Περισσότεροι από πενήντα διακομματικοί βουλευτές/ιες υποστήριξαν τροπολογία για την «αποποινικοποίηση» των αμβλώσεων στην Αγγλία και την Ουαλία.
Η τροπολογία που προτάθηκε από τη βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος της Ουαλίας, Tonia Antoniazzi, επιδιώκει να αφαιρέσει «τις γυναίκες από το ποινικό δίκαιο που σχετίζεται με την άμβλωση», γεγονός που θα σήμαινε ότι «δεν διαπράττεται αδίκημα από μια γυναίκα που ενεργεί σε σχέση με τη δική της εγκυμοσύνη».
Οι βουλευτές επρόκειτο να ψηφίσουν την τροπολογία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά το κοινοβούλιο διαλύθηκε ενόψει των γενικών εκλογών του 2024.
«Η ζημία που προκαλεί αυτός ο ξεπερασμένος νόμος στις γυναίκες που πλήττονται είναι ανυπολόγιστη. Αισθάνομαι ηθική επιταγή να δράσω. Είμαι επικεφαλής μιας διακομματικής ομάδας βουλευτών και συνεργάζομαι με τον τομέα για τη μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Θα καταθέσω σχετική τροπολογία», δήλωσε η Antoniazzi μιλώντας στον Guardian.
Ένας νόμος από το παρελθόν
Το τοπίο των αμβλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά περίπλοκο: η διαδικασία είναι τυπικά νόμιμη στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, αλλά παράλληλα αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τον νόμο περί εγκλημάτων κατά του ανθρώπου του 1861 και τον νόμο περί διατήρησης της ζωής των νηπίων του 1926, σύμφωνα με το Dazed.
Ο νόμος του 1861 καθιστούσε έγκλημα για μια γυναίκα ή άλλο πρόσωπο «να προκαλεί αποβολή με όργανο ή δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τιμωρούμενο με ισόβια κάθειρξη». Ωστόσο, η νομοθεσία του 1929 απαγόρευε την ηθελημένη καταστροφή «της ζωής ενός παιδιού που είναι ικανό να γεννηθεί ζωντανό… πριν αποκτήσει μια ύπαρξη ανεξάρτητη από τη μητέρα του», αναφέροντας τις 28 εβδομάδες ως το χρονικό διάστημα που ένα μωρό θα μπορούσε να υπάρξει ανεξάρτητα από τη μητέρα του. Το όριο των 28 εβδομάδων μεταφέρθηκε στον νόμο περί αμβλώσεων του 1967, αλλά αργότερα τροποποιήθηκε σε 24 εβδομάδες με τον νόμο περί ανθρώπινης γονιμοποίησης του 1990.


Φωτογραφία: Gayatri Malhotra | Unsplash
Επί του παρόντος, οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην άμβλωση μέσω του νόμου του 1967, ο οποίος ορίζει ότι η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο εάν δεν υπερβαίνει τις 24 εβδομάδες, διενεργείται από γιατρό και απαιτείται η έγκριση από δύο ακόμη ειδικούς.
Η προτεινόμενη τροπολογία δεν αφορά τη Σκωτία, όπου οι γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αγγλία για να κάνουν άμβλωση μετά τις 20 εβδομάδες.
Διώξεις
Πέρυσι, ο οργανισμός που προσφέρει αμβλώσεις MSI Reproductive Choices UK αποκάλυψε ότι περίπου εξήντα γυναίκες που έχουν κάνει αμβλώσεις έχουν ερευνηθεί από την αστυνομία ως ύποπτες για παράνομο τερματισμό εγκυμοσύνης από το 2018 – και ο αριθμός αυτός έχει πλέον αυξηθεί σε εκατό, σύμφωνα με τον Guardian.
«Το 2021, ένα 15χρονο κορίτσι αντιμετώπισε ποινική δίωξη διάρκειας ενός έτους για μια θνησιγένεια, η οποία έληξε μόνο αφού ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι η απώλειά της οφειλόταν σε φυσικά αίτια. Το 2022, μια 24χρονη γυναίκα στην Οξφόρδη παραπέμφθηκε σε δίκη επειδή πήρε φάρμακο για την άμβλωση που αγόρασε από το διαδίκτυο. Η υπόθεσή της αποσύρθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, με τον δικαστή να δηλώνει ότι ήταν ‘κατάπληκτος’ που η δίωξη ασκήθηκε στο δικαστήριο. Την ίδια χρονιά, οι Sunday Times ανέφεραν ότι η 20χρονη φοιτήτρια πανεπιστημίου, ανακρίθηκε από την αστυνομία ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο αφού πήρε χάπια άμβλωσης στο σπίτι που είχε αγοράσει ο φίλος της που την κακοποιούσε. Εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή για την έκτρωση στις 30 εβδομάδες», αναφέρει το Dazed.
Η Χάιντι Στιούαρτ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βρετανικής Συμβουλευτικής Υπηρεσίας Κύησης (BPAS), δήλωσε στον Guardian: «Η BPAS, μαζί με έναν συνασπισμό βασιλικών κολεγίων, ιατρικών φορέων και ομάδων για τα δικαιώματα των γυναικών, καλεί τους βουλευτές να αναθεωρήσουν τον απαρχαιωμένο νόμο περί αμβλώσεων και να τερματίσουν τη δίωξη των γυναικών που κατηγορούνται ότι τερμάτισαν την εγκυμοσύνη τους. Υποστηρίξαμε πλήρως την τροπολογία που κατέθεσε η βουλεύτρια Diana Johnson».
*Με πληροφορίες από: Guardian | Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ethan Gregory | Unsplash
Πηγή: www.in.gr