Η Γιόκο Όνο δεν ήταν παράγοντας στη διάλυση των Beatles παρά το γεγονός ότι κατηγορούνταν για δεκαετίες, υποστηρίζει ένας ιστορικός. Ο Μάρτιν Λιούις αναφέρεται, δε, στην πρόσφατη σειρά Get Back του Apple TV ως απόδειξη ότι η παρουσία της Όνο στο στούντιο των Beatles δεν προκάλεσε την ένταση μεταξύ του Τζον Λένον και των συμπαικτών του που τόσοι πολλοί επιμένουν ότι ήταν πίσω από τη διάλυση.
Η παρουσία της Γιόκο στις ηχογραφήσεις του άλμπουμ Let it Be το 1969 έχει μείνει στη μουσική μυθολογία ως η αρχή του τέλους για τους Fab Four. Αλλά ο Μάρτιν Λιούις, ο οποίος έχει συνεργαστεί τόσο με εκείνη όσο και με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ τα τελευταία χρόνια, δήλωσε:
«Οι οπαδοί ήθελαν έναν κακό στην ιστορία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήθελαν έναν κακό, επίσης. Σε όλους αρέσει να υπάρχει κάποιος που κουβαλάει όλα τα κρίματα. Αυτό είναι φυσικό κι ανθρώπινο, αλλά δεν είναι η πραγματικότητα».


Photo: Public Domain
«Όλα αφορούν τον Τζον και τον Πολ»
Μιλώντας για τη σειρά Apple TV, πρόσθεσε: «Βρίσκονται στο στούντιο. Η Γιόκο είναι εκεί, κάτι που ήταν εξόχως ασυνήθιστο. Συνήθως, οι Beatles δεν είχαν συζύγους ή φίλες στο στούντιο. Με ποιον βλέπουμε να σχετίζεται ο Τζον καθ’ όλη τη διάρκεια των οκτώ ωρών; Ρίχνει μια ματιά στη Γιόκο μόνο μια φορά στο… μπλε φεγγάρι. Τα μάτια του Τζον είναι στραμμένα στον Πολ. Παίζει με τον φίλο του των τελευταίων δεκατριών ετών. Όλα αφορούν τον Τζον και τον Πολ».
«Η Γιόκο ήταν εκεί γιατί η ίδια θέλει να είναι εκεί. Ο Τζον δεν είναι αγενής. Απλά δεν ενδιαφέρεται. Δουλεύει με τον καλλιτεχνικό σύντροφό του και διασκεδάζει. Ολόκληρη η ταινία διαψεύδει αυτές τις ανοησίες… Είναι ο Τζον και ο Πολ… δεμένοι, γράφουν, διασκεδάζουν, αναπολούν…».
Ο Μάρτιν Λιούις είναι ευγενικός με τη Γιόκο. «Δε διέλυσε τους Beatles. Ο Τζον και ο Πολ είναι μαζί από τον Ιούλιο του 1957, όταν ήταν 17 και 16 ετών αντίστοιχα. Ήταν σχεδόν 30 χρονών τότε. Αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για μια φιλία. Απλά, μεγάλωναν και άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους. Δεν είναι αυτή ο κακός της ιστορίας».
To trailer της σειράς Get Back του Apple TV


Μετά τη Γιόκο Τζον έγινε Λένον
Ο Μάρτιν Λιούις ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ρατσισμός κι ο σεξισμός έπαιξε το ρόλο του στη μεταχείριση της Γιόκο και στη δημόσια αντίληψη γι’ αυτήν. «Πολλά από τα σχόλια ήταν ρατσιστικά, επειδή ο Τζον παράτησε την αγγλόφωνη, ροζ γυναίκα του και έφυγε με μια Γιαπωνέζα… μια Ασιάτισσα.
»Ο Τζον έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση… μέχρι να γνωρίσει τη Γιόκο, τον αποκαλούσαν στα μέσα ενημέρωσης Τζον. Από τη στιγμή που γνώρισε τη Γιόκο, έγινε Λένον».
Το 2023, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία της Γιόκο στο στούντιο προκάλεσε προβλήματα μεταξύ αυτού, του Λένον, του Ρίνγκο Σταρ και του Τζορτζ Χάρισον. Είπε χαρακτηριστικά: «Δε νομίζω ότι άρεσε σε κανέναν μας ιδιαίτερα. Ήταν μια παρέμβαση στον εργασιακό μας χώρο».
Ακούγοντας τον άνεμο
Ο Μάρτιν ισχυρίστηκε ότι η 92χρονη σήμερα Γιόκο δεν θα γράψει απομνημονεύματα για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με τη δια βίου αρνητική φήμη της. Ένα πρόσφατο βιβλίο γι’ αυτήν, το Yoko, του Ντέιβιντ Σεφ, ανέφερε ότι η Γιόκο περνούσε πλέον τις ημέρες της «ακούγοντας τον άνεμο» σε μια φάρμα 600 στρεμμάτων που αγόρασε με τον Τζον στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Η κόρη της, Κιόκο Κοξ, 61 ετών, δήλωσε για τη μητέρα της: «Πίστευε ότι μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και το έκανε. Τώρα μπορεί να είναι ήσυχη – να ακούει τον άνεμο και να βλέπει τον ουρανό. είναι πολύ ευτυχισμένη, σε ένα ευτυχισμένο μέρος. Αυτή είναι γνήσια γαλήνη».
Στη βιογραφία, ο γιος της με τον Τζον, Σον Λένον, 49 ετών, επαινεί τη μητέρα του για την καταπολέμηση των αντιξοοτήτων.
Ο Σον, ο οποίος είναι τώρα υπεύθυνος για την περιουσία των Beatles, δήλωσε: «Είχε αυτή την ικανότητα να ξεπερνά τις δυσκολίες με θετική σκέψη. Ήθελε πραγματικά να διδάξει στον κόσμο να το κάνει αυτό. Δίδαξε τον πατέρα μου να το κάνει αυτό.
»Δεν πρόκειται να σταματήσει ένα τρένο που κινείται ή μια σφαίρα. Αλλά νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο βαθύ κι ουσιαστικό στη στάση ζωής της».
*Με στοιχεία από mirror.co.uk | Αρχική Φωτό: Flickr
Πηγή: www.in.gr