Ευ Ζην

Σαμοθράκη: Ένα όραμα με πράσινο χρώμα… Όλα όσα θα δείτε και θα κάνετε στο «παρθένο» νησί

Το «παρθένο» νησί της Ελλάδας, η Σαμοθράκη είναι ένα όραμα με πράσινο χρώμα… Γνωστό για το τραχύ τοπίο, τις ιαματικές πηγές και τις ιστορικές τοποθεσίες, είναι ένας φανταστικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και τους λάτρεις της ιστορίας.

Οι απόκρημνοι βράχοι του όρους Σάος, του ψηλότερου βουνού του νησιού στα 1.611 μέτρα, δίνουν τη θέση τους σε απαλές πλαγιές καλυμμένες από παράξενα πλατάνια, δάση βελανιδιάς και μεγαλοπρεπείς κέδρους.

Βάθρα Φονιά
Βάθρα Φονιά

Τροφοδοτούνται από τα καθαρά νερά τριών ποταμών, ευδοκιμούν σπάνια και ενδημικά φυτά. Τα λαχανικά ευδοκιμούν στα χωράφια γύρω από το λιμάνι της Καμαριώτισσας κοντά στο δυτικό άκρο του νησιού, ενώ ελαιόδεντρα και ηλιακά πάνελ πλαισιώνουν βεράντες λαξευμένες κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής.

Βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στα βορειοανατολικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία – το νησί βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το πλοίο (24 ναυτικά μίλια) από την Αλεξανδρούπολη στην ηπειρωτική χώρα. Είναι νησί του Θρακικού Πελάγους και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος.Πρωτεύουσα του νησιού είναι το χωριό Χώρα, ένας αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού (οι ντόπιοι τις ονομάζουν βάθρες) και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες της Σαμοθράκης και σχεδόν φτάνουν στη θάλασσα.

Παρά τις φυσικές ομορφιές και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον από όλες τις ιστορικές περιόδους, η τουριστική βιομηχανία στη Σαμοθράκη δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη, σε σύγκριση με άλλα ελληνικά νησιά. Αυτό όμως το γεγονός αποτελεί ίσως βασική αιτία που το νησί παραμένει παρθένο και διατηρεί το φυσικό του περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλες περιοχές -και ιδίως νησιά- της Ελλάδας. Σήμερα η Σαμοθράκη αποτελεί πόλο έλξης για τους οικοτουρίστες. 

Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. Επιπλέον, κατά την αρχαιότητα στο νησί λάμβαναν χώρα τα Καβείρια Μυστήρια, αποκρυφιστικές τελετές, που το περιεχόμενό τους δεν έχει διαλευκανθεί απόλυτα μέχρι σήμερα.

Η Σαμοθράκη είχε μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον λόγω των Καβειρίων Μυστηρίων. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, που αποτελεί τώρα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί.

Λέγεται πως στα Καβείρια Μυστήρια συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος Β’ και η Ολυμπιάδα, και πως στο νησί πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του μεγάλου στρατηλάτη. Στα Καβείρια Μυστήρια μπορούσαν να πάρουν μέρος ελεύθεροι πολίτες, αλλά και δούλοι – σε αντίθεση με τα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου απαγορευόταν η συμμετοχή των δούλων.

Ιερό των Μεγάλων Θεών Σαμοθράκη
Ιερό των Μεγάλων Θεών

Τα highlights του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε:

Μια λίστα επιγραμματική με τα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε στη Σαμοθράκη είναι η παρακάτω:

