Αν η γαλήνη είναι το ζητούμενο, τότε η Σέριφος είναι ο προορισµός! Ένα νησί απλό, προσιτό, φιλόξενο. Ιδανικό για ανάπαυση και ανέµελες στιγµές!
Παραδοσιακοί οικισµοί, απόκοσµα τοπία, όµορφες παραλίες, γραφικά εκκλησάκια, αυθεντική κυκλαδίτικη αύρα δηµιουργούν ένα νησί που όταν το επισκεφθείς για πρώτη φορά θα θες πάντα να επιστρέφεις για να ανακαλύπτεις και κάτι καινούριο.
Η Χώρα της Σερίφου είναι από τις πιο γραφικές έτσι όπως οι ασβεστόλιθοι προσκολλώνται στην πλευρά του βουνού. Η γραφική, ήρεµη αυτή εικόνα είναι και ο λόγος που πολλοί καλλιτέχνες έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν στο νησί. Αν πάλι θέλετε πιο έντονους ρυθµούς και περισσότερο κόσµο κατευθυνθείτε στο Λιµάνι ή στη Xώρα. Η ζωή στο Λιβάδι, το λιµάνι στην ανατολική πλευρά της Σερίφου, κινείται… κυκλικά, γύρω από τον µικρό απάνεµο κόλπο. Τα χαρακτηριστικά αλµυρίκια της Σερίφου, που στεφανώνουν τον κολπίσκο παρατηρώντας απλά τις βαρκούλες να χορεύουν, στηριγµένες αέρινα πάνω σε µια θάλασσα, που σε υπνωτίζει µε το µαγικό της µπλε χρώµα.

Ο Τάσος Δούσης και οι ΕΙΚΟΝΕΣ επισκέφτηκαν την Σέριφο και μας μεταφέρουν το ρεπορτάζ πριν το δείτε στην τηλεόραση! Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε αλλά και οι καλύτερες επιλογές για φαγητό και διαμονή στο νησί για να πάτε προετοιμασμένοι! Παρακάτω θα δείτε ένα πλήρη οδηγό του Τάσου Δούση για το όμορφο αυτό Κυκλαδονήσι από αξιοθέατα, δραστηριότητες, παραλίες, εμπειρίες και χωριά μέχρι ταβέρνες, ξενοδοχεία, παραδοσιακά προϊόντα, μυστικά και tips!

Η Σέριφος πίσω από τον θρύλο: Ο μύθος του Περσέα και της Δανάης
Η Σέριφος, με το άγριο κυκλαδίτικο τοπίο και τους αυθεντικούς της οικισμούς, δεν είναι απλώς ένας προορισμός ηρεμίας και φυσικής ομορφιάς. Είναι κι ένα νησί γεμάτο αρχέγονους μύθους, με πρωταγωνιστές τον Περσέα και τη μητέρα του, τη Δανάη — δύο μορφές που καθόρισαν την ελληνική μυθολογία.
Σύμφωνα με τον μύθο, η Δανάη ήταν κόρη του βασιλιά Ακρίσιου του Άργους. Όταν ο πατέρας της έλαβε χρησμό πως θα σκοτωνόταν από τον ίδιο του τον εγγονό, την έκλεισε σ’ ένα υπόγειο δωμάτιο από χαλκό. Αλλά οι θεϊκές αποφάσεις δύσκολα αποφεύγονται: ο Δίας ενώθηκε μαζί της μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή και από αυτή την ένωση γεννήθηκε ο Περσέας.
Όταν ο Ακρίσιος ανακάλυψε το παιδί, έβαλε μητέρα και γιο σε ένα ξύλινο κιβώτιο και τους έριξε στη θάλασσα, ελπίζοντας να τους ξεφορτωθεί. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια — το κιβώτιο παρασύρθηκε από τα κύματα και εκβράστηκε στη Σέριφο, όπου τους βρήκε και τους προστάτεψε ένας απλός ψαράς, ο Δίκτυς.
Ο αδελφός του όμως, ο βασιλιάς της Σερίφου, Πολυδέκτης, θέλησε να πάρει τη Δανάη για γυναίκα του, αλλά ο νεαρός Περσέας στεκόταν εμπόδιο. Έτσι τον έστειλε σε μια αδύνατη αποστολή: να φέρει το κεφάλι της Γοργούς Μέδουσας. Ο Περσέας, με τη βοήθεια των θεών, τα κατάφερε. Και όταν γύρισε πίσω και είδε τη μητέρα του να υφίσταται κακομεταχείριση, γύρισε το βλέμμα της Μέδουσας πάνω στον Πολυδέκτη — και εκείνος απολιθώθηκε.
Λένε πως ο βασιλιάς «πέτρωσε» εκεί ψηλά, στο κάστρο της Χώρας — και αν κοιτάξεις τις άγριες πέτρες και τα απότομα βράχια, κάτι από τον μύθο μοιάζει ακόμα να στέκει εκεί.
Ποιος είναι ο Κύκλωπας της Σερίφου;
Η Σέριφος είναι ένα θεατρικό σκηνικό όπου η φύση, ο χρόνος και ο μύθος συναντιούνται. Και κάπως έτσι, καθώς περιπλανιέσαι στα σοκάκια της Χώρας ή αγναντεύεις το Αιγαίο από το κάστρο, είναι εύκολο να πιστέψεις πως η μυθολογία δεν είναι απλώς παρελθόν — αλλά κάτι που ζει ακόμη μέσα στο φως και τις σκιές του νησιού.
Στη Σέριφο, ο μύθος του Κύκλωπα και ο λεγόμενος «Θρόνος του Κύκλωπα» συνδέονται με τη μακραίωνη μυθολογική και γεωλογική παράδοση του νησιού — μια γοητευτική μίξη φυσικού τοπίου, προφορικής ιστορίας και αρχέγονης φαντασίας.
Η Σέριφος, με το άγριο ανάγλυφο και τους τεράστιους ογκόλιθους που συναντά κανείς κυρίως στο νότιο τμήμα της, συνδέθηκε με τη μυθολογία των Κυκλώπων — εκείνων των τεράστιων πλασμάτων με το ένα μάτι που αναφέρονται στην Οδύσσεια και αλλού.
Σύμφωνα με τοπική παράδοση, οι γιγάντιοι βράχοι γύρω από τον Κουταλά, το Μεγάλο Λιβάδι και τη Χαλικιά θεωρούνταν έργο των Κυκλώπων. Οι τεράστιες πέτρες μοιάζουν σαν να έχουν τοποθετηθεί από μια υπερφυσική δύναμη — γι’ αυτό και λέγεται ότι εδώ ζούσε κάποτε ένας από αυτούς, ίσως συγγενής του Πολύφημου της Οδύσσειας.
Ο Θρόνος του Κύκλωπα
Ο αποκαλούμενος Θρόνος του Κύκλωπα είναι ένας εντυπωσιακός φυσικός σχηματισμός, που μοιάζει με πελώρια πέτρινη καρέκλα σμιλεμένη σε βράχο. Βρίσκεται σε υψόμετρο, κοντά στο βουνό Τρουλλός, ή εναλλακτικά αναφέρεται σε διάφορα σημεία του νησιού όπου παρόμοιοι βράχοι προκαλούν τη φαντασία των κατοίκων και ταξιδιωτών.
Η ονομασία του δεν προέρχεται από αρχαία γραπτή πηγή, αλλά από τη λαϊκή παράδοση, που θέλει τον Κύκλωπα να κάθεται εκεί και να εποπτεύει το νησί — ή ακόμη και να πετά πέτρες στη θάλασσα για να κρατήσει μακριά τους εχθρούς.
Μυθολογική σύνδεση με τον Περσέα
Μην ξεχνάμε πως η Σέριφος είναι νησί με έντονη μυθολογική φόρτιση, αφού εδώ έφτασε ο Περσέας με τη μητέρα του Δανάη, και εδώ επέστρεψε κρατώντας το κεφάλι της Μέδουσας. Σύμφωνα με κάποιες παραλλαγές του μύθου, μετέτρεψε σε πέτρες τον βασιλιά Πολυδέκτη και τους αυλικούς του — κι έτσι εξηγούνται από κάποιους οι τεράστιοι μονόλιθοι της περιοχής, σαν απολιθωμένοι γίγαντες.
Βόλτες στο νησί…
Το Λιµάνι

