Λεπτομέρειες που αφορούν στο πρόγραμμα για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Προλαμβάνω» του Υπουργείου Υγείας και αφορά σχεδόν τον 1 στους 2 Έλληνες και συγκεκριμένα, 5,5 εκατομμύρια γυναίκες και άντρες ηλικίας 30-70 ετών που ζουν στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Οι δικαιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες ενημερωτικό sms και το παραπεμπτικό για τις εξετάσεις μέσω άυλης συνταγογράφησης, θα μπορούν να υποβληθούν σε σειρά δωρεάν εξετάσεων για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου, εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι οι εξής:
– Διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων λιπιδαιμικού προφίλ
– Επίσκεψη σε ιατρό για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Γιατί δεν πρέπει να αγνοήσετε την έκκληση της πολιτείας για δωρεάν εξετάσεις
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), η οποία συμμετείχε στην κατάρτιση του σχεδίου των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, δηλώνει τη στήριξή της στην προσπάθεια της Πολιτείας για την πρόληψη και προστασία της Καρδιαγγειακής Υγείας των πολιτών, επισημαίνοντας την σημασία της πρωτοβουλίας αυτής.
O Πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Τούτουζας, τονίζει συγκεκριμένα τη σημασία του προληπτικού ελέγχου στα καρδιαγγειακά νοσήματα, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με την ΕΚΕ, περίπου οι μισοί από τους άνδρες και το ένα τρίτο των γυναικών μέσης ηλικίας πεθαίνουν από κάποιο απ’ αυτά τα νοσήματα. Αρκετές φορές τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται αιφνίδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι, η πρώτη εμφάνιση της καρδιαγγειακής νόσου σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχει τη μορφή ενός εμφράγματος ή και ανακοπής.
Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να παρέμβουμε ώστε να ελαττώσουμε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ή θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, η υπέρταση, ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.
Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συμμετάσχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης κατά των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και να προστατέψουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θα συμβάλλει ενεργά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των ασθενών όσο και ευρύτερα του κοινωνικού συνόλου, ώστε οι πολίτες να πραγματοποιήσουν τις προβλεπόμενες προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας», αναφέρει η ΕΚΕ.
Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ
Δωρεάν Εξετάσεις για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο: Τι προβλέπεται
Δικαιούχοι της δράσης ορίζονται οι Ελληνίδες και Έλληνες πολίτες, καθώς και πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ελληνική επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– είναι σε ηλικία από 30 έως και 70 ετών και
– φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
Αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, όσοι πάσχουν, σύμφωνα με τεκμηριωμένη συνταγογράφηση της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., από τις παρακάτω καρδιαγγειακές καταστάσεις:
α) Στηθάγχη,
β) Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου,
γ) Υποτροπιάζον έμφραγμα του μυοκαρδίου,
δ) Άλλες οξείες ισχαιμικές καρδιοπάθειες,
ε) Χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια,
στ) Υπερτασική καρδιοπάθεια με (συμφορητική) καρδιακή ανεπάρκεια,
ζ) Άλλες μορφές μυοκαρδιοπάθειας,
η) Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια,
θ) Μυοκαρδιοπάθεια σε μεταβολικά νοσήματα,
ι) Καρδιακή ανεπάρκεια,
ια) Επιπλοκές και ασαφείς περιγραφές καρδιοπάθειας,
ιβ) Αθηροσκλήρωση,
ιγ) Άλλες λειτουργικές διαταραχές μετά από καρδιακή χειρουργική επέμβαση,
ιδ) Πνευμονικό οίδημα και
ιε) Παρουσία αγγειακών εμφυτευμάτων και μοσχευμάτων (π.χ. stent, βαλβίδες) (Ζ.95).
Η οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων στη δράση είναι μηδενική. Για τους δικαιούχους εκδίδεται αυτόματα μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, παραπεμπτικό με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών. Το παραπεμπτικό εκτελείται στους συμμετέχοντες στη δράση παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα: Η διαδικασία
Η υλοποίηση της δράσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
α) Τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων,
β) την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο 10, και
γ) τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου και ελέγχου ισχαιμίας.
Εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου
Οι προληπτικές εργαστηριακές εξετάσεις που καλύπτονται από τη δράση είναι οι ακόλουθες:
α) ολική χοληστερόλη (TCHOL),
β) χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C),
γ) χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C),
δ) τριγλυκερίδια (Tgs),
ε) Non-HDL-C,
στ) σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL),
ζ) γενική αίματος και
η) προσδιορισμός λιποπρωτεϊνης α {LP (a).
Με την καταχώρηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων εκδίδεται αυτόματα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παραπεμπτικό ιατρικής εξέτασης, με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών, για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου από τον ιατρό. Στη συνέχεια, για όσους δικαιούχους χρήζουν περαιτέρω καρδιολογικής εκτίμησης, εκδίδεται νέο παραπεμπτικό καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών.
Διενέργεια ελέγχου για στεφανιαία νόσο
Η διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου για την παρουσία ή απουσία στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες:
α) λήψη καρδιολογικού ιστορικού,
β) καρδιολογική κλινική εξέταση
γ) ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία),
δ) μέτρηση αρτηριακής πίεσης και
ε) υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης.
Μετά την εκτέλεση του παραπεμπτικού, οι ιατροί αξιολογώντας τα αποτελέσματα του εργαστηριακού και κλινικού ελέγχου, αποφαίνονται για την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου ισχαιμίας.
Εφόσον οι ιατροί κρίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος ισχαιμίας, εκδίδεται αυτόματα παραπεμπτικό ελέγχου ισχαιμίας, είτε με δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία (stress echocardiography) με χορήγηση παράγοντα αντίθεσης (υπερηχοκαρδιογραφία αντίθεσης – contrast echocardiography) είτε με σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου (SPECT).
Το παραπεμπτικό έχει χρονική διάρκεια ισχύος δύο μηνών.
Πηγή: Iatropedia.gr
Πηγή: www.newsit.gr