Ευ Ζην

Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν «κόψεις» τη ζάχαρη; | in.gr

Είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό ότι ζάχαρη σε υπερβολικές ποσότητες δεν κάνει καλό στον οργανισμό. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος συγκαταλέγονται στους άμεσους και πιο κοινούς κινδύνους που ενέχει η καθημερινή και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.

Αυτό σημαίνει ότι η μείωσή της συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και σίγουρα θα επωφεληθείτε πολλαπλά στο μυαλό και το σώμα. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι αλλαγές θα είναι εμφανείς στον οργανισμό σας, όπως η βελτιωμένη διάθεση, η υγεία του δέρματος, τα γερά δόντια, η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, και οι καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.

Φυσικά δεν είναι όλα τα σάκχαρα επιβλαβή για την υγεία. Τα φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη στο ψωμί, η φρουκτόζη στα φρούτα (και πολλά λαχανικά) και η λακτόζη στο γάλα παρέχουν ενέργεια, αλλά προσφέρουν επίσης γεύση.

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε αυτές τις τροφές για να προσλαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αργή απορρόφηση της ζάχαρης, ώστε να αποφευχθεί η ραγδαία και απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ζάχαρης

Αυτό που καλό θα ήταν να αποφεύγετε είναι τα πρόσθετα σάκχαρα που εισάγονται σε τρόφιμα ή ροφήματα κατά την επεξεργασία ή το μαγείρεμα. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσής τους στα 50 γραμμάρια την ημέρα. Αυτού του είδους τα σάκχαρα πρόκειται για κενές και επιβλαβείς θερμίδες.

Μια μελέτη αναφέρει ότι μια αύξηση της τάξης του 5% στα πρόσθετα σάκχαρα συνοδεύεται από 6% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 10% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη που καταναλώνετε και δεν χρησιμοποιείται για ενέργεια. Αντ’αυτού αποθηκεύεται ως λίπος, κάτι που συνεπάγεται την αύξηση βάρους και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ακόμα και το συκώτι σας μπορεί να επηρεαστεί συσσωρεύοντας λίπος. Τέλος, τα πρόσθετα σάκχαρα τροφοδοτούν επίσης τα κακά βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνια φλεγμονή.

Πώς θα επωφεληθούμε εάν μειώσουμε την ζάχαρη;

Αν, λοιπόν, μειώσετε τη ζάχαρη θα απολαύσετε πολλαπλά οφέλη. Το σώμα, η υγεία και η διάθεσή σας θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης μειώνει την παραγωγή μιας ομάδας επιβλαβών μορίων γνωστών ως AGEs, τα οποία σχετίζονται με πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με μια μελέτη, η ζάχαρη φαίνεται να επηρεάζει, επίσης, την ποιότητα του ύπνου, διεγείροντας τον εγκέφαλο. Δεν είναι τυχαίο ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη διάθεσή σας.

Όταν, λοιπόν, μειώνετε τη ζάχαρη ταυτόχρονα δημιουργείτε μια ασπίδα προστασίας απέναντι στο άγχος και την κατάθλιψη.

Αν και η μόνιμη μείωση της ζάχαρης με συνέπεια και διάρκεια μέσα στον χρόνο έχει και καλύτερα οφέλη για τον οργανισμό, ακόμα και οι προσωρινές μειώσεις θα σας βοηθήσουν.

Συν τοις άλλοις, με τη μείωσή της ενισχύετε τη γνωστική σας λειτουργία. Τέλος, όσο λιγότερη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο λιγότερα γλυκά θα αναζητάτε.

Ξεκινήστε, λοιπόν, σιγά σιγά και σταθερά με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Αρχικά, να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε, γιατί κάποια από αυτά μπορεί να περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη.

Αν παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, θα δείτε μεγάλες αλλαγές στην ενέργεια, την αντοχή, τη διάθεση και την υγεία σας.

* Πηγή: Vita

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Απόδραση στην Καστοριά: Φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών με θέα τη λίμνη

admin

Συνταγή: Παραδοσιακή ισπανική ομελέτα | in.gr

admin

Συνταγή για κέικ βανίλια με γιαούρτι

admin