Η ζωή του νησιού συγκεντρώνεται στο Λιµάνι ή αλλιώς Λιβάδι, έναν οικισµό γεµάτο ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Γύρω του, ένας τεράστιος φυσικός όρµος µε γαλήνια νερά και µία από τις µεγαλύτερες παραλίες, τον Αυλόµωνα. Κάνοντας µια βόλτα στον παραθαλάσσιο δρόµο, θα αντιληφθείτε αµέσως ότι παρά την κίνηση (εδώ θα βρείτε αναρίθµητα ταβερνάκια, cafés και διάφορα µαγαζάκια, όλα µπροστά στο κύµα) δεν παύει να διατηρεί τα γοητευτικά χαρακτηριστικά ενός αυθεντικού κυκλαδίτικου τοπίου!
Σε πρώτο πλάνο ψαρόβαρκες και καΐκια να πλέουν νωχελικά και τριγύρω ξέρα, πολλή ξέρα, µέχρι που το βλέµµα µένει καρφωµένο ψηλά… Σκαρφαλώνει εκεί όπου τα κάτασπρα κυβικά σπιτάκια δεσπόζουν στον άγριο κωνικό βράχο της Χώρας.
Η Χώρα

Πανέµορφη όταν τη βλέπεις από το λιµάνι, ακόµα πιο όµορφη όταν τη χαζεύεις από κοντά. Χτισµένη έτσι ώστε να «παρατηρεί» σιωπηλά τον όρµο του Λιβαδίου, η Χώρα της Σερίφου είναι µια απρόσµενη έκπληξη για τον επισκέπτη! Άγρια, απόρθητη και φαινοµενικά απόµακρη (αν και απέχει µόλις 5 χλµ. από το λιµάνι), έτσι σκαρφαλωµένη όπως είναι πάνω στον απότοµο βράχο, δείχνει να σε κρατάει σε απόσταση! Χωρισµένη σε δύο οικισµούς, την Κάτω και την Άνω Χώρα, σε καθοδηγεί αναγκαστικά (καθώς εκεί είναι το πάρκιγκ) να ξεκινήσεις από τη δεύτερη.
Η άφιξή σου σηµατοδοτείται µόλις αντικρίσεις τη συνοικία των Μύλων -όνοµα που πήρε από τους παλιούς µύλους που θα διακρίνεις εκεί. Φτάνεις στην Άνω Χώρα και η εξερεύνηση από εδώ γίνεται αποκλειστικά µε τα πόδια. Μερικά δεκάδες ασβεστωµένα σκαλιά αν ανέβεις, οι εικόνες αλλάζουν! Βρίσκεσαι στην Πιάτσα… Αυτή η πλατεία µε τα καφενεία και την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου µοιάζει να παίζει τον δικό της ρόλο στη ζωή της Σερίφου.

Με µια ιδιαίτερη πλαστικότητα, µια γραφικότητα και ένα νεοκλασικό κτήριο του 1907 (το οποίο στεγάζει το Δηµαρχείο), παραπέµπει σε κινηµατογραφικό σκηνικό. Από εκεί µια περιπλάνηση χωρίς πυξίδα µέχρι και τον κάτω οικισµό θα είναι γεµάτη αναπάντεχες εκπλήξεις και όµορφες αρχιτεκτονικά γωνιές, που µοιάζουν η καθεµία ξεχωριστές πινελιές σε καµβά.
Tips:
Στη Χώρα να πιείτε καφέ και να απολαύσετε ένα γλυκό στον «Στράτο». Το καφενείο Στου Στράτου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και γραφικά στέκια της Χώρας στη Σέριφο, σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες των Κυκλάδων. Από το 2001, ο Στράτος και η οικογένειά του υποδέχονται τους επισκέπτες στην κεντρική πλατεία της Χώρας, προσφέροντας μια αυθεντική κυκλαδίτικη εμπειρία. Το καφενείο είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά του μπλε τραπεζάκια και την παραδοσιακή του διακόσμηση. Το απόγευμα, καθώς ο ήλιος δύει, η πλατεία αποκτά μια μαγευτική ατμόσφαιρα, κάνοντάς το ιδανικό μέρος για να απολαύσετε το ποτό σας.
Να καθίσετε στον «Λουκά»… ένα παραδοσιακό καφενείο – ταβέρνα στη Χώρα. Στη Χώρα της Σερίφου, η Ταβέρνα Λούκας αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους γευστικούς προορισμούς του νησιού και η φήμη της μεταφέρεται κυρίως μέσω προφορικής παράδοσης και τοπικών συστάσεων. Η ταβέρνα βρίσκεται στην καρδιά της Χώρας, στην πλατεία με τα χαρακτηριστικά μπλε τραπεζάκια και τα στενά σοκάκια που οδηγούν στο Κάστρο. Η ατμόσφαιρα είναι παραδοσιακή και φιλόξενη, ιδανική για να απολαύσετε τοπικές γεύσεις υπό τον ήχο των κυκλαδίτικων ανέμων.
Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα και ποιότητα. Πιάτα όπως το ντόπιο αρνάκι με φασκόμηλο, τα ρεβύθια στη σκεπασταριά και οι τσιγαρίδες είναι μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που μπορείτε να δοκιμάσετε. Η χρήση φρέσκων, τοπικών υλικών προσφέρει μια γευστική εμπειρία που συνδυάζει παράδοση και γεύση. Η ταβέρνα διαθέτει μια όμορφη βεράντα με θέα στα λευκά σπίτια της Χώρας και το γαλάζιο του Αιγαίου. Η εξυπηρέτηση είναι φιλική και ζεστή, με το προσωπικό να φροντίζει για την άνεση και την ευχαρίστηση των επισκεπτών.
Το Κάστρο…

Το Κάστρο της Σερίφου βρίσκεται στη Χώρα, και συγκεκριμένα στην κορυφή του λόφου όπου είναι χτισμένη η Χώρα — είναι το ψηλότερο σημείο του οικισμού και προσφέρει απέραντη θέα στο Αιγαίο και στα γύρω νησιά. Χτίστηκε κατά την εποχή της Ενετοκρατίας, τον 15ο αιώνα, από τον Μάρκο Σανούδο ή τους διαδόχους του, ως οχυρωματικό καταφύγιο των κατοίκων.
Δεν σώζεται ως συμπαγής κατασκευή τύπου φρουρίου, αλλά ενσωματώθηκε στον ίδιο τον ιστό της Χώρας: τα σπίτια που βλέπεις σήμερα να περιβάλλουν την κορυφή του λόφου ήταν μέρος των αμυντικών τοιχών. Στην κορυφή δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, μικρό και κατάλευκο, από όπου έχεις τη θεαματικότερη πανοραμική θέα του νησιού. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένο, σύμφωνα με την παράδοση, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Αθηνάς ή της Δήμητρας.
Από εδώ η θέα κόβει την ανάσα: βλέπεις όλο σχεδόν το νησί, τη Λιβάδι, τις νότιες παραλίες και —σε καθαρή μέρα— μέχρι και Σίφνο, Κύθνο, Πάρο.
Ιδιαίτερα μαγική ώρα για επίσκεψη είναι το ηλιοβασίλεμα — το φως πέφτει πάνω στα λευκά σπίτια της Χώρας και βάφει τον ουρανό ροζ και χρυσό…. Μπορείς να ακουμπήσεις στον πέτρινο τοίχο του εκκλησιδίου και να νιώσεις τον άνεμο του Αιγαίου, σε ένα από τα πιο επιβλητικά σημεία των Κυκλάδων.
Tip. Αν τώρα μπορείς να είσαι εκεί στην ανατολή του ήλιου… η εικόνα κόβει την ανάσα!

📍 Πώς θα πας
Το Κάστρο βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά περπάτημα από την κεντρική πλατεία της Χώρας (την Πιάτσα), μέσω ανηφορικού καλντεριμιού. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής προς την κορυφή είναι λίγο πιο απότομο, αλλά σχετικά σύντομο και αξίζει απόλυτα την προσπάθεια.
Οι τοπ εμπειρίες στο νησί
Περιηγηθείτε στα αξιοθέατα και τα µνηµεία
Η ιστορία είναι παρούσα σε πολλές περιοχές του νησιού. Η ίδια η Χώρα πρώτα από όλα είναι ένας χαρακτηριστικός οχυρωµένος µεσαιωνικός οικισµός µιας και χτίστηκε έτσι για να προφυλάσσει τους κατοίκους από τις επιδροµές των πειρατών. Με την ίδια λογική έχει χτιστεί και το περίφηµο καστροµονάστηρο των Ταξιαρχών, που πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε. Η Μονή χτίστηκε το 1572 προς τιµή µιας εικόνας των Ταξιαρχών που είχε φυγαδευτεί από την Κύπρο. Για τον φόβο των πειρατικών επιδροµών το µοναστήρι χτίστηκε σαν ένα µικρό κάστρο µε πολύ ψηλό περίβολο και µόνο µε µια µικρή είσοδο σε ύψος 4 µέτρων. Η Μονή µετά την ίδρυση της απόκτησε µεγάλη φήµη και κατά συνέπεια και πλούτο.
Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα
Εκτός από το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον η Μονή θα σας εντυπωσιάσει και µε ακόµα ένα τρόπο… Βρεθείτε εκεί, κατα την ώρα του ηλιοβασιλέµατος. Η εικόνα και τα χρώµατα της είναι απλώς µαγευτική…
Tip: Το µοναστήρι των Ταξιαρχών είναι αντρική µονή, επισκέψιµη (Καθημερινά 09:00 – 13:30 & 16:30 – 19:00 εκτός Δευτέρας) και βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή (Τ. 22810 51027).
Μεγάλο Λιβάδι το πιο ιστορικό μέρος στο νησί
Το Μεγάλο Λιβάδι δεν είναι απλώς ένα ήσυχο λιμανάκι με φοβερή θέα. Είναι ο πιο ιστορικός τόπος της Σερίφου, εκεί όπου ο βράχος δεν έδωσε μόνο μεταλλεύματα, αλλά και ιστορίες θάρρους και αντίστασης. Το 1916, οι εργάτες των μεταλλείων σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευση, σε έναν από τους πρώτους μεγάλους εργατικούς αγώνες της Ελλάδας. Σήμερα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και οι σκουριασμένες γέφυρες ψιθυρίζουν ακόμη την ιστορία τους. Αν σταθείς για λίγο δίπλα στο μνημείο των μεταλλωρύχων, θα ακούσεις τον άνεμο να λέει τα υπόλοιπα.
Τα Μεταλλεία
Μια οµολογουµένως ασυνήθιστη εµπειρία που θα ζήσεις στη Σέριφο είναι η επίσκεψη στην κεντρική στοά του ορυχείου στο Μεγάλο Λιβάδι. Ανάµεσα στις παλιές ράγες, τα εγκαταλειµµένα βαγόνια και τις µισογκρεµισµένες γέφυρες θα πάρετε µια γεύση από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι µεταλλωρύχοι του νησιού για πολλά χρόνια.
Τα Μεταλλεία της Σερίφου δεν είναι απλώς ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό τοπίο. Είναι ένα ανοιχτό μουσείο ιστορίας και μνήμης. Εκεί όπου κάποτε εργάτες εξόρυσσαν σίδηρο με τα χέρια τους, σήμερα στέκουν βαγονέτα και σκουριασμένες δομές που αφηγούνται σιωπηλά την ιστορία της βιομηχανικής Ελλάδας. Στον όρμο του Μεγάλου Λιβαδιού, μέσα στο κυκλαδίτικο φως, η μνήμη της αιματηρής απεργίας του 1916 ζει ακόμα. Είναι ένα τοπίο συγκλονιστικό, όπου η φύση και η βιομηχανία συνυπάρχουν με έναν παράξενο, ποιητικό τρόπο. Εδώ, η Σέριφος αποκαλύπτει ένα πρόσωπο λιγότερο τουριστικό, αλλά πολύ πιο ανθρώπινο.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σέριφο ξεκινά ήδη από την αρχαιότητα, αλλά γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ξεκίνησε η εντατική εξόρυξη σιδήρου και άλλων μεταλλευμάτων.
Το 1880, η γαλλική εταιρεία Société des Mines de Seriphos-Spiliazeza ανέλαβε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Χιλιάδες εργάτες εργάστηκαν κάτω από σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες. Το 1916, σημειώθηκε ένα από τα πρώτα εργατικά αιματηρά επεισόδια της Ελλάδας, όταν οι μεταλλωρύχοι της Σερίφου, υπό τον ηγέτη τους Κωνσταντίνο Σπέρα, εξεγέρθηκαν για καλύτερες συνθήκες εργασίας — και η εξέγερση καταπνίγηκε βίαια με νεκρούς.
Αυτή η ιστορική στιγμή καθιέρωσε τη Σέριφο ως σύμβολο εργατικών αγώνων στην Ελλάδα.
Τα μεταλλεία βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στον όρμο Μεγάλο Λιβάδι, και συνθέτουν ένα σκηνικό σχεδόν κινηματογραφικό:
- Παλιά βαγονέτα, ράγες και γερανοί σκουριασμένοι από τον καιρό, παραμένουν στις θέσεις τους σαν φαντάσματα μιας άλλης εποχής.
- Οι στοές και οι εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις (εκφορτωτήρια, σιλό, σπιτάκια εργατών) έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα.
- Το μνημείο των νεκρών εργατών του 1916 στέκει ως υπόμνηση της αιματηρής απεργίας.
- Το σκουρόχρωμο, μεταλλικό έδαφος και τα εναπομείναντα μεταλλεύματα κάνουν το τοπίο να μοιάζει εξωγήινο.

Είναι ένας τόπος ζωντανής μνήμης της βιομηχανικής ιστορίας και των κοινωνικών αγώνων. Η αντίθεση της σκουριάς με το γαλανό της θάλασσας δημιουργεί εξαιρετικά θεατρικό και νοσταλγικό σκηνικό.Η περιοχή προσφέρεται για ήσυχες βόλτες και ανεπίσημη “αστική εξερεύνηση” — αν και με προσοχή λόγω εγκαταλειμμένων δομών. Η επίσκεψη εδώ προσφέρει μια άλλη διάσταση στο πώς αντιλαμβανόμαστε τις Κυκλάδες — όχι μόνο λευκά χωριά και παραλίες, αλλά και κόπους ανθρώπων, κοινωνικούς αγώνες και εργασία.
Παναγία Σκοπιανή

Η Παναγιά η Σκοπιανή δεν είναι ένα ακόμα εκκλησάκι στις Κυκλάδες — είναι ένα σημείο βαθιάς πνευματικής ενέργειας. Στέκεται στο ύψωμα σαν άγρυπνος φρουρός, ατενίζοντας το πέλαγος και την ενδοχώρα, σαν να προστατεύει όλο το νησί σιωπηλά. Οι ντόπιοι της έχουν αδυναμία — πολλοί περνούν από εκεί σιωπηλά, ανάβοντας ένα κερί και αφήνοντας πίσω τους τα βάρη της καθημερινότητας. Αν θες να γνωρίσεις τη Σέριφο πιο βαθιά, ξεκίνα από εκεί όπου το βλέμμα βλέπει μακριά: στην Παναγιά τη Σκοπιανή.
Μονή Ευαγγελιστρίας Ακρωτηριανής

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, μακριά από παραλίες και τουριστικά μονοπάτια, βρίσκεται η Μονή Ευαγγελιστρίας Ακρωτηριανής — ένα μικρό μοναστικό καταφύγιο, γεμάτο εσωτερικό φως. Ο επισκέπτης που θα περάσει την πύλη της, δεν θα δει πλούτη ή μεγαλείο· θα βρει όμως ηρεμία, πίστη, καθαρότητα και ένα χαμόγελο από καρδιάς. Εδώ η Σέριφος αποκαλύπτει το πνευματικό της πρόσωπο: ταπεινό, διακριτικό, αυθεντικό. Είναι ο τόπος όπου η ψυχή βρίσκει καταφύγιο, όσο κι αν φυσάει το μελτέμι εκεί έξω.
Άγιος Κωνσταντίνος: Το στέμμα της Άνω Χώρας
Στην κορυφή της Άνω Χώρας, εκεί όπου το βλέμμα απλώνεται σε κάθε κατεύθυνση, δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα σημεία της Χώρας της Σερίφου — ένα μικρό εκκλησάκι με μεγάλη θέα, σαν να στέκεται φρουρός πάνω από το Αιγαίο.

Το εκκλησάκι είναι λευκό, λιτό, απόλυτα κυκλαδίτικο, με αυλή από πλάκες και ένα μικρό πεζούλι που προσφέρει ίσως την πιο συγκλονιστική πανοραμική θέα σε όλο το νησί. Από εκεί μπορείς να δεις τη Λιβάδι, τις ανατολικές ακτές, τις απέναντι Κυκλάδες, αλλά και το ίδιο το πέτρινο ανάγλυφο της Σερίφου να απλώνεται κάτω από τα πόδια σου.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Άνω Χώρα δεν είναι απλώς ένα ξωκλήσι – είναι το ψηλότερο σημείο της ψυχής της Χώρας. Εκεί ανεβαίνεις για να δεις, να σκεφτείς, να σωπάσεις. Η θάλασσα φαίνεται παντού γύρω σου, ο άνεμος φυσάει καθαρός, και η αίσθηση είναι σαν να έχεις φύγει απ’ το τώρα και να έχεις μπει σε έναν χρόνο αιώνιο, κυκλαδίτικο και αληθινό. Μην παραλείψεις να φτάσεις ως εδώ – θα είναι από τις πιο δυνατές στιγμές του ταξιδιού σου.
Ήξερες ότι…
Η Σέριφος, λόγω της πλούσιας μεταλλευτικής της δραστηριότητας στην αρχαιότητα, είχε το δικό της νόμισμα από τον 6ο αιώνα π.Χ., απεικονίζοντας κυρίως το ζώο του νησιού, τον βάτραχο, καθώς και σύμβολα όπως ο Περσέας και η Μέδουσα;
Τα αρχαία νομίσματα της Σερίφου απεικόνιζαν συχνά τον Σερίφιο βάτραχο, που ήταν και το σύμβολο του νησιού, αλλά και τον Περσέα και τη Μέδουσα, συνδέοντας έτσι τη μυθολογία με την ιστορία της. Η ύπαρξη δικού της νομίσματος από τον 6ο αιώνα π.Χ. καταδεικνύει την οικονομική ακμή της Σερίφου κατά την αρχαιότητα, η οποία οφειλόταν κυρίως στα πλούσια κοιτάσματα σιδηρομεταλλευμάτων.
Να αράξετε στο Λιµάνι

