Μια μαύρη έγκυος γυναίκα που κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρή τον Φεβρουάριο εξακολουθεί να διατηρείται στη ζωή με την βοήθεια αναπνευστικού μηχανήματος, λόγω ενός νόμου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά τις έξι εβδομάδες.
Αν αυτό ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι επειδή υπάρχει κυριολεκτικά ένα επεισόδιο της σειράς «The Handmaid’s Tale» που αναφέρεται σε αυτό.
Και ενώ η τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ από το 1985 μπορεί να έχει καταλάβει πολλά πράγματα σχετικά με την ψυχή του αυταρχισμού σε μία βίαια πατριαρχικής κοινωνίας, το να ζεις αυτή την πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σοκαριστικό.
Όποιος πιστεύει ότι πρόκειται για τη ζωή του παιδιού της Adriana Smith, ίσως να βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα, σύμφωνα με άρθρο της δημοσιογράφου Tayo Bero στον Guardian.
Ο νόμος υπέρ πάντων
Δεν είναι σαφές αν το μωρό της Smith θα επιβιώσει και, σύμφωνα με την οικογένεια, το Emory University Hospital τη διατηρεί σε μηχανική υποστήριξη επειδή το νοσοκομείο φοβάται να παραβιάσει τον νόμο της Τζόρτζια.
Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες της πολιτείας και οι αντιτιθέμενοι του δικαιώματος στην άμβλωση ή pro-lifers έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν θέλουν να συνδεθούν με την εικόνα αυτής της τραγικής κατάστασης.
Σε ένα δελτίο τύπου στα μέσα Μαΐου, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Τζόρτζια διευκρίνισε ότι ο νόμος της πολιτείας κατά των αμβλώσεων δεν απαιτεί να διατηρηθεί η Smith στη ζωή.
«Δεν υπάρχει τίποτα στον Νόμο για τη Ζωή που να υποχρεώνει τους ιατρούς να διατηρούν μια γυναίκα σε μηχανική υποστήριξη μετά τον εγκεφαλικό θάνατο», αναφέρει η δήλωση. «Η αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη δεν είναι μια ενέργεια με σκοπό τον τερματισμό της εγκυμοσύνης».
Ποιος είναι λοιπόν υπεύθυνος για αυτό;
Και πρέπει να πιστέψουμε ότι οι νομοθέτες της Τζόρτζια είναι ανίκανοι να σταματήσουν την προφανή παρερμηνεία των κανόνων της πολιτείας από το νοσοκομείο;
Ακόμα και αν ισχύει το δεύτερο, η ζημιά από τις εκστρατείες των συντηρητικών κατά των αμβλώσεων και την επακόλουθη νομοθετική καταστολή έχει ήδη γίνει.
Adriana Smith walked into the hospital 8 weeks pregnant with a headache. She was given medication and sent home. No CT scan. No further tests. The next day, she was in a coma. She’s been declared brain dead for over 90 days.
She’s being kept on life support against her family’s… pic.twitter.com/1ZSKWGxpNG
— KEASEA07 (@keasea07) May 22, 2025
Ο ηθικός προβληματισμός
Νοσοκομεία όπως το Emory δεν έχουν κανένα κίνητρο να σταθμίσουν τις ηθικές επιπτώσεις των ενεργειών τους, επειδή πρέπει να λάβουν υπόψη το πνεύμα του νόμου, ανεξάρτητα από το πώς οι νομοθέτες προσπαθούν να παίξουν με τη σημασία των λέξεων για να αποφύγουν την ευθύνη τους.
Όσον αφορά την κοινή γνώμη, ορισμένοι έχουν υποστηρίξει αυτή την εφιαλτική κατάσταση με το επιχείρημα ότι η Σμιθ είναι εγκεφαλικά νεκρή και, επομένως, το να την κρατούν στη ζωή δεν της «βλάπτει» πραγματικά.
Τι θα ακολουθήσει;
Πρέπει το κράτος να μπορεί να αναγκάζει κάθε γυναίκα που είναι σε θέση να κυοφορήσει να γονιμοποιηθεί;
Εν τω μεταξύ, όλη η συντηρητική στάση για την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής καταρρέει εύκολα όταν σκεφτεί κανείς ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων ισοδυναμεί με θανατική ποινή για κάθε έγκυο γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Μια διάσταση στην περίθαλψη πριν και μετά τον θάνατο
Και τι γίνεται με τα προβλήματα που οδήγησαν την Smith στο νοσοκομείο; Η οικογένειά της λέει ότι πήγε να δει γιατρούς όταν ήταν περίπου οκτώ εβδομάδων έγκυος με έντονους πονοκεφάλους και έλαβε φάρμακα την ίδια μέρα.
Την επόμενη μέρα, ξύπνησε με δυσκολία στην αναπνοή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί ανακάλυψαν θρόμβους αίματος στον εγκέφαλό της.
Η Smith κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρή λίγο μετά.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι μαύρες γυναίκες είναι οι πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τον τοκετό, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν επιπλοκές σχετικές με την εγκυμοσύνη και συχνά βλέπουν τα προβλήματά τους να αγνοούνται και να υποτιμούνται όταν ζητούν βοήθεια.
Γιατί λοιπόν το σώμα μιας γυναίκας με εγκεφαλική θανάτωση λαμβάνει περισσότερη φροντίδα από ό,τι όταν ήταν ζωντανή;
Οι γυναίκες ως αναπαραγωγική μηχανή;
Ιστορίες όπως αυτή της Smith είναι επίσης μια θλιβερή υπενθύμιση του πόσο διατεθημένη είναι η κοινωνία αυτή τη στιγμή να μειώσει τις γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ικανότητα.
Από τους νόμους που αναγκάζουν τις γυναίκες να υπομένουν εγκυμοσύνες που απειλούν τη ζωή τους, μέχρι την προώθηση του προγεννητικού κινήματος, είναι σαφές ότι η ικανότητα ή η προθυμία των γυναικών να γεννούν παιδιά είναι το πολιτικό και ηθικό θέμα που προκαλεί αντιδράσεις στην εποχή μας, και η «ζωή» ενός εμβρύου έχει γίνει ένα βολικό εργαλείο για τον έλεγχο του σώματος των γυναικών.
Και η ιστορία της Smith είναι βαθιά συγκλονιστική για μια δημογραφική ομάδα που όχι μόνο έχει δει το χειρότερο του συστήματος ιατρικής περίθαλψης των ΗΠΑ σε σχέση με την εγκυμοσύνη, αλλά έχει και μια ιστορία χρήσης ως πειραματόζωα για γυναικολογικά πειράματα.
«Δεν είχαμε επιλογή ή λόγο», είπε η μητέρα της Smith, April Newkirk.
«Θέλουμε το μωρό. Είναι μέρος της κόρης μου. Αλλά η απόφαση έπρεπε να αφεθεί σε εμάς, όχι στο κράτος».
Πηγή: www.in.gr