Ευ Ζην

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Σίφνου

Η Σίφνος διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες των Κυκλάδων, με διαφορετικά στυλ – από οργανωμένες αμμουδιές έως πιο απομονωμένους κόλπους για ηρεμία και χαλάρωση.

Η ακτογραμμή και η γεωγραφία των ακτών της Σίφνου σχηματίζει παραλίες για όλα τα γούστα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν απομονωμένες αμμουδιές, βραχώδεις ακτές, παραλίες με βότσαλα και οργανωμένες παραλίες, πολλές από τις οποίες βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία. Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ υπάρχουν και μερικές στις οποίες φτάνει κανείς από γραφικά μονοπάτια ή δια θαλάσσης.

  • Με άμμο: Στις Καμάρες, στον Πλατύ Γιαλό, στο Βαθύ, στο Φάρο, στο Βλυχό, στη Φασολού, στη Χερρόνησο, στο Αποκοφτό, στη Σεράλια και στη Φυκιάδα που έχει πρόσβαση μόνο με τα πόδια ή μέσω θαλάσσης.
  • Με βότσαλα: Στις Σαούρες και στα Βρουλίδια
  • Με βράχια: Στην Πουλάτη και στη Χρυσοπηγή

10 από τις καλύτερες παραλίες της Σίφνου

1. Καμάρες

Σίφνος Καμάρες
Καμάρες

Οι Καμάρες βρίσκονται πέντε χιλιόμετρα από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού. Στις Καμάρες υπάρχουν τα περισσότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, καταστήματα, φούρνοι, ιδιωτικός χώρος κατασκήνωσης, τουριστικά γραφεία, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, αγγειοπλαστεία, Δημοτικό Γραφείο Πληροφοριών, Λιμενικός Σταθμός. Στην απέναντι πλευρά των Καμαρών, την «Πέρα Πάντα», βρίσκεται η περιοχή της Αγίας Μαρίνας από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην πλευρά του λόφου. Και στην Αγία Μαρίνα υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, παντοπωλείο, καφέ, εστιατόρια. Ανάμεσα στις δυο περιοχές απλώνεται η παραλία των Καμαρών, μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με «κρινάκια της άμμου» που ανθίζουν τον Αύγουστο. Η παραλία βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τα 32 αυστηρά κριτήρια του προγράμματος (καθαριότητα, οργάνωση, ποιότητα νερών κολύμβησης, ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κλπ.) Από τις Καμάρες ξεκινούν πεζοπορικές διαδρομές προς το ιερό των Νυμφών στις Κορακιές, τη Μαύρη Σπηλιά, τις εγκαταστάσεις των παλιών ορυχείων και την περιοχή NATURA. Άλλο μονοπάτι αυξημένης δυσκολίας οδηγεί βόρεια από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας στην Πέρα Πάντα, στον Άγιο Συμεών. Μία ακόμα πεζοπορική διαδρομή κατευθύνεται ανατολικά προς την Απολλωνία και τους κεντρικούς οικισμούς.

2. Πλατύς Γιαλός

Σίφνος Πλατύς Γιαλός
Πλατύς Γιαλός

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού βραβεύεται κάθε χρόνο από το FEE με τη γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκπληρώνοντας τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος (καθαριότητα, οργάνωση, ποιότητα νερών κολύμβησης, ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις κλπ.) Στην αριστερή πλευρά του κόλπου έχει κατασκευασθεί αλιευτικό καταφύγιο που παρέχει υπηρεσίες και σε σκάφη αναψυχής. Στο κέντρο του οικισμού, δίπλα στην πλατεία «Αλεξάνδρου Βερνίκου» υπάρχει μικρό ανοιχτό θεατράκι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεξιά του κεντρικού αυτοκινητόδρομου. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας, ένας από τους 77 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Στον Πλατύ Γιαλό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, παντοπωλεία, τουριστικό γραφείο, καφενεία, αγγειοπλαστεία. Πολλές πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν από το χωριό με κατεύθυνση τη Φυκιάδα το Βαθύ και τους κεντρικούς οικισμούς. Απέναντι από την παραλία του Πλατύ γιαλού βρίσκεται το ακατοίκητο νησάκι της Κιτριανής με μοναδικό κτίσμα την εκκλησία της ομώνυμης Παναγιάς, την αρχαιότερη του νησιού (10ου – 11ου αι.)

