Στις παραλίες οδηγήθηκαν το Σάββατο (06.06.2025) οι Αθηναίοι -και οι τουρίστες- που παρέμειναν στην Αθήνα για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, καθώς ο καιρός θυμίζει… προχωρημένο καλοκαίρι.
Για όσους βρίσκονται στην Αθήνα, επειδή δεν μπόρεσαν να αποδράσουν για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι παραλίες είναι η ιδανική επιλογή και για τα επόμενα 24ωρα διότι ο καιρός θα γίνει ακόμα πιο ζεστός.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς στο κέντρο (σταθμός Πατησίων), ενώ παρόμοιες συνθήκες επικρατούν σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.


Σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο – διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr), οι τιμές της θερμοκρασίας αυτό το διάστημα είναι 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ το ίδιο σκηνικό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
«Συνεχίζονται η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση μόνο τα ηπειρωτικά, όπου και το Σάββατο και την Κυριακή θα έχουμε την εκδήλωση αστάθειας και τοπικών καταιγίδων, περιορισμένης όμως έκτασης και έντασης.
Κατά τα άλλα οι θερμοκρασίες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα 36-37°C τοπικά σε περιοχές κυρίως της νότιας Ελλάδας, δηλαδή θερμοκρασίες με 5 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα», εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος.
Σχετικά με τις θερμοκρασίες των θαλασσών, ο κ. Λαγουβάρδος υπογραμμίζει ότι «είμαστε έναν με δυο βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Επειδή βέβαια βρισκόμαστε στις αρχές Ιουνίου, οι θερμοκρασίες είναι ακόμα σχετικά κρύες για ένα μέρος του πληθυσμού. Αλλά σίγουρα είναι η καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι οι κανονικές τιμές αυτή την εποχή. Κι επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε ότι η θερμοκρασία της θάλασσας θα ανεβαίνει σταδιακά».


Όσον αφορά το Αιγαίο και τους ανέμους, προσθέτει, «πνέουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων, 5 και τοπικά 6 μποφόρ, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα στις συγκοινωνίες, απλά βοηθούν ώστε οι θερμοκρασίες να είναι λίγο πιο ευχάριστες στην περιοχή της ανατολικής Ελλάδας και του και του Αιγαίου. Αυτές οι συνθήκες από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία μας θα διατηρηθούν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα είμαστε συνεχώς με θερμοκρασίες από τις κανονικές».


Ο καιρός την Κυριακή 8 Ιουνίου
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αύριο, Κυριακή 8 Ιουνίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες και τοπικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Τις μεσημεριανές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν λίγοι όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 30-31 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 16 έως 32-34, στη Θεσσαλία από 16 έως 35-37 βαθμούς, στην Ήπειρο από 16 έως 31-33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 35-37 βαθμούς, στα Επτάνησα από 17 έως 32-34, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 18 έως 31-32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34-35 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 3-5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34-36 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις κατά τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 30-31 βαθμούς.
Πηγή: www.newsit.gr