Επισκεφτείτε σίγουρα το Λιβάδι που µπορεί να είναι το λιµάνι της Σερίφου, αλλά διαθέτει µια από τις οµορφότερες παραλίες του νησιού. Ακριβώς δίπλα στο κύµα στην παραλία στο Λιβάδι, θα βρείτε εστιατόρια και καφέ µε την θάλασσα να σας βρέχει την ίδια στιγµή τα πόδια. Πολύ κοντά στην παραλία στο Λιβάδι βρίσκονται άλλες δύο εκπληκτικές παραλίες της Σερίφου. Η παραλία Αυλόµωνας που είναι η συνέχεια της παραλίας αριστερά και η παραλία Λιβαδάκια που βρίσκονται αριστερά πίσω από το µικρό ακρωτήριο του λιµανιού.
Αβυσσαλός: Μια παραλία με παρελθόν…
Ο Αβυσσαλός είναι ένας απομακρυσμένος όρμος στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο Γάνεμα και το Μεγάλο Λιβάδι. Πρόκειται για παραλία μεγάλης φυσικής ομορφιάς.
Κρυμμένος πίσω από λόφους και ξεχασμένα μονοπάτια, ο Αβυσσαλός αποκαλύπτει την πιο άγρια και αυθεντική όψη της Σερίφου. Εδώ, η θάλασσα ακουμπάει βότσαλα που κάποτε κουβαλούσαν καροτσάκια μεταλλωρύχων. Οι στοές, σκουριασμένες και σιωπηλές, κρύβονται στους βράχους — μνήμες μιας εποχής σκληρής, αλλά γεμάτης ιστορία. Δεν θα βρεις ούτε ξαπλώστρες, ούτε ομπρέλες. Μόνο ησυχία, βαθυγάλανα νερά και τον ήχο της πέτρας που λέει ακόμα ιστορίες.
Τα όμορφα χωριά…
Παναγιά: Η Σέριφος όπως ήταν κάποτε

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τη Χώρα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο με ανοιχτή θέα στο Αιγαίο και τους γύρω λόφους, το χωριό Παναγιά μοιάζει να έχει σταματήσει τον χρόνο. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό με αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, πέτρινα σπίτια, μπλε παραθυρόφυλλα, λουλούδια στις αυλές και μια αίσθηση απόλυτης γαλήνης.
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο λευκός όγκος της εκκλησίας της Παναγιάς — μια από τις παλαιότερες του νησιού, χτισμένη πιθανόν πάνω σε αρχαίο ναό. Το χωριό πήρε το όνομά του απ’ αυτή και σήμερα αποτελεί ένα ξεχωριστό σταθμό για όσους αναζητούν την πιο γνήσια Σέριφο, πέρα από τις παραλίες και τη Χώρα.

Αν η Χώρα είναι η καρδιά της Σερίφου, τότε η Παναγιά είναι η ψυχή της. Ένα μικρό, ήσυχο χωριό που διατηρεί την αυθεντικότητα των Κυκλάδων ανέπαφη. Εδώ δεν θα συναντήσεις τουριστική κίνηση, αλλά μια αυθεντική γεύση νησιώτικης ζωής: τον παππού που ποτίζει τα λουλούδια του, τα γιασεμιά να απλώνουν το άρωμά τους στα σοκάκια, και τη θέα του Αιγαίου να σε συνοδεύει σε κάθε βήμα. Αν θες να “σταματήσεις τον χρόνο”, η Παναγιά θα σου δείξει πώς.
Tips
- Στο χωριό ξεκινούν ή περνούν μονοπάτια πεζοπορικά προς το βουνό Τρούλος και άλλες κοντινές περιοχές — αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, η Παναγιά είναι εξαιρετική αφετηρία.
- Μπορείς να τη συνδυάσεις με βόλτα στο κοντινό Γαλανή ή ακόμα και με περιήγηση σε αγροτικούς δρόμους με ξερολιθιές και ξεχασμένες εκκλησίες.
Συκαμιά
10 χλμ από τη Χώρα, το χωριό Συκαμιά (ή «Ξυκαμιά», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) είναι ένας μικρός, παραθαλάσσιος οικισμός στη βορειοδυτική πλευρά της Σερίφου — ένας τόπος ήρεμος και όμορφος, που κρύβει γοητευτικές εκπλήξεις για όποιον πάει να τον ανακαλύψει.

Η Συκαμιά είναι ένα ήρεμο κομμάτι της βορειοδυτικής Σέριφου, όπου η φύση και η αμμουδιά αγκαλιάζονται χωρίς φανταχτερές υποδομές. Χαμηλά σπίτια και κήποι περιβάλλουν μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού — μια άμμου με βότσαλα, δέντρα που προσφέρουν σκιά και ατελείωτο γαλάζιο. Από εδώ ξεκινούν μονοπάτια για τη μικρή Σκάλα και πίσω σε χωριά όπως η Παναγιά ή ο Πύργος. Αν θες να ακούσεις τα αλάτια της Σέριφου να σου ψιθυρίζουν, κάτσε στην ακτή μια ήσυχη στιγμή, και άσε τον άνεμο να σου πει την ιστορία της.
Οι καλύτερες παραλίες
Η Σέριφος, προσφέρει στους επισκέπτες της έναν μοναδικό συνδυασμό ανεπιτήδευτης ομορφιάς και αυθεντικής κυκλαδίτικης γοητείας. Με γραφικούς οικισμούς, όπως η Χώρα που δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου και δεκάδες υπέροχες παραλίες με διαυγή και δροσερά νερά για όλα τα γούστα —πολυσύχναστες, απόμερες. Παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποιες από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπου θα απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα.

Παρόλο που η Σέριφος είναι µικρό νησί διαθέτει πολλές παραλίες και για κάθε γούστο γύρω γύρω σε όλο το νησί, αλλά και ακόµα δίπλα στο λιµάνι. Οι περισσότερες είναι εύκολα προσβάσιµες, αλλά υπάρχουν και µερικές που θα τις προσεγγίσετε µέσω χωµατόδροµου, µετά από αρκετό περπάτηµα ή µόνο µε σκάφος. Όµως όποια κι αν είναι η δυσκολία πρόσβασης το αποτέλεσµα θα σας αποζηµιώσει και µε το παραπάνω! Οι περισσότερες παραλίες στο νησί δεν είναι οργανωµένες πράγµα που θα σας φέρει σε άµεση επαφή µε τη φύση… Από την άλλη σε αρκετές από τις παραλίες τα αλµυρίκια θα σας προσφέρουν την σκιά τους.
Άλλες βραχώδεις ή µε λεπτό βότσαλο, µε χρυσές αµµουδιές και νερά άλλοτε τιρκουάζ και ενίοτε καταπράσινα, οι παραλίες της Σερίφου -που σύµφωνα µε τους ντόπιους ξεπερνούν τις 70- ξεχωρίζουν όλες τους για τη γνήσια οµορφιά τους. Μπορεί για τις περισσότερες να πρέπει να κατηφορίσεις κακοτράχαλους χωµατόδροµους, όµως αυτή είναι και η γοητεία τους.
Όταν πλέον τις αντικρίσεις, όλη η προσπάθεια δικαιώνεται… Μην περιµένεις ξαπλώστρες και beach bars. Οι περισσότερες είναι έτσι όπως τις «έστησε» ο Θεός! Σκιά προσφέρουν τα ελάχιστα δέντρα ή τα αρµυρίκια, ενώ σε κάποιες, όπως η Βαγιά, το Γάνεµα και ο Κουταλάς θα βρεις κάποιες οµπρέλες και ταβερνούλες για τα απαραίτητα! Οι πιο κοντινές στη Χώρα, το Λιβάδι και τα Λιβαδάκια, είναι οργανωµένες, ενώ η πιο γνωστή είναι η Ψιλή Άµµος µε χρυσαφένια αµµουδιά, η οποία µάλιστα το 2003 ανακηρύχθηκε η καλύτερη παραλία της Ευρώπης!
Τις εντυπώσεις κερδίζει ο Άγιος Σώστης µε τους δύο γειτονικούς κολπίσκους και το οµώνυµο εκκλησάκι σε µόνιµο φόντο, ενώ και ο Πλατύς Γιαλός µε τους τρεις κολπίσκους είναι µια αρκετά ιδιαίτερη πρόταση για µπάνιο.
Ο βυθός…
Ο βυθός της Σερίφου είναι τόσο µαγευτικός όσο και οι παραλίες της, γι’ αυτό και κατατάσσεται στους καλύτερους καταδυτικούς προορισµούς της Ελλάδας. Η εξερεύνηση του ιταλικού ναρκοθετικού -που βούλιαξαν οι Γερµανοί- καθώς και αρκετών ναυαγίων, όπως το ατµόπλοιο στον όρµο Καλόγερου, η βουτιά στο υποθαλάσσιο µουσείο στο Μεγάλο Λιβάδι µε τα αµέτρητα βυθισµένα βαγόνια, αλλά και το κολύµπι µαζί µε τόνους που φτάνουν τα 300 κιλά στην περιοχή Κάβο Σπαθί είναι µερικές µόνο από τις εµπειρίες που θα σας µείνουν αξέχαστες!
Άγιος Σώστης

Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Σερίφου που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού σχετικά κοντά στο λιμάνι. Η παραλία Άγιος Σώστης πήρε το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στην άκρη της ακτογραμμής. Διαθέτει χρυσαφένια λεπτή άμμο και προσφέρει φυσική σκίαση. Είναι μια γραφική μικρή σε έκταση παραλία με κρυστάλλινα ρηχά νερά και μοναδική θέα στο νησάκι του Βου. Για να φτάσετε στην παραλία θα ακολουθήσετε ένα κατηφορικό μονοπάτι.
Αυλόμωνας ή Λιβάδι

Η παραλία Αυλόμωνας ανήκει στον οικισμό Λιβάδι και είναι η μεγαλύτερη παραλία της Σερίφου. Θεωρείται ιδανική για βουτιές κατά την άφιξή σας στο νησί, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 5 λεπτών από το λιμάνι. Έχει λεπτή χρυσαφένια αμμουδιά και δροσερά ρηχά νερά. Διαθέτει αρκετές ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και φυσική σκίαση. Είναι εύκολα προσβάσιμη και περιτριγυρισμένη από μαγαζιά και καταστήματα εστίασης.
Βάγια

Στο νότιο τμήμα της Σερίφου στον οικισμό Βάγια θα βρείτε την ομώνυμη παραλία. Η παραλία Βάγια περιβάλλεται από βράχια, έχει χρυσαφένια αμμουδιά με ψιλά χρωματιστά βότσαλα και διάφανα νερά. Δεν είναι οργανωμένη και δε διαθέτει αλμυρίκια για φυσική σκίαση, οπότε θα χρειαστεί να φέρετε τη δική σας ομπρέλα. Στην ακτή υπάρχει μία καντίνα για να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα. Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο από έναν χωματόδρομο και προσφέρει άνετο χώρο στάθμευσης.
Γάνεμα

Στον όρμο του Κουταλά, ο οποίος φιλοξενεί ακόμα δύο παραλίες της Σερίφου, θα βρείτε μία από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού. Η μία πλευρά της ακτής είναι καλυμμένη από χρυσή άμμο, ενώ η άλλη πλευρά από ελάχιστα λεπτά βότσαλα, τα οποία καλύπτουν και μέρος του βυθού. Κατά μήκος της παραλίας Γάνεμα θα βρείτε αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν καλή σκίαση στους λουόμενους. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο, αλλά και με λεωφορείο που κάνει στάση μπροστά στην παραλία. Γύρω από την παραλία υπάρχουν μερικά ταβερνάκια και καφέ-μπαρ όπου μπορείτε να απολαύσετε τοπικά πιάτα και δροσιστικά ροφήματα.
Καλό Αμπέλι

Η παραλία Καλό Αμπέλι είναι μια απομονωμένη μη οργανωμένη παραλία με άμμο και βοτσαλάκια. Στην ακτή της δε θα βρείτε αλμυρίκια γι’ αυτό προτείνεται να πάρετε μαζί σας ομπρέλα για σκίαση. Εφοδιαστείτε, επίσης, με νερό και σνακ. Δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Θα αφήσετε το όχημά σας πριν το κατηφορικό μονοπάτι και θα συνεχίσετε με τα πόδια. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής θα συναντήσετε ένα εκκλησάκι, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Θα ανταμειφθείτε, ωστόσο, από την εντυπωσιακή θέα, τους όμορφα λαξευμένους από το κύμα και τον αέρα σχηματισμούς βράχων και την καθαρή, δροσερή θάλασσα, το βάθος της οποίας αυξάνεται σταδιακά.
Λία

Είναι μια απομονωμένη μη οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο, βότσαλα και κρυστάλλινα βαθιά νερά. Θεωρείται μικτή παραλία. Οι περισσότεροι λουόμενοι φορούν μαγιό, ωστόσο, την επισκέπτονται και γυμνιστές. Το άγριο βραχώδες τοπίο και η υπέροχη θέα στο νησάκι του Βου σας σαγηνεύουν και σας γαληνεύουν. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ένα χωμάτινο μονοπάτι. Η παραλία, ωστόσο, θα σας ανταμείψει. Καλό είναι να έχετε μαζί σας ομπρέλα, καθώς δεν υπάρχει φυσική σκίαση και να είστε εφοδιασμένοι με νερό και σνακ.
Λιβαδάκια

Η παραλία Λιβαδάκια βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Σερίφου. Έχει μεγάλη ακτογραμμή με ψιλή άμμο και πολλά αρμυρίκια που προσφέρουν στους λουόμενους σκίαση. Είναι ιδανική για εξορμήσεις στο λιμάνι πριν ή μετά το μπάνιο. Περιβάλλεται από πληθώρα μαγαζιών και καταστημάτων εστίασης. Διαθέτει ξαπλώστρες επί πληρωμή και χώρο στάθμευσης, ο οποίος είναι συνήθως γεμάτος. Στην άκρη του κολπίσκου θα βρείτε και το Coralli camping. Κατά την άφιξη και την αναχώρηση των πλοίων σηκώνει αρκετό κύμα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, εάν εκείνη τη στιγμή βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα.
Μεγάλο Λιβάδι

Μια γραφική παραλία νότια του Λιβαδιού φωλιασμένη σε έναν απάνεμο κόλπο. Η παραλία Μεγάλο Λιβάδι δεν είναι οργανωμένη. Έχει μικρής έκτασης ακρογιαλιά με σκουρόχρωμη άμμο και αρκετή σκίαση από αλμυρίκια. Είναι εύκολα προσβάσιμη και διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία είναι ιδανική για φαγητό κατά το ηλιοβασίλεμα. Επιπλέον, αξίζει να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε ό,τι απέμεινε από τις ιστορικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων, καθώς και τον Θρόνο του Κύκλωπα, ο οποίος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις στοές των μεταλλείων.
Μαλλιάδικο

Είναι κρυμμένη σε έναν απάνεμο κόλπο και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παραλία Καλόγερος. Η ήσυχη και μικρή σε έκταση παραλία έχει βοτσαλάκια, χοντρή σκουρόχρωμη αμμουδιά και αρκετή σκίαση από αλμυρίκια. Για να κολυμπήσετε στα καθαρά γαλανά νερά της θα χρειαστεί να κατηφορίσετε με τα πόδια. Η κατάβαση του χωματόδρομου θα σας πάρει περίπου 15 λεπτά. Λόγω της απομονωμένης θέσης της καλό είναι να εφοδιαστείτε κατάλληλα.
Ψιλή Άμμος

Η παραλία Ψιλή Άμμος είναι αμμουδερή και πεντακάθαρη. Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο της καλύτερης παραλίας της Ευρώπης. Προσφέρει φυσική σκίαση και μαγευτική θέα. Είναι, ωστόσο, σχεδόν πάντα γεμάτη. Δίπλα στην παραλία θα βρείτε ένα γραφικό ταβερνάκι και ένα beach bar για να απολαύσετε γευστικό φαγητό και δροσιστικά ποτά μετά τις βουτιές σας στη θάλασσα. Σε μικρή απόσταση θα βρείτε και το φράγμα και τη λιμνοδεξαμενή της Σερίφου.
Tip. Αν βρεθείτε στην παραλία, μην αμελήσετε να φάτε στον «Στεφανάκο». Στην καρδιά της Ψιλής Άμμου, εδώ που η άμμος συναντά το κύμα, βρίσκεται ο Στεφανάκος: ένα παρεΐστικο ταβερνάκι που ξέρει να σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις με αγάπη. Από φρέσκο ψάρι και σπιτικά γεμιστά μέχρι νοστιμότατο κόκορα με μακαρόνια, όλα συνοδεύονται από δροσερό ντόπιο κρασί. Η εξυπηρέτηση είναι ζεστή, οι τιμές λογικές, και το τοπίο… απλά σου χαμογελάει. Ιδανικό μέρος για να συνεχίσεις τη μέρα σου μετά το μπάνιο, να ρίξεις μια βουτιά και να απολαύσεις ένα αυθεντικό κυκλαδονήσι.
Πηγή: www.travelstyle.gr