3. Βαθύ

Σίφνος Βαθύ
Βαθύ

Το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία. Στην «Πούντα του Πολεμικού», το βόρειο άκρο του κόλπου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως προϊστορικούς οικισμούς και τάφους. Στο κοντινότερο παρελθόν και μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το Βαθύ υπήρξε οικισμός αγγειοπλαστών. Είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με τα προστατευόμενα «κρινάκια της άμμου» να ανθίζουν το κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Εδώ υπάρχουν ενοικιαζόμενα καταλύματα, εστιατόρια, παντοπωλεία, καφενεία και αγγειοπλαστεία. Από το Βαθύ ξεκινούν πολλές πεζοπορικές διαδρομές μέσα στην περιοχή NATURA αλλά και προς τη Φυκιάδα και τον Πλατύ Γιαλό στα ανατολικά. Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι) που γιορτάζει με πανηγύρι 3 φορές το χρόνο (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

4. Φάρος

Σίφνος Φάρος

Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο που υπήρχε πάνω στην παραλία (εκεί που σήμερα αρχίζει το μονοπάτι από το Φάρο για το Γλυφό). Στην προβλήτα του Φάρου υπάρχει μικρό πετρόκτιστο θεατράκι στο οποίο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες:

  • Η κεντρική, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, διαθέτει εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ και παντοπωλείο
  • Η παραλία του Γλυφού που ονομάζεται έτσι από πηγάδι με γλυφό νερό που υπάρχει εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου. Από το Γλυφό αρχίζει όμορφο πλακόστρωτο μονοπάτι – φωτιζόμενο τη νύχτα – που οδηγεί στην παραλία του Αποκοφτού και τη Χρυσοπηγή. Στα δεξιά της παραλίας είναι ορατή η σκάλα των μεταλλείων και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης μεταλλεύματος του αρχαίου ορυχείου της περιοχής.
  • Τέλος η Φασολού βρίσκεται στα αριστερά της παραλίας του Φάρου και διαθέτει ένα εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στη Φασολού βρίσκεται και το μοναστήρι του Σταυρού του Φάρου.

Πεζοπορικές διαδρομές που ξεκινούν από το Φάρο, οδηγούν στην Ακρόπολη στο λόφο του Αγίου Ανδρέα και στο Κάστρο.

5. Χρυσοπηγή

Σίφνος Χρυσοπηγή

Δέκα χιλιόμετρα από την Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού, η Χρυσοπηγή. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1523), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως. Το πανηγύρι της Χρυσοπηγής έχει ιδιαίτερο τελετουργικό που περιλαμβάνει περιφορά της εικόνας στους οικισμούς και ολονυχτία και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές. Τα βράχια της Χρυσοπηγής είναι αγαπημένο ορμητήριο πολλών κολυμβητών. Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει η αμμώδης παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά κτήρια στην αμμουδιά τα δυο της εστιατόρια. Από κει ξεκινάει πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία του Γλυφού στο Φάρο. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκονται οι «Σαούρες», μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση Πλατύ Γιαλού Χρυσοπηγής, είναι ο πιο διάσημος από τους 77 αρχαίους πύργους του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοπηγής υπάρχει παντοπωλείο και λίγα τουριστικά καταλύματα.

