς σεισμούς που «ταρακουνούν» τις τελευταίες ημέρες τις Κυκλάδες.

Το φαινόμενο με τους συνεχόμενους σεισμούς στις Κυκλάδες δεν φαίνεται να «ηρεμεί» ενώ το βράδυ της Τετάρτης (05/02/2025) σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Η αγωνία είναι έκδηλη τόσο στους πολίτες όσο και στους επιστήμονες που παρακολουθούν την σεισμική ακολουθία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως ακόμη μετά από τόσες ημέρες δεν έχει εκδηλώσει ο κύριος σεισμός που θα προκαλούσε σε «ξεφούσκωμα» του φαινομένου.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με το ΕΚΠΑ το τελευταίο δεκαήμερο έχουν γίνει πάνω από 6.400 σεισμοί στην περιοχή ανάμεσα στην Σαντορίνη και την Αμοργό και οι δονήσεις συνεχίζονται αμείωτες.

Ο κόσμος συνεχίζει να φεύγει άρον άρον από τη Σαντορίνη και με αεροπλάνα σήμερα (05/02/2025) καθώς είχε εκδοθεί απαγορευτικό απόπλου λόγω των ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό είναι πως από απόψε (05/02/205) το βράδυ μέχρι αύριο (06/02/205) το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί επιπλέον εννιά πτήσεις από την Αθήνα.

Όσον αφορά τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή (07/02/2025) στην Σαντορίνη και την Αμοργό ενώ αύριο Πέμπτη (06/02/2025) τα σχολεία θα είναι κλειστά σε Τήνο, Σύρο, Μύκονο, Άνδρο, Πάρο, Πάτμο και τη Λέρο. 

Την ίδια ώρα στη Σαντορίνη καταφθάνουν αρκετοί τουρίστες που φαίνεται πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τους σεισμούς, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη στο νησί, ειδικά οι κινέζοι, δεν φαίνεται να πτοούνται από τις σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες.

Οι 5 περιοχές με υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων

Πάντως σε κεντρικά σημεία του νησιού έχουν τοποθετηθεί κορδέλες όπου απαγορεύεται η διέλευση σε κατοίκους και επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «ο κατολισθητικός κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλδέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον για οκτώ μήνες κάθε χρόνο». 

Επίσης εξήγησε πως έχει γίνει χαρτογράφηση του κατολισθητικού κινδύνου και της κατολισθητικής διακινδύνευσης και επιλέχθηκαν πέντε περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση: ο παλαιός λιμένας Φηρών, το λιμάνι Αθηνιού, η περιοχή Αμμούδι στην Οία, η περιοχή της Αρμένης στην Οία και η Θηρασιά, στον οικισμό Κόρφου. 

Συνολάκης: Δεν ξέρουμε ακόμα σε ποια κατεύθυνση θα πάει

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κώστας Συνολάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τόνισε πως είναι «ένα φαινόμενο που εξελίσσεται και δεν ξέρουμε ακόμα σε ποια κατεύθυνση θα πάει».

«Θα έχουμε μια μικρή έκρηξη του ηφαίστειου; θα έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό; θα σταματήσει από μόνο του; πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο;».

Πάντως απέκλεισε μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Νέας Καμένης ενώ για το αν επίκειται ένας μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Συνολάκης ανέφερε ότι «άμα αρχίσει και απλώνεται ο σεισμός, ίσως το ρήγμα που θα μπορεί να δημιουργηθεί να είναι πολύ μεγαλύτερο» διευκρινίζοντας ότι θα πάρει καιρό ώστε να καταλάβουν οι επιστήμονες «πόσο μεγάλος θα είναι πραγματικά αυτός ο σεισμός».

Επίσης επιστήμονες του ΑΠΘ που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Σαντορίνη και αξιοποιώντας την υπηρεσία SNAPPING (Surface motioN mAPPING) συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες και έδειξαν μετακινήσεις της επιφάνειας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας του ηφαιστείου.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Mιχάλης Φουμέλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και μέλος του ΙΜΠΗΣ εξήγησε πως «εδώ και κάποιον καιρό εντοπίσαμε κάποια σημάδια μεταβολής του ηφαιστείου σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση ηρεμίας.

Περιμέναμε και τα υπόλοιπα δίκτυα του ΙΜΠΗΣ να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει κάτι και με τη σειρά μας επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες αρχές, ενημερώσαμε και ξεκίνησαν όλα αυτά που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη».

Κώστας Παπαζάχος: Τα χειρότερα σενάρια πέρασαν

Ελαφρώς πιο θετική εκτίμηση έχουν σήμερα (05/02/205) οι επιστήμονες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με την επικινδυνότητα της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη.

Αυτό υποστήριξε ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο Action24.

«Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να καθησυχάσουμε τον κόσμο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ωστόσο σήμερα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού είναι οι σεισμοί.

Φαίνεται το πού είναι οι σεισμοί και ότι η περιοχή που έχει επηρεαστεί είναι μικρότερη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.newsit.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Καβάλα: Συνελήφθη 62χρονος καθηγητής γυμνασίου για ασέλγεια σε βάρος ανήλικης

admin

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2594: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

admin

Με επιτυχία η μεταμόσχευση καρδιάς του 3χρονου Άγγελου στην Γερμανία

admin