Πρόκειται για ένα τρομακτικό φαινόμενο που καθιστά τον ποταμό μοναδικά επικίνδυνο!
Για πολλούς από εμάς, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εξακολουθεί να προκαλεί εικόνες κινδύνου και εξωτικής περιπέτειας. Ο Βρετανός εξερευνητής Πέρσι Φόσετ εξαφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1920 μετά από χρόνια έμμονης αναζήτησης για μια χαμένη πόλη από χρυσό βαθιά στο τροπικό δάσος, ενώ ο Ιντιάνα Τζόουνς είχε ελαφρώς καλύτερη τύχη στην αρχή του “Raiders of the Lost Ark” πριν χάσει τα κλοπιμαία του. Ο Αμαζόνιος ψιθυρίζει ιστορίες για ασθένειες που τρώνε τη σάρκα, πιράνχας με ξυράφια, απίστευτα ανατριχιαστικά crawlies, χαμένες φυλές και τον μύθο ότι ένα συγκεκριμένο είδος πολύ επικίνδυνου ψαριού κ.ο.κ. Υπάρχει όμως και ένας λιγότερο γνωστός κίνδυνος στον Αμαζόνιο, αυτός του Shanay-Timpishka, ενός ποταμού που τρέχει αρκετά καυτό νερό ικανό να βράσει ζωντανούς τους απρόσεκτους κολυμβητές!
Το Shanay-Timpishka, το ποτάμι του Περού που βράζει, δεν μελετήθηκε επιστημονικά μέχρι το 2011, όταν ο Andrés Ruzo, ένας ατρόμητος γεωεπιστήμονας, ακολούθησε τους μύθους που είχε ακούσει ως παιδί σε ένα απομακρυσμένο μέρος του τροπικού δάσους για να δει αν οι ιστορίες ήταν αληθινές. Μετά από ένα επίπονο ταξίδι στην καρδιά του Περουβιανού Αμαζονίου, βρήκε την πηγή των θρύλων. Εκεί στην περιοχή Mayantuyacu, ένας ντόπιος μαθητευόμενος σαμάνος του έδειξε ένα τμήμα νερού μήκους σχεδόν τεσσάρων μιλίων που ήταν τόσο ζεστό που μπορούσε να σκοτώσει. Τι ακριβώς είναι λοιπόν ο ποταμός που βράζει και είναι δυνατόν να το επισκεφτείτε;
Τι προκαλεί τον ποταμό του Αμαζονίου που βράζει;
Το Shanay-Timpishka μεταφράζεται σε “Βραστό με τη ζέστη του ήλιου” στην τοπική διάλεκτο Asháninka και το πρώτο μέρος του ονόματος σχεδόν αντέχει. Στην πιο ζεστή του, η θερμοκρασία του νερού φτάνει περίπου τους 183 βαθμούς Φαρενάιτ – όχι αρκετά βραστό, αλλά σίγουρα αρκετά για να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό. Οι σαμάνοι της περιοχής έχουν από καιρό δώσει σημασία στις μυθικές δυνάμεις του ποταμού, πιστεύοντας ότι είναι το σπίτι του Yacumama, ενός τεράστιου πνεύματος φιδιού που φημίζεται ότι έχει μήκος 200 πόδια και είναι γνωστό ως η «Μητέρα των Νερών». Ωστόσο, η πραγματική προέλευση του ποταμού που βράζει δεν έχει καμία σχέση με τα γιγάντια φίδια ή τη ζέστη από το αστέρι μας.
Ο ποταμός που βράζει είναι ένα σημαντικό γεωθερμικό χαρακτηριστικό που είναι ασυνήθιστο επειδή βρίσκεται περίπου 400 μίλια από το πλησιέστερο ηφαίστειο, το οποίο είναι συνήθως η αιτία των θερμικών ποταμών. Η τρέχουσα θεωρία είναι ότι το νερό στην περιοχή φιλτράρεται μέσα από ρήγματα στην επιφάνεια της Γης και θερμαίνεται όσο βαθύτερα πηγαίνει, και στη συνέχεια αναγκάζεται να ανέβει μέσα από άλλες ρωγμές και ρωγμές στο βράχο για να δημιουργήσει αυτό που θεωρείται «ασυνήθιστα μεγάλο» θερμικό ποτάμι. Το αποτέλεσμα είναι ένα τέντωμα νερού που είναι σημαντικό τόσο πολιτιστικά όσο και επιστημονικά. Ο ποταμός που βράζει ήταν ένα ιερό μέρος για τους ντόπιους σαμάνους Asháninka και ειδικοί όπως ο Andrés Ruzo προσπαθούν να τον σώσουν από τις απειλές που θέτει η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο.
Μπορείτε να επισκεφτείτε τον ποταμό που βράζει;
Στα χρόνια που ακολούθησαν -από την επίσημη ανακάλυψη του ποταμού που βράζει στο Περού-, απειλείται λόγω της αδίστακτης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Αμαζονίου. Η Kelly McMillan του National Geographic περιέγραψε πώς όταν επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το 2011, ήταν δύο ώρες οδικώς, ακολουθούμενη από μια βόλτα με κανό και μια ώρα πεζοπορία για να φτάσουν στην πηγή. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, ήταν μια σχετικά απλή διαδρομή τριών ωρών από την Pucallpa χωρίς κανό και περπάτημα, μια εκπληκτική ένδειξη του πόσο γρήγορα η αποψίλωση των δασών καταστρέφει το τροπικό δάσος.