  • Χώρα: Η πρωτεύουσα του νησιού, ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά δρομάκια και ένα μεσαιωνικό κάστρο που προσφέρει υπέροχη θέα.
  • Ιερό των Μεγάλων Θεών: Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με ερείπια που χρονολογούνται στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους. Είναι διάσημο για το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που βρίσκεται τώρα στο Μουσείο του Λούβρου.
  • Θέρμα: Χωριό γνωστό για τις ιαματικές του πηγές. Επισκεφθείτε τα δημοτικά λουτρά για μια χαλαρωτική εμπειρία.
  • Καταρράκτες του Φονιά: Μια πεζοπορία κατά μήκος του ποταμού Φονιά οδηγεί σε όμορφους καταρράκτες και φυσικές πισίνες. Ιδανικό για κολύμπι και πικνίκ.
  • Όρος Σάος (Φεγγάρι): Η ψηλότερη κορυφή του νησιού, ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Το ταξίδι προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα.
  • Παραλία Παχιά Άμμος: Μία από τις λίγες αμμώδεις παραλίες του νησιού, ιδανική για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.
  • Γριά Βάθρα: Πισίνες φυσικού βράχου που βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ιδανικές για μια
Σαμοθράκη Χώρα
Σαμοθράκη Χώρα

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί για «γερά πόδια»

Τα Θέρμα στη βόρεια ακτή, είναι μια καλή βάση για να εξερευνήσετε το νησί. Τα περισσότερα καταλύματα εδώ είναι απλά, εστιάζοντας στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επαφή με το περιβάλλον. Ποιος χρειάζεται την πολυτέλεια όταν υπάρχει ένας κολπίσκος ακριβώς έξω από το παράθυρό του;

Η Σαμοθράκη είναι ένα διαφορετικό νησί. Έχετε καταπράσινα δάση, ποτάμια, καταρράκτες και οι άνθρωποι έρχονται να περπατήσουν στο βουνό και κάποιοι λατρεύουν τη θάλασσα. Είναι ένα παρθένο νησί.

Τα Αρχαία μονοπάτια διασχίζουν τα βουνά και οι πεζοπορίες ποικίλλουν από κατάλληλες για αρχάριους έως πιο σοβαρούς πεζοπόρους. Η Σαμοθράκη χρειάζεται «γερά πόδια» για περπάτημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των τουριστών εδώ είναι άνθρωπων 20 με 30 ετών.

Shutterstock Σαμοθράκη

Πεζοπορίες στο ποτάμι και πισίνες με καταρράκτες

Σε όλη τη βόρεια Σαμοθράκη, καταρράκτες πάνω από λείους βράχους σχηματίζουν βάθρες, φυσικές πισίνες ποταμών. Οι τρεις στον ποταμό Τσιβδογιάννη, λίγο έξω από τα Θέρμα, είναι τα πιο εύκολα προσβάσιμες. Είναι αδύνατο να αγγίξεις το κάτω μέρος της πρώτης βάθρας με τα πόδια , αλλά η Γριά Βάθρα, η δεύτερη, δεν είναι τόσο βαθιά.

Τρεις ακόμη βάθρες βρίσκονται σε μια πίστα που ξεκινά περίπου τρεισήμισι μίλια ανατολικότερα των Θέρμων κατά μήκος της παραλιακής οδού. Το ποτάμι που διαρρέει είναι ο Φονιάς, που ξεκινά από το όρος Σάος και χύνεται στη θάλασσα. Το όνομά του σίγουρα ταιριάζει στη βάναυση δύναμή του όταν το νερό ξεχειλίζει. Με ξηρό καιρό, ωστόσο, το μονοπάτι για την πρώτη βάθρα είναι ένα αρκετά εύκολο περπάτημα κάτω από μία ώρα. Οικογένειες, μερικές με νήπια ακόμα, πλαισιώνουν την κοίτη του ποταμού δίπλα σε τεράστια πλατάνια, χρυσαφένιες και γκρι πέτρες.

