Η Γιορτή της Μητέρας αποτελεί μία από τις πιο συγκινητικές και όμορφες γιορτές, αφιερωμένη στο πρόσωπο που μάς έφερε στον κόσμο.
Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες ανά τον κόσμο, συνηθέστερα τους μήνες Μάρτιο ή Μάιο. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (που φέτος πέφτει στις 11 Μαΐου), κατά την οποία εκατομμύρια άτομα θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τη μητέρα τους.
Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας ανάγονται στην αρχαία Ελλάδα. Η Ρέα λατρευόταν σαν η «Μητέρα των Θεών» και σαν η πρώτη μητέρα καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα.
Η σύγχρονη εκδοχή της Γιορτής της Μητέρας ξεκίνησε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοβουλία της ακτιβίστριας Άννας Τζάρβις, η οποία, μετά τον θάνατο της δικής της μητέρας (10.5.1905), ξεκίνησε μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια ημέρα που θα είναι αφιερωμένη στις μητέρες.
Η Τζάρβις δεν απέκτησε ποτέ δικά της παιδιά, ωστόσο, εμπνεύστηκε αυτή τη μέρα μνήμης από την εθελοντική δράση της μητέρας της κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861 – 1865). Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες φρόντιζαν στρατιώτες και από τα δύο μέτωπα.
Στις 10 Μαΐου 1908, γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα της Μητέρας στo Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια, που ήταν η γενέτειρα της Τζάρβις, με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο της μητέρας της.
Το 1914, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον, ανακήρυξε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως «Ημέρα της Μητέρας», και σύντομα η γιορτή εξαπλώθηκε και σ’ άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, ο Ιωσήφ και η Μαρία οδήγησαν τον μικρό Ιησού στο ναό της Ιερουσαλήμ σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση Του, για να εκπληρώσουν το Μωσαϊκό νόμο νόμο, λαμβάνοντας ευλογία από τον γέροντα ιερέα Συμεών.
Ο παράλληλος εορτασμός της Υπαπαντής με την Ημέρα της Μητέρας ξεκίνησε το 1929. Από τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός μαζί με την Υπαπαντή ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός στη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Η Γιορτή της Μητέρας δεν χρειάζεται απαραίτητα ακριβά δώρα. Η σκέψη και η πρόθεση είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Μια κάρτα με ευχές και λόγια από καρδιάς ή ένα μπουκέτο λουλούδια και μια ζεστή αγκαλιά αποτελούν παραδοσιακοί τρόποι για να πει ο καθένας «σ’ αγαπώ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γιορτή της Μητέρας δεν αφορά μόνο τις βιολογικές μητέρες. Είναι μια μέρα αφιερωμένη σε κάθε γυναίκα που έχει παίξει μητρικό ρόλο: γιαγιάδες, θετές μητέρες, θείες, δηλαδή τις γυναίκες που μας ανέθρεψαν, μας φρόντισαν, μας έδειξαν αγάπη και τρυφερότητα, ξενυχτώντας στο πλευρό μας σε κάθε μας δοκιμασία. Είτε μ΄ έναν απλό τρόπο, είτε με κάτι ξεχωριστό, το ζήτημα είναι να δείξουμε ότι τις σκεφτόμαστε και τις αγαπάμε.
Γι΄ αυτό το λόγο, η 11η Μαΐου είναι μια ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας προς τις μητέρες μας. Εξάλλου, μάνα είναι μόνο μία.
Πηγή: www.newsit.gr