26.8 C
Αθήνα
Ευ Ζην

Κλουζ-Ναπόκα: Ο κρυμμένος θησαυρός της Ρουμανίας

Πλατεία Unirii / Κλουζ Ναπόκα

Οι περισσότεροι που θα οργανώσουν ένα ταξίδι στη Ρουμανία θα επισκεφτούν την πρωτεύουσά της, το όμορφο Βουκουρέστι (εδώ μπορείτε να δείτε πώς θα περάσετε ένα υπέροχο διήμερο στο Βουκουρέστι), ίσως οι πιο ψαγμένοι (και) το Μπρασόβ. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι οι ταξιδιώτες που θέλουν να εξερευνήσουν την μυστηριακή Τρανσυλβανία. Οι τελευταίοι είναι ίσως και εκείνοι που γνωρίζουν την Κλουζ – Ναπόκα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν ως βάση – αφετηρία (έχει αεροδρόμιο) της εξερεύνησης τους αλλά -στην πλειονότητα- χωρίς να δώσουν στην ίδια την πόλη την προσοχή και τον χρόνο που της αξίζει.

Η Κλουζ-Ναπόκα -γνωστή και ως Κλουζ- όμως, μπορεί να είναι και από μόνη της προορισμός και το αποδεικνύει σε όποιον της δίνει την ευκαιρία. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας και είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη -μετά το Βουκουρέστι- της Ρουμανίας. Ευρισκόμενη στην κοιλάδα του Ποταμού Σόμεσουλ Μικ, η πόλη θεωρείται ανεπίσημη πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχής της Τρανσυλβανίας.

Σήμερα η πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα ακαδημαϊκά, πολιτιστικά, βιομηχανικά και επιχειρηματικά κέντρα της Ρουμανίας. Μεταξύ άλλων ιδρυμάτων φιλοξενεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο Μπάμπες-Μπολιάι, με τον περίφημο βοτανικό κήπο του, εθνικού επιπέδου πολιτιστικά ιδρύματα, καθώς και τη μεγαλύτερη Ρουμανικής ιδιοκτησίας εμπορική τράπεζα. Το 2015 το Κλουζ-Ναπόