Ο 6ημερος καύσωνας έχει ήδη ξεκινήσει, με τις υψηλές θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, και ενώ οι χειρότερες μέρες είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή, η κορύφωση της ακραίας ζέστης στα ηπειρωτικά είναι σήμερα (22.07.2025) και αύριο.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Θοδωρή Κολυδά, Τρίτη και Τετάρτη οι θερμοκρασίες του δεύτερου κύματος καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι, θα φτάνουν τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ τα νησιά στα Δωδεκάνησα «θα βράσουν» όπως και η Κρήτη.
«Σήμερα, Τρίτη 22 Ιουλίου, ξεκινά ουσιαστικά το κύμα του καύσωνα που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές, φτάνοντας τοπικά και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, παρουσιάζουμε μια πιο συστηματική και αναλυτική προσέγγιση, πέρα από όσα προλαβαίνουμε συχνά να πούμε σε ένα καιρικό θέμα ειδήσεων με περιορισμένο χρόνο.
Χρησιμοποιούμε ως βασικό εργαλείο τα δεδομένα της ανώτερης ατμόσφαιρας, και συγκεκριμένα τη θερμοκρασία στα 850 hPa, ένα υψόμετρο (1500 μέτρα) που αποτυπώνει με ακρίβεια τη δυναμική και τη θερμοκρασιακή συμπεριφορά των αερίων μαζών που επηρεάζουν την επιφάνεια.
Παράλληλα, συνυπολογίζουμε τα τοπικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως λεκάνες εγκλωβισμένης ζέστης, καταβάτες ανέμους, ή παρουσία νηνεμίας, που μπορούν να ενισχύσουν ή να μετριάσουν τις θερμοκρασίες σε κάθε περιοχή», γράφει ο μετεωρολόγος.
Προειδοποιήσεις Θερμικής Επιβάρυνσης για 22 και 23 Ιουλίου
Έντονο και παρατεταμένο επεισόδιο καύσωνα επηρεάζει τη χώρα, με συνθήκες έντονης θερμικής επιβάρυνσης και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προειδοποιήσεις του συστήματος HEAT-ALARM από το meteo, ο καύσωνας θα κορυφωθεί σήμερα Τρίτη 22 και αύριο Τετάρτη 23 Ιουλίου, επηρεάζοντας ολόκληρη την επικράτεια, με ιδιαίτερη επιβάρυνση στα αστικά κέντρα.
Οι συνθήκες κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία, ακόμη και για υγιή άτομα χωρίς προστασία, ενώ συστήνονται περιορισμοί στις μετακινήσεις και ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
Σοβαρό επεισόδιο καύσωνα σε εξέλιξη
Ένα έντονο επεισόδιο καύσωνα επηρεάζει τη χώρα μας από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιουλίου προβλέπονται δυσμενείς βιο-μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ η επιβάρυνση αναμένεται να διατηρηθεί έως και το Σάββατο 26 Ιουλίου.
Έντονη και παρατεταμένη θερμική επιβάρυνση σε όλη τη χώρα
Και τις δύο ημέρες (22 & 23 Ιουλίου) αναμένονται υψηλά έως ακραία επίπεδα θερμικής επιβάρυνσης σε ολόκληρη τη χώρα, με πολύωρη διάρκεια (άνω των 6 ωρών) σε πολλές περιοχές και απουσία δροσισμού κατά τη νύχτα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Ο κίνδυνος για την υγεία είναι αυξημένος, ακόμη και για υγιή άτομα χωρίς επαρκή προστασία.
Έλλειψη δροσισμού στο Αιγαίο
Σημαντικός παράγοντας που ενισχύει την επιβάρυνση την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Ιουλίου ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Κυκλάδων και της Κρήτης, είναι η απουσία βόρειων ανέμων (μελτεμιών).
Ευεργετική επίδραση της θαλάσσιας αύρας
Παράκτιες περιοχές, όπως η Νότια Αθήνα, ο Πειραιάς και η Πάτρα, αναμένεται να εμφανίσουν σχετικά ηπιότερες συνθήκες ημερήσιας θερμικής επιβάρυνσης και τις δύο ημέρες (22 & 23 Ιουλίου), λόγω της παρουσίας θαλάσσιας αύρας, η οποία παρέχει τοπικό δροσισμό.
