Ευ Ζην

Μικρά μυστικά για να μην πετάμε φρούτα και λαχανικά | in.gr

Ξέρατε ότι αν τοποθετήσουμε φρούτα και λαχανικά μαζί στο ίδιο καλάθι ή συρτάρι του ψυγείου, χαλάνε πιο γρήγορα; Ή ότι πρέπει να αφαιρούμε τον σπάγκο από το ματσάκι με μυρωδικά, πριν το αποθηκεύσουμε; Ή ότι πρέπει να αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά άπλυτα, γιατί η υγρασία επιταχύνει την αλλοίωσή τους; Κι όμως κάποιες από τις ξεχασμένες συμβουλές, που έδιναν παλιότερα οι μανάβηδες στις λαϊκές, αποτελούν το πρώτο βήμα για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Την αλφαβήτα της συντήρησης νωπών τροφίμων θυμίζει στους καταναλωτές ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ). Μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα χρήσιμη, σε μία περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες απειλούν να μετατρέψουν τις ντομάτες σε κονκασέ και τα ροδάκινα σε μαρμελάδα, πριν  προλάβουμε να τα μεταφέρουμε από τη λαϊκή  στο σπίτι.

«Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικιακή οικονομία και το περιβάλλον ενώ εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες. Κάνουμε ανάληψη ευθύνης, υιοθετώντας απλές, καθημερινές συνήθειες», τονίζει  ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ Νίκος Καλόγρης.

 Οδηγίες συντήρησης για φρούτα και λαχανικά εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών

Οι έμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς, απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους καταναλωτές για την «υιοθέτηση ενός βιώσιμου μοντέλου για κάθε νοικοκυριό αλλά και συνηθειών, οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τον πλανήτη μας».  Στις οδηγίες που δίνουν περιλαμβάνονται από αυτονόητες συνήθειες, που συχνά αμελούμε,  μέχρι μυστικά που μπορεί να αγνοεί και ο  ενημερωμένος καταναλωτής:

  •  Η καλή συντήρηση ξεκινά από τον προγραμματισμό και την προσεκτική επιλογή από τον πάγκο. Προγραμματίζουμε τις αγορές μας, τι θα μαγειρέψουμε καθώς και ποια ποσότητα ενώ επιλέγουμε είδη τα οποία δε φέρουν χτυπήματα ή δυσχρωμίες στην επιφάνεια τους.
  • Αναφορικά με τη συντήρηση των φρούτων και λαχανικών, επιλέγουμε το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, τα ειδικά συρτάρια και θερμοκρασία έως και 10°C, ώστε να διατηρήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία.  Τα αποθηκεύουμε άπλυτα καθώς η έξτρα υγρασία θα επιταχύνει την αλλοίωσή τους.
  •  Τα λαχανικά πρέπει να είναι τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες και διαχωρισμένα από τα φρούτα, διότι τα δεύτερα εκπέμπουν μια ουσία που ονομάζεται αιθυλένιο και τα κάνει να ωριμάζουν ή/και να αλλοιώνονται πιο γρήγορα.
  • Για τα φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανός, άνηθος, κόλιανδρος, δυόσμος), αφαιρούμε το σπάγκο από το ματσάκι, και τα τυλίγουμε σε ελαφρώς νωπό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε σε πλαστικό σακουλάκι. Τα λαχανικά ρίζες (όπως τα καρότα, παντζάρια, οι πατάτες) διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο, είτε εντός είτε εκτός ψυγείου.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Κέρκυρα: To 5 αστέρων value for money ξενοδοχείο με τις VIP ανέσεις και τη θέα στη θάλασσα

admin

Οι 28 ιδανικοί προορισμοί για διακοπές στην Ελλάδα | in.gr

admin

20 μέρη του κόσμου που μοιάζουν ψεύτικα

admin