6. Χερόνησσος

Σίφνος Χερσόνησος

Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για γραφικό ψαροχώρι με μικρή αμμουδιά. Εδώ υπάρχουν ταβέρνες, μικρό παντοπωλείο, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής. Τα βορειότερα κτίσματα του νησιού βρίσκονται στο λόφο πάνω από τον οικισμό. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα απομεινάρια αρχαίου πύργου. Στο δρόμο για τη Χερρόνησο συναντάμε τους μικρούς οικισμούς Τρουλλάκι και Διαβρούχα καθώς και μερικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

7. Βρουλίδια

Aεροφωτογραφία με drone της παραδεισένιας απομονωμένης παραλίας Βρουλίδια, προσβάσιμη από χωματόδρομο στο βόρειο τμήμα της Σίφνου

Μικρή παραλία με βότσαλα, στη βορειοδυτική πλευρά της Σίφνου, 14 χιλιόμετρα από την Απολλωνία και ένα χιλιόμετρο περίπου πριν την Χερρόνησο. Στην παραλία υπάρχουν δύο καφέ – εστιατόρια που διαθέτουν ομπρέλες και ξαπλώστρες για τους λουόμενους.

Η παραλία έχει πραγματικά υπέροχα σμαραγδένια νερά. Μη σας τρομάζουν οι πέτρες! Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων έχουν φροντίσει γι’αυτό δημιουργώντας έναν άνετο αμμώδη διάδρομο που οδηγεί στον επίσης αμμώδη βυθό. Έχει μεγάλα βότσαλα και ικανοποιητικό αριθμό από ξαπλώστρες και ομπρέλες, που όμως καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της έκτασής της. Στις άκρες της παραλίας υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια με τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα.
Αφού περάσετε τα πρώτα μέτρα που καλύπτονται με πέτρες (υπάρχουν και διαμορφωμένοι διάδρομοι από άμμο) ακολουθεί καθαρή άμμος. Το βάθος της θάλασσας αυξάνει σταδιακά και τα νερά είναι πραγματικά υπέροχα!

Tip: Τα κινητά δεν πιάνουν στα Βρουλίδια. Εκτός από ένα σημείο στην άκρη της παραλίας, όπου υπάρχει μία καρέκλα με τη σήμανση “cosmote”!

8. Φυκιάδα

Σίφνος Φυκιάδα

Μικρή παραλία με αμμουδιά μεταξύ του Πλατύ Γιαλού και του όρμου στο Βαθύ. Δίπλα στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και πίσω από αυτήν ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες του νησιού με ίχνη παλιού καρόδρομου. Η παραλία είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και από μονοπάτια που ξεκινούν από τον Πλατύ Γιαλό ή το Βαθύ.

9. Σεράλια (Κάστρο)

Υποβρύχια φωτογραφία από την κρυστάλλινη σμαραγδένια παραλία και τον παραδοσιακό οικισμό Σεράλια, χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, κάτω από το εμβληματικό Κάστρο

Μικρή βοτσαλωτή παραλία κάτω από τον οικισμό Κάστρο, με υπέροχη θέα και ρομαντική ατμόσφαιρα. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά είναι ιδανική για ήσυχο μπάνιο μετά από βόλτα στο Κάστρο.Στην ανατολική πλευρά της Σίφνου, απέναντι από την Πάρο και την Αντίπαρο, βρίσκεται η παραλία του Κάστρου, η Σεράλια. Εδώ ήταν και το λιμάνι της πρωτεύουσας στην αρχαία Σίφνο. Η παραλία είναι μικρή αλλά προσφέρεται για όσους θέλουν να είναι μακριά από τις πολύβουες παραλίες του νησιού.

Η παραλία έχει βότσαλο και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του μικρού οικισμού. Μπορείτε βέβαια να ρίξετε τις βουτιές σας και από το μικρό μολαράκι, στην άλλη πλευρά του κόλπου. Στην αρχή ο βυθός έχει βότσαλα αλλά μετά υπάρχει χρυσαφένια άμμος ενώ το βάθος αυξάνει σταδιακά. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και το περιβάλλων τοπίο πραγματικά πανέμορφο.

Η παραλία έχει βότσαλο και άμμο και η πρόσβαση γίνεται οδικώς αλλά και με σκάφος και έχει
μερική σκίαση.

10.Πουλάτη

Aεροφωτογραφία με drone της μικρής, ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας Πουλάτης και η ομώνυμη παραλία που απλώνεται μπροστά της

Από τις πιο απομονωμένες παραλίες του νησιού. Χρειάζεται μικρή πεζοπορία, αλλά το τοπίο με τα βράχια και τα πεντακάθαρα νερά είναι η ανταμοιβή! Δεν είναι οργανωμένη – ιδανική για όσους αγαπούν την περιπέτεια και την ησυχία. Εδώ θα κάνετε βουτιές σε τιρκουάζ νερά δίπλα σε ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της Σίφνου! Τώρα για να είμαστε ακριβείς, την Πουλάτη, δεν την λες παραλία – και ας γράφει έτσι στην αρχή του μονοπατιού. Είναι ένα μαγικό μέρος για μπάνιο αν σου αρέσουν τα βράχια, η αγριάδα του τοπίου, τα βαθιά κρύα νερά και αν δεν σ’ ενοχλεί να περπατήσεις λίγη ώρα για να βρεις ένα ωραίο σημείο να αράξεις.

Για να φτάσεις υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι με όχημα από χωματόδρομο (3 χλμ περίπου) ξεκινώντας από τον Αρτεμώνα. Φτάνεις εκεί που δεν έχει που αλλού να πας, στην Παναγιά Πουλάτη και παρκάρεις. Μπορείς να κάνεις αυτή τη διαδρομή και με τα πόδια από τον Αρτεμώνα, θα χρειαστείς περίπου 30’ περπάτημα σε κατηφόρα. Η άλλη επιλογή είναι πάλι με τα πόδια, από το Κάστρο και είναι λίγο πιο σύντομη, 20’ χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες. Όπως και να φτάσεις, από την εκκλησία και μετά η επιλογή είναι μία και μοναδική. Λίγα περισσότερα από 90 σκαλάκια οδηγούν στο μαγικό αυτό μέρος…

Φτάνοντας κάτω, κοντά στη θάλασσα, θα εντυπωσιαστείς από τα λεία, τεράστια βράχια. Αν περπατήσεις βράχο βράχο προς τα δεξιά, θα βρεις κι άλλα. Αλλά και εκεί, κοντά στα σκαλιά αν μείνεις, η πρόσβαση στο νερό δεν είναι δύσκολη. Σ’ εκείνο το σημείο, μόλις τελειώνουν τα σκαλάκια αριστερά, αν κοιτάξεις προσεκτικά, θα βρεις το άνοιγμα στο βράχο από το οποίο ακόμα και σήμερα τρέχει γλυκό νερό. Βλέπεις η περιοχή είχε και ακόμα διατηρεί πηγές, εξαιρετικά σημαντικές για το οικοσύστημα όχι μόνο της Πουλάτης αλλά και των γύρω περιοχών. Ο μεγάλος βράχος στα αριστερά του κόλπου λέγεται «βράχος του φονιά» και καλύτερα να μην βουτήξεις από κει…

Ο Τάσος Δούσης και οι ΕΙΚΟΝΕΣ ταξίδεψαν στη Σίφνο και εδώ μπορείτε να δείτε το επεισόδιο:

Oι ΕΙΚΟΝΕΣ με τον Τάσο Δούση ταξιδεύουν στη Σίφνο

Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Abs on the Menu: Οι τροφές που θα σου χαρίσουν γράμμωση πιο γρήγορα και εύκολα

admin

Μικρές Κυκλάδες: Ανακαλύψτε υπέροχους εναλλακτικούς καλοκαιρινούς προορισμούς

admin

Εθισμός των παιδιών στο διαδίκτυο

admin