Φονέας Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Στον πρώτο καταρράκτη, που ονομάζεται επίσης Φονιάς, οι άνθρωποι κάνουν ηλιοθεραπεία καθώς τα παιδιά κωπηλατούν στις ρηχές εξωτερικές λιμνούλες και οι κολυμβητές προσπαθούν να παραμείνουν ακίνητοι κάτω από τις δυνατές πτώσεις της πρώτης βάθρας. Στα μισά της όψης του βράχου υπάρχει ένα σχοινί συνδεδεμένο σε ένα δέντρο. Οι γενναίοι αιωρούνται, πριν τορπιλίσουν τα παγωμένα νερά από κάτω.

Φονέας Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Η δεύτερη βάθρα, η Γεράνια – η οποία τροφοδοτείται επίσης από έναν καταρράκτη – είναι μια επιπλέον πεζοπορία 30 λεπτών.

Καλά τα αθλητικά παπούτσια γι αυτές τις διαδρομές, αλλά οι μπότες πεζοπορίας είναι πιο χρήσιμες. Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει μια απότομη ανάβαση με τη βοήθεια ενός μεταλλικού καλωδίου και, στη συνέχεια, ένα απαιτητικό ζιγκ-ζαγκ επάνω σε ένα ξηρό υδάτινο ρεύμα που οδηγεί σε μια επίπεδη στενή διαδρομή που περιβάλλει το βουνό, (μόνο μερικά από αυτά είναι περιφραγμένα). Μια σύντομη τελική κατάβαση αποκαλύπτει την ανταμοιβή σας: ένα λαμπερό ιριδίζον πράσινο σώμα νερού. Λιβελλούλες με μπλε σώμα, μαύρες φτερούγες, που η καθεμία σημειώνεται με μια ενιαία κίτρινη κουκκίδα, ξεφεύγουν από την επιφάνεια, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν ανενόχλητοι.

Για τους λιγότερο ενεργητικούς, υπάρχουν ιαματικά λουτρά στα Θέρμα που χρονολογούνται από τους βυζαντινούς χρόνους, καθώς και παραλίες παντού. Ο Κήπος, κοντά στην ανατολική ακτή, έχει όμορφα γαλαζωπά βότσαλα, ενώ η Παχιά Άμμος στα νότια είναι η μοναδική αμμώδης παραλία του νησιού. Οι εκδρομές με καραβάκι που ξεκινούν από την Καμαριώτισσα ή τα Θέρμα σταματούν στην παραλία Βάτος (κοντά στην Παχιά Άμμο αλλά κατά τα άλλα προσβάσιμες μόνο μέσω εξαντλητικής πεζοπορίας) και θα σας μεταφέρουν στο Κρεμαστό Νερό, με πλήρη ροή το νερό πέφτει κατευθείαν στη θάλασσα χωρίς να αγγίζει τους βράχους, εξ ου και το όνομα.

Κήποι Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Περαιτέρω γύρω από τη νότια ακτή, έντονα γκρίζοι βράχοι απλώνονται απειλητικά πάνω από τα κύματα, καλυμμένοι με κάτι που μοιάζει με ένα τεράστιο έργο αφηρημένης τέχνης. Αυτός είναι ένας απίστευτος γεωλογικός σχηματισμός «Της γριάς τα πανιά». Ο θρύλος λέει ότι μια μέρα ένας σφοδρός άνεμος φύσηξε το πλυμένα ρούχα μιας γυναίκας στα βράχια. Θυμωμένη με την απώλειά της έριξε κατάρες, μετατρέποντας τα ρούχα της σε πέτρα.

Παχιά Άμμος Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Αρχαία κατάλοιπα

Οι λάτρεις της ιστορίας επίσης θα βρουν στη Σαμοθράκη ενδιαφέρον. Το Αρσινόειο, ή Ιερό των Μεγάλων Θεών, βρίσκεται το άγαλμα της Νίκης, γνωστό ως «Φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης». Σμιλεμένο τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και τώρα εκτίθεται στο Λούβρο, είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχαία έργα τέχνης. Ο ναός χρονολογείται πριν από την εποχή της κλασικής Αρχαίας Ελλάδας, και κάποτε ήταν το θρησκευτικό κέντρο του Βορείου Αιγαίου. Έχει μερικώς ανακατασκευαστεί και υπάρχει ένα αντίγραφο της στο μικρό μουσείο.

