Η ακροδεξιά βρίσκει έδαφος στους νέους άνδρες που νιώθουν πως μένουν πίσω. Μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί η οικονομική αβεβαιότητα οδηγεί στην απόρριψη του φεμινισμού και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της Ευρώπης.
Απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση της ρητορικής κατά των δικαιωμάτων των γυναικών, ανάλυση ενός ευρωπαϊκού think tank υποστηρίζει πως οι ρίζες της δεν είναι μόνο πολιτισμικές, αλλά και οικονομικές.
Η οικονομική ανασφάλεια που βιώνουν πολλοί νεαροί άνδρες συμβάλλει στην άνοδο της αντιφεμινιστικής ρητορικής, σύμφωνα με νέα έκθεση του European Policy Centre (EPC). Όπως επισημαίνεται, οι άνδρες της εργατικής τάξης χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την πτώση των εισοδημάτων και των ευκαιριών απασχόλησης τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με το Euronews.
Η οικονομική ανασφάλεια των νεαρών ανδρών τροφοδοτεί τον αντιφεμινισμό
«Ξέρουμε ότι οι νέοι άνδρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς το εισόδημα, την περιουσία, τη δυνατότητα αγοράς αγαθών, την πρόσβαση στη στέγαση και κυρίως την εκπαίδευση», εξηγεί ο αναλυτής του EPC και συντάκτης της μελέτης, Χαβιέρ Καρμπονέλ. «Και σε αυτά τα σημεία έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις νέες γυναίκες».
Η ανισότητα των φύλων στην εκπαίδευση συνεχίζει να διευρύνεται υπέρ των γυναικών. Στην Ευρώπη, το 48% των ανθρώπων ηλικίας 25-34 ετών διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο — όμως μόνο το 37% εξ αυτών είναι άνδρες.
Οι νεαροί άνδρες από τις λιγότερο προνομιούχες κοινωνικές τάξεις έχουν επίσης πληγεί σφοδρά από την άνοδο της αυτοματοποίησης στην εργασία. «Οι χειρωνακτικές δουλειές εξαφανίζονται, αντικαθίστανται από μηχανές ή λογισμικά. Είναι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν οδηγήσει σε αυτή την πτώση», σημειώνει ο Καρμπονέλ.
Οι νέες γυναίκες προτιμούν προοδευτικά κόμματα
Παρότι οι γυναίκες στην ΕΕ εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 12,7% λιγότερο από τους άνδρες, μια νέα τάση διαφαίνεται. Σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Γαλλία και το Βέλγιο, οι γυναίκες κάτω των 25 κερδίζουν πλέον περισσότερα από τους άνδρες συνομηλίκους τους. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, η εργασία παραμένει καθοριστικό στοιχείο της ανδρικής ταυτότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ακροδεξιά έχει κατορθώσει να προσελκύσει αρκετούς από αυτούς τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με δεδομένα από τις European Elections Studies (EES), το 17,2% των ανδρών κάτω των 25 ψήφισαν ακροδεξιό κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές — σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο των γυναικών (9,5%).
Κατά τον Καρμπονέλ, αυτό δημιουργεί μια νέα πολιτική διαίρεση. Οι νέες γυναίκες τείνουν να ψηφίζουν προοδευτικά κόμματα, ενώ οι άνδρες στρέφονται περισσότερο προς τη δεξιά.
«Αυτό ισχύει κυρίως στους νεότερους. Στους μεγαλύτερους, π.χ. στις ηλικίες 35 ή 55, οι γυναίκες έχουν παρόμοιες πιθανότητες να ψηφίσουν ακροδεξιά όπως και οι άνδρες», σημειώνει.
Η επίδραση αυτής της τάσης υπερβαίνει τα ζητήματα φύλου. Η ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών ανδρών μπορεί να επηρεάσει την πολιτική για το περιβάλλον, τη μετανάστευση και την αναδιανομή του πλούτου, καθώς οδηγεί στην ενίσχυση ακραίων κομμάτων.
Απαιτούνται λύσεις
Για να προστατευτούν τα δικαιώματα των γυναικών, δεν αρκεί μόνο η καταπολέμηση της αντιφεμινιστικής ρητορικής και η καταδίκη της μισογυνίας, προειδοποιεί ο Καρμπονέλ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν και οικονομικές λύσεις — μέσα από πολιτικές στέγασης και ουσιαστικές προοπτικές απασχόλησης.
Το ίδιο το EPC υπογραμμίζει πως αυτές οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να γίνονται εις βάρος των πολιτικών υπέρ των γυναικών. Αντιθέτως, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη βελτίωση της εκπροσώπησης, των εισοδημάτων και της ασφάλειας των γυναικών, ώστε να διασφαλιστεί ένα μέλλον με λιγότερη αβεβαιότητα για όλους τους νέους.
Πηγή: www.in.gr