Ευ Ζην

Σέξι και αυθάδης: Η πριγκίπισσα που είχε στα πόδια της από το Χόλιγουντ μέχρι τους γαλαζοαίματους | in.gr

Είναι το 1975 όταν ο φωτογραφικός φακός απαθανατίζει τον -τότε- νεαρό Κάρολο να φλερτάρει μια κομψή και πανέμορφη μελαχρινή, κατά την διάρκεια ενός αγώνα πόλο. Ο αγγλικός Τύπος της εποχής παίρνει «φωτιά» και η βασιλική οικογένεια τρέμει: η Ελισάβετ της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι η κατάλληλη για να γίνει πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Είναι η εποχή που η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος ψάχνουν την κατάλληλη νύφη για τον 27χρονο πρίγκιπα, ωστόσο -όσο εντυπωσιακή κι αν είναι εμφανισιακά η Ελισάβετ της Γιουγκοσλαβίας- δεν τηρεί τις προϋποθέσεις. Κουβαλάει ήδη ένα διαζύγιο, βρίσκεται σε διάσταση με τον δεύτερο σύζυγό της και είναι 12 χρόνια μεγαλύτερή του.

Αλλά, η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως ούτε εκείνη είχε καμία όρεξη να γίνει πριγκίπισσα της Ουαλίας. Ο Κάρολος για την Ελισάβετ ήταν ένα ακόμα ραντεβού – σε μια λίστα που είχε πολλά και διάφορα ονόματα, από επιχειρηματίες μέχρι ηθοποιούς.

Οι ελληνικές ρίζες και η εξορία

Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1936 στο Βελιγράδι και ήταν η κόρη του Παύλου, Πρίγκιπα Αντιβασιλέα της Γιουγκοσλαβίας και της Πριγκίπισσας Όλγας της Ελλάδας και της Δανίας.

Αν και κουβαλούσε πάντα τον τίτλο «πριγκίπισσα της Γιουγκοσλαβίας» στη χώρα της έζησε μόλις τα πέντε χρόνια της ζωής της – κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένειά της εξορίστηκε, ενώ το 1941 κρατήθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τους Βρετανούς στη Κένυα. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να ρίξουν οι Άγγλοι νερό στο κρασί τους και να σταματήσουν να θεωρούν τον Παύλο προδότη και εγκληματία πολέμου.

Το αποτέλεσμα ήταν η νεαρή Ελισάβετ να σπουδάσει στην Κένυα, στην Αγγλία και την Ελβετία, να παρακολουθήσει μαθήματα στην ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι και να μιλάει πολλές γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά, εκτός της μητρικής της.

Οι γάμοι και οι σχέσεις

Τι κι αν ήταν μια πριγκίπισσα χωρίς πατρίδα; Η μόρφωση, η ομορφιά και η δυναμικότητά της την έκαναν περιζήτητη στους αριστοκρατικούς και καλούς κύκλους της εποχής.

Στα 25 της θα παντρευτεί τον επιχειρηματία και στενό φίλο των Κένεντι Χάουαρντ Οξένμπεργκ, θα αποκτήσουν δύο παιδιά και θα χωρίσουν το 1966, μετά από πέντε χρόνια γάμου.

Μόνη της όμως δεν θα μείνει για πολύ. Τρία χρόνια αργότερα θα πει το «ναι» στον Νιλ Μπάλφουρ, που η οικογένειά του είχε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στο Λίβερπουλ. Θα αποκτήσουν έναν γιο, θα χωρίσουν επίσημα μετά από εννέα χρόνια, ωστόσο για πολλά χρόνια βρίσκονταν σε διάσταση.

Στη ζωή της θα μπει ένα φλερτ με τον πρίγκιπα Κάρολο, από το κρεβάτι της θα περάσει ο Γουόρεν Μπίτι, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπάρτον έπεφτε στα πόδια της για να γίνει γυναίκα του.

Μεταξύ των δύο γάμων του με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, θα ξεκινήσει ένα παθιασμένο ειδύλλιο με την Ελισάβετ της Γιουγκοσλαβίας – την οποία, κατά ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, γνώρισε από την σταρ του Χόλιγουντ.

Παρά το γεγονός ότι η πριγκίπισσα δεν είχε πάρει ακόμα διαζύγιο από τον Μπάλφουρ, θα αρραβωνιαστούν και θα κάνουν ουκ ολίγες δημόσιες εμφανίσεις ως ζευγάρι. Αλλά η Ελισάβετ δεν είχε τον γάμο στα πλάνα της.

«Δεν είμαι σταρ, δεν έχω καριέρα, δεν καταλαβαίνω πως όλο αυτό μπορεί να κρατήσει» του έλεγε εκείνη. Όσο για τον Μπάρτον; Δεν έκρυβε ότι φοβόταν με την επιλογή του.

«Είναι πανέμορφη και σέξι, αλλά τόσο αυθάδης» είχε γράψει στο ημερολόγιό του. «Είναι τόσο αυτάρκης αλλά και εύθραυστη. Αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει κακιά πίσω από την πλάτη του άλλου. Για αρχή θα φοράω την πανοπλία μου για να γλιτώσω από τα στιλέτα της».

Τελικά, θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να γνωρίσει ο Ρίτσαρντ Μπάρτον τους γονείς της – ωστόσο ούτε ο Παύλος ούτε η Όλγα θα ενθουσιαστούν μαζί του και με την ιδέα του γάμου. «Στο ταξί, μετά τη συνάντησή τους έκλαιγε με λυγμούς» έχει γράψει ο βιογράφος Ρόμπερτ Πρέντινς.

Λίγο καιρό μετά ο αρραβώνας θα διαλυθεί και οι δυο τους θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Η Ελισάβετ, το 1987 θα παντρευτεί για τρίτη και τελευταία φορά – με τον Μάνουελ Ουλόα Ελίας, πρώην Πρωθυπουργό του Περού. Ο γάμος τους θα κρατήσει δύο χρόνια, αλλά διαζύγιο δεν θα πάρουν μέχρι τον θάνατό του στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Η Ελισάβετ της Γιουγκοσλαβίας έχει κυκλοφορήσει παιδικά βιβλία, δύο αρώματα με το όνομά της, ενώ ο τίτλος της από το 1992 έως σήμερα είναι «Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Ελισάβετ Καραγεώργεβιτς της Σερβίας». Και συνεχίζει να είναι μια δυναμική γυναίκα στα 89 της χρόνια.


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Συνταγές: Το γιουβέτσι αλλιώς | in.gr

admin

Αυτές είναι οι πιο αγχωτικές και οι πιο χαλαρωτικές πόλεις στον κόσμο | in.gr

admin

Summer superfoods: Πανίσχυρα «όπλα» υγείας και ομορφιάς

admin