Μέτρα προστασίας
Περιορίστε τις εξωτερικές μετακινήσεις τις θερμές ώρες – Πίνετε συχνά νερό, ακόμη και αν δεν διψάτε – Μείνετε σε σκιερά ή δροσερά σημεία – Επικοινωνήστε με ηλικιωμένους ή άτομα που ζουν μόνα.
Περισσότερες πληροφορίες και πρακτικές οδηγίες: https://meteo.gr/heatalarm
Τι πρέπει να προσέχουμε για τη θερμική καταπόνηση
Για τη θερμική καταπόνηση, την αντιμετώπιση της αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν στον καύσωνα οι πολίτες, μίλησε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, στην ΕΡΤ.
«Αυτή η τεράστια θερμική καταπόνηση, όπως λέτε για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για πολλές ώρες και ημέρες, σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά τελικά δημιουργεί πρόβλημα σε όλο τον κόσμο γιατί μιλάμε για τεράστια θερμική καταπόνηση, την μεγαλύτερη πλειοψηφία των θανάτων, έτσι όπως αποτυπώθηκε σε δεδομένα τον προηγούμενο μήνα για τις ευρωπαϊκές περιοχές και για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που μελετήθηκαν, ήταν ότι οι ηλικιωμένοι, δηλαδή άτομα 70 – 80 ετών, είναι δυστυχώς ο μεγαλύτερος πληθυσμός που έχασαν τη ζωή τους.
Επομένως, προσέχουμε όλους τους γύρω μας και κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, τις εγκυμονούσες και τα παιδιά.
Για το ότι δεν μπορούν να έχουν αυτή τη θερμορύθμιση που έχουμε όλοι μας και επίσης λαμβάνουν και φάρμακα και έχουν νοσήματα που τους εξαντλούν πολύ γρήγορα. Προσέχουμε να είμαστε σε δροσερούς χώρους με ανεμιστήρα ή με air condition και να φοράμε ελαφριά ρούχα, να κάνουμε γρήγορα μπάνια και δροσερά ή βεβαίως όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα να φοράμε το καπέλο μας, το αντηλιακό μας και το βράδυ τα αντικουνουπικά, γιατί έχουμε και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Να έχουμε πάντοτε νερό δίπλα μας, φρούτα και λαχανικά, δεν θέλουμε λιπαρά, καφεΐνη, αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να μας δημιουργήσουν σύγχυση. Πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας αν παίρνουμε άλλα φάρμακα, παραδείγματος χάρη αντιυπερτασικά, νευροψυχιατρικά, διότι όλα τα άτομα με προβλήματα υγείας επηρεάζονται δυσανάλογα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ένας θερμικός θάλαμος, πρέπει να προσέχουμε μην τύχει και ξεχάσουμε κάποιον. Προτιμούμε τηλεργασία όπου είναι εφικτή».
Για τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης ανέφερε: «Και αυτό που λέμε θερμική εξάντληση, είναι καλό να καταλάβουμε γύρω μας αν κάποιος έχει ζαλάδα, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία, ταχυπαλμίες, συμπτώματα όπως ναυτία και αίμα από το γαστρεντερικό, μυικές κράμπες μπορεί να σημαίνει ότι έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά τη θερμική εξάντληση, αν ήταν πριν κάτω από τον ήλιο.
Ενώ η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη για τη ζωή μας, που σημαίνει ότι πλέον έχουμε αυξήσει πολύ τη θερμοκρασία μέσα στο σώμα μας και πρέπει άμεσα να την κατεβάσουμε με δροσερά μπάνια ή με επιθέματα με κρύο νερό να κατεβεί η θερμοκρασία. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να πάμε σε ένα κέντρο υγείας, ένα νοσοκομείο δίπλα μας».
Τόνισε ακόμη για τη σημασία απομάκρυνσης της θερμότητας: «Γενικά θέλουμε είτε ανοικτά τα παράθυρα εάν υπάρχει αέρας, είτε κλειστά τα παράθυρα, έστω με ανεμιστήρα, για να αυξηθεί η δυνατότητα απομάκρυνσης της θερμότητας μέσα μας. Γενικά, έστω και ένας βαθμός Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας πέραν του φυσιολογικού μπορεί να οδηγήσει σε άτομα άνω των 65 ετών, σε 4% αύξηση στα εμφράγματα και 2,5% αύξηση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επομένως, προσέχουμε όλους γύρω μας, οι οποίοι έχουν προδιάθεση στους παράγοντες για κάτι τέτοιο».
Πηγή: www.newsit.gr