Κάστρο Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Χώρα

Ψηλά στο όρος Σάος, η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Στην ακρόπολη που χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Γενοβέζο ηγεμόνα Παλαμήδη Γκατελούτσι, αξίζει να πιείτε έναν καφέ από το καφέ στη βάση του και να απολαύσετε τη θέα της πόλης. Υπάρχουν όμορφοι δρόμοι για να περιπλανηθείτε, όπου τα λουλούδια ξεχύνονται από τα παράθυρα και τα κλαδιά δέντρων δημιουργούν θόλο πάνω από εστιατόρια και καφετέριες.

Το μικρό Λαογραφικό Μουσείο Σαμοθράκης είναι διαμορφωμένο σαν ένα παραδοσιακό χωριάτικο σπίτι, γεμάτο με θρησκευτικές εικόνες, φωτογραφίες και είδη σπιτιού.

Χώρα Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr
Χώρα Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Κατσίκες: Οι μασκότ του νησιού

Στη Σαμοθράκη υπάρχουν παντού κατσίκια. Στο Goat Shop στη Χώρα, φορούν μπλουζάκια, τσάντες και μπαντάνες. Αλλού περιπλανώνται άσκοπα στους δρόμους, στέκονται σε κλαδιά μασουλώντας και αναζητούν τροφή ανάμεσα στις καρυδιές. «Οι κατσίκες μας είναι γνωστές σε όλη την Ελλάδα», λένε οι ντόπιοι αλλά όχι για τον λόγο που νομίζετε. «Βόσκουν κοντά στη θάλασσα, οπότε είναι πολύ νόστιμες!».

Τοπική κουζίνα

Δοκιμάστε νησιώτικες σπεσιαλιτέ, όπως πιάτα κατσίκας, φρέσκα θαλασσινά και τοπικά τυριά. Τα καλύτερα πιάτα με κατσίκι θα τα βρείτε στην ενδοχώρα σε οικογενειακά εστιατόρια σε καταπράσινα δάση ή με υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα. Οι ντόπιοι έχουν περισσότερους από 20 διαφορετικούς τρόπους για να προετοιμάσουν την κατσίκα. Είτε μαγειρεμένα στο φούρνο με δαμάσκηνα, σχεδόν όλα στο μενού εκτρέφονται, καλλιεργούνται ή φτιάχνονται από τους ντόπιους!

Ωστόσο, εκτός από το κρέας υπάρχουν υπέροχα θαλασσινά, όπως θα περίμενε κανείς από ένα νησί, αλλά και οι χορτοφαγικές σπεσιαλιτέ που περιλαμβάνουν τη φασολάδα τσιγκίριστα, ένα “στιφάδο” φασολιών που τηγανίζεται ενώ υπάρχουν και αρκετά εστιατόρια που έχουν επιλογές για vegan, συμπεριλαμβανομένων μη γαλακτοκομικών εκδόσεων της σπανακόπιτας. Μη χάσετε τις σαμοθρακιώτικες πίτες και το ντόπιο μέλι.

Μερικές δημοφιλείς ταβέρνες είναι οι Καρυδιές στη Χώρα, Το Στενάκι στην Καμαριώτισσα και το Ακρογιάλι στα Θέρμα. Ορισμένα εστιατόρια πωλούν τα προϊόντα τους στις εγκαταστάσεις και μπορείτε να αγοράσετε τυρί, μέλι και ελαιόλαδο απευθείας από φάρμες σε όλο το νησί.

Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας σε μέρη όπως η Ράνια στη Χώρα ή το Μελτέμι στην Καμαριώτισσα.

shutterstock

Ορειβασία για επαγγελματίες

Το ταξίδι μετ’ επιστροφής από τα Θέρμα μέχρι την κορυφή του Φεγγάρι, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι το όρος Σάος, είναι κάτι παραπάνω από 11 μίλια, αλλά μόνο οι «τολμηροί» στοχεύουν στην κορυφή. Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι για να αναρριχηθείς, αλλά υπάρχουν δομημένα μονοπάτια, ώστε να μην κινδυνεύεις, να γλιστρήσεις ή να πέσεις. Όπως πολλά μονοπάτια στο νησί, αυτό έρχεται με προειδοποιητικές πινακίδες κατά μήκος της διαδρομής. Θυμηθείτε, είστε μόνοι σας αν κάτι πάει στραβά.

Παναγιά Γκρεμιώτισσα Σαμοθράκη/ Photo: Αρχείο travelstyle.gr

Tips διαμονής

Ξενοδοχεία: Οι επιλογές κυμαίνονται από οικονομικά καταλύματα έως καταλύματα μεσαίας κατηγορίας. Μερικά δημοφιλή ξενοδοχεία είναι το Niki Beach Hotel, το Samothraki Beach Apartments & Suites Hotel και το Orpheus Hotel.
Ξενώνες και B&B: Για μια πιο τοπική εμπειρία, σκεφτείτε να μείνετε σε έναν ξενώνα. Το Theafon Apartments και το Kastro Boutique Hotel είναι καλές επιλογές.
Κάμπινγκ: Αν σας αρέσει το κάμπινγκ, υπάρχουν κάμπινγκ όπως το Δημοτικό Κάμπινγκ Σαμοθράκης, που είναι αρκετά δημοφιλές.

Ημερήσιες εκδρομές

Η Σαμοθράκη μπορεί να είναι και μια εξαιρετική αφετηρία για μια ημερήσια εκδρομή:

Εκδρομές με σκάφος: Σκεφτείτε να κάνετε μια περιήγηση με σκάφος στο νησί για να εξερευνήσετε τις απομακρυσμένες παραλίες και τις θαλάσσιες σπηλιές του.
Κοντινά νησιά: Αν έχετε επιπλέον χρόνο, μπορείτε να εξερευνήσετε κοντινά νησιά όπως η Θάσος ή η Λήμνος.

To know

Το νησί έχει περιορισμένη δημόσια συγκοινωνία με λεωφορεία. Η ενοικίαση αυτοκινήτου ή σκούτερ συνιστάται για την εξερεύνηση του νησιού. Υπάρχουν ωστόσο και ταξί.
Καταστήματα και αγορές θα βρείτε κυρίως στη Χώρα και την Καμαριώτισσα για όλες τις βασικές σας ανάγκες.

Πως θα πάτε

Αεροπορικώς: Το πλησιέστερο αεροδρόμιο είναι το Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης (AXD) στην ηπειρωτική χώρα. Από εκεί, πρέπει να πάρετε το πλοίο για Σαμοθράκη.
Με πλοίο: Τα πλοία για Σαμοθράκη αναχωρούν από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η διαδρομή με το πλοίο διαρκεί περίπου 2 έως 3 ώρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει εκ των προτέρων το δρομολόγιο του πλοίου, καθώς οι υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν.

Για όποιον λόγο και αν πάτε στο νησί – είτε πρόκειται για περπάτημα, είτε για παραλίες είτε για φαγητό – να ξέρετε ότι θα επιστρέψετε..

Δείτε επίσης

Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η νέα hot απόχρωση του καλοκαιριού για τα μαλλιά σας | in.gr

admin

Palazzo Vilòn: Πολυτελής διαμονή σε ένα πραγματικό παλάτι του 17ου αιώνα στη Ρώμη

admin

Mέσα στο πιο ακριβό δωμάτιο ξενοδοχείου σε ολόκληρο τον κόσμο (εικόνες) | in.gr

admin