Μια παρενέργεια αυτής της καταστροφής είναι ότι το Shanay-Timpishka είναι όλο και πιο εύκολο να προσεγγιστεί από περιπετειώδεις τουρίστες. Σήμερα, πραγματοποιούνται ημερήσιες εκδρομές από την Pucallpa που περιλαμβάνουν παραλαβή από το ξενοδοχείο, φαγητό και ποτό και έναν αγγλόφωνο οδηγό. Μπορούν επίσης οι ατρόμητοι αυτοί ταξιδιώτες να μείνουν στο Shanay Timpishka Ecolodge στις όχθες, με τρία γεύματα την ημέρα να περιλαμβάνονται στην τιμή.
Περιττό να πούμε ότι θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε βουτιά στα πιο ζεστά μέρη του ποταμού. Ατυχή μικρά ζώα που πέφτουν μέσα έχει παρατηρηθεί ότι κυριολεκτικά μαγειρεύονται από μέσα προς τα έξω καθώς καταπίνουν το ζεστό νερό και είναι αρκετά καυτό για να προκαλέσει εγκαύματα ή ακόμα και θάνατο στους ανθρώπους. Το πιο ασφαλές στοίχημα είναι η ιαματική πισίνα όπου μπορείτε να απολαύσετε ευχάριστα θερμαινόμενο μπάνιο χωρίς να… βράσετε (κυριολεκτικά)!
Για όσους ενδιαφέρονται για ταξίδια ιθαγενών , ένα ταξίδι στην περιοχή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια παραδοσιακή τελετή με έναν ντόπιο σαμάνο ή μπορείτε απλά να κάνετε πεζοπορία για να εκτιμήσετε την ομορφιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου μετά από μια βουτιά στις ιαματικές πισίνες.
Χρηστικά tips
- Τοποθεσία: Βρίσκεται σο τροπικό δάσος του Αμαζονίου του Περού, συγκεκριμένα στο καταφύγιο Mayantuyacu μέσα στο ψηλό δάσος Huánuco.
- Μήκος: Περίπου 6,4 χιλιόμετρα (4 μίλια).
- Θερμοκρασία: Τα νερά κυμαίνονται από 45 °C (113 °F) έως σχεδόν 100 °C (212 °F), καθιστώντας τον τον πιο ζεστό ποταμό στον κόσμο.
- Προέλευση: Γεωθερμική θερμότητα από τον φλοιό της Γης, όχι ηφαιστειακή δραστηριότητα.
- Μυθολογία: Οι ντόπιοι σαμάνοι Asháninka πιστεύουν ότι το βραστό νερό γεννιέται από τον Yacumama, ένα γιγάντιο πνεύμα φιδιού γνωστό ως «Μητέρα των Νερών».
- Ecolodge: Το Shanay Timpishka Ecolodge είναι ο μόνος ξενώνας που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού που βράζει.
- Περιβαλλοντικές ανησυχίες: Η αποψίλωση των δασών αποτελεί απειλή για το οικοσύστημα του ποταμού.
Βασικά Χαρακτηριστικά:
- Μοναδικό Φαινόμενο: Ο Shanay-timpishka είναι ο μόνος γνωστός ποταμός στον κόσμο με σταθερά βραστό νερό.
- Γεωθερμική πηγή θερμότητας: Η θερμότητα του ποταμού παράγεται από τη γεωθερμική ενέργεια από τον φλοιό της Γης και όχι από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
- Διαφορετικό οικοσύστημα: Το γύρω τροπικό δάσος φιλοξενεί μια ποικιλία ειδών φυτών και ζώων.
- Πολιτιστική σημασία: Ο ποταμός έχει πνευματική σημασία για τους ντόπιους ανθρώπους Asháninka.
Ενδιαφέροντα γεγονότα:
- Βραστό νερό: Το νερό του ποταμού μπορεί να βράσει αυγά και άλλα είδη διατροφής.
- Επικίνδυνο: Η είσοδος στο ποτάμι μπορεί να είναι επικίνδυνη λόγω των καυτών θερμοκρασιών.
- Έρευνα: Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ποταμού και τις γεωθερμικές διεργασίες που προκαλούν τον βρασμό του.
Πρόσθετες πληροφορίες:
- Ecolodge: Το Shanay Timpishka Ecolodge προσφέρει καταλύματα και ξεναγήσεις στον ποταμό.
- Ταξίδια: Η επίσκεψη στον ποταμό απαιτεί ένα ταξίδι στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, που συχνά περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πτήσεων, βόλτες με βάρκα και πεζοπορία.
- Προσπάθειες διατήρησης: Γίνονται προσπάθειες για την προστασία του ποταμού και του περιβάλλοντος οικοσυστήματος από την αποψίλωση των δασών και άλλες απειλές.
Δείτε επίσης
Πηγή: www.travelstyle.gr