Ευ Ζην

Νέα έρευνα για τις πιο ευτυχισμένες πόλεις του κόσμου – Η θέση της Αθήνας και των Ιωαννίνων | in.gr

Ο Δείκτης Ευτυχισμένων Πόλεων (Happy City Index) του Institute for Quality of Life επέστρεψε για την έκτη έκδοσή του και πόλεις σε όλο τον πλανήτη αξιολογήθηκαν ως προς την εκπαίδευση, τις πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, την οικονομία, την κινητικότητα (η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και η προσβασιμότητά για τα ανάπηρα άτομα), την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόσβαση σε χώρους πρασίνου και την καινοτομία, με σκοπό να καταταχθούν στην κατηγορία «χρυσό», «ασημένιο» ή «χάλκινο».

«Μια πόλη με ευτυχισμένους ανθρώπους θα σημαίνει πάντα κάτι διαφορετικό για ένα πεντάχρονο παιδί -το οποίο μπορεί να περιμένει μέρη για να παίξει και ευκαιρίες για να περάσει ποιοτικό χρόνο με τους γονείς του, όπως μια γρήγορη επιστροφή στο σπίτι από τη δουλειά- σε σύγκριση με έναν φοιτητή, έναν επαγγελματία ή έναν ηλικιωμένο πολίτη, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και προσδοκίες. Ως εκ τούτου, δεν είναι δίκαιο να καθιερωθεί μια μόνο πόλη ως ηγέτης», ανέφερε η έρευνα, ώστε να αιτιολογήσει τις τρεις κατηγορίες στις οποίες εντάχθηκαν οι πόλεις με γνώμονα τα προαναφερθέντα κριτήρια.

Πρωταγωνίστρια η Κοπεγχάγη

Πρώτη στην κατηγορία «χρυσό» είναι η Κοπεγχάγη. Η πρωτεύουσα της Δανίας συγκέντρωσε συνολικά 1039 βαθμούς, με νικητήριες δυνάμεις την «αφοσίωση στην έρευνα και την ανάπτυξη» και την «ενεργή και συμμετοχική δημοκρατία».

Φωτογραφία: Rolands Varsbergs | Unsplash

«Η Κοπεγχάγη φημίζεται για τη δέσμευσή της στην εκπαίδευση και την καινοτομία. Φιλοξενεί ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως και καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα μάθησης, με το 11% των κατοίκων να επιδίδεται σε δια βίου εκπαίδευση. Ένας εξαιρετικά μορφωμένος πληθυσμός καθορίζει την πόλη, όπου το 20% των πολιτών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, το 86% μιλάει άπταιστα τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα και το εντυπωσιακό 98% διαθέτει ψηφιακές δεξιότητες. Η αφοσίωση της πόλης στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι εμφανής, με 6,34 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται ανά 10.000 κατοίκους, ενισχύοντας τη φήμη της ως κέντρο τεχνολογικής και πνευματικής προόδου» αναφέρει η έρευνα του ινστιτούτου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα Ιωάννινα και η Αθήνα βρέθηκαν στη λίστα, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλές θέσεις – η πόλη της Ηπείρου κατέκτησε την 151η θέση, ενώ η Αθήνα την 183η.

Τα Ιωάννινα φαίνεται να έχασαν αρκετούς πόντους σε περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα κινητικότητας. Αντίστοιχα, η Αθήνα παρουσιάζει πτώση στους τομείς της οικονομίας, της κινητικότητας και του περιβάλλοντος.

Οι πόλεις που κέρδισαν το χρυσό

Κοπεγχάγη, Δανία
Ζυρίχη, Ελβετία
Σιγκαπούρη
Άαρχους, Δανία
Αμβέρσα, Βέλγιο
Σεούλ, Νότια Κορέα
Στοκχόλμη, Σουηδία
Ταϊπέι, Ταϊβάν
Μόναχο, Γερμανία
Ρότερνταμ, Ολλανδία
Βανκούβερ, Καναδάς
Βιέννη, Αυστρία
Παρίσι, Γαλλία
Ελσίνκι, Φινλανδία
Άαλμποργκ, Δανία
Βερολίνο, Γερμανία
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Δρέσδη, Γερμανία
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Γενεύη, Ελβετία
Πόρτο, Πορτογαλία
Βαρκελώνη, Ισπανία
Όσλο, Νορβηγία
Δουβλίνο, Ιρλανδία
Μιλάνο, Ιταλία
Ροσκίλντε, Δανία
Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Ώκλαντ, Νέα Ζηλανδία
Αδελαΐδα, Αυστραλία
Μινεάπολη, Ηνωμένες Πολιτείες
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Μπορείτε να διαβάσετε τη πλήρη λίστα εδώ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Line Kjær | Unsplash

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Τι κοινό έχουν οι μαίες και οι μάγισσες; | in.gr

admin

Τα 11 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Βενετία δωρεάν

admin

Η ισπανική πόλη που ανακηρύχθηκε «πρωτεύουσα υγείας και ευεξίας» της Ευρώπης

admin