Αισθητός τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Χαλκιδική ήταν ο μεγάλος σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (03.11.2024).
Οι πρώτες αναφορές από την περιοχή δεν κάνουν λόγο για ζημιές πέραν της μεγάλης αναστάτωσης που έφερε η δόνηση των 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ στην Χαλκιδική. Τον μεγάλο σεισμό ακολούθησαν δύο μικρότεροι μετασεισμοί των 3,8 και 4,2 Ρίχτερ λίγα λεπτά μετά. Κάμερες ασφαλείας καταστημάτων κατέγραψαν το «χτύπημα» του εγκέλαδου.
Η στιγμή της δόνησης καταγράφηκε από κάμερες σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Νέας Ποτίδαιας στη Χαλκιδική.
«Κατά τη διάρκεια της δόνησης σημειώθηκαν μικροζημιές όπως πτώσεις αντικειμένων σε σπίτια ή σε καταστήματα. επίσης ένας τοίχος έπεσε από ένα έρημο σπίτι χωρίς να υπάρξουν τραυματισμό. Ο κόσμος βέβαια τρομοκρατήθηκε και βγήκε στους δρόμους», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ποτίδαιας Βασίλης Κιοσσές.
Κατά πληροφορίες αύριο οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στην παλιά γέφυρα της Ποτίδαιας για τυχόν προβλήματα στατικότητας.
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη δραστηριότητα και θα αξιολογήσουν με μεγάλη προσοχή για να δώσουν απάντηση σχετικά με το εάν ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.
Πολλοί κάτοικοι περιοχών αναστατώθηκαν από την ισχυρή δόνηση και βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες.
«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας»
Οι σεισμικές δονήσεις σε θαλάσσιο χώρο νότια, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών που ταρακούνησαν την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, αλλά και αρκετές περιοχές της Μακεδονίας είναι εύλογο να προκάλεσαν αναστάτωση, ωστόσο όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δεν πρέπει να προκαλέσουν ιδιαίτερη ανησυχία.
«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό.
«Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισήμανε ο καθηγητής Γεωφυσικής.
Ωστόσο, ο Κώστας Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα “κουνιούνται” για ένα διάστημα, θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.
Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς», κατέληξε ο Κώστας Παπαζάχος.
Πηγή: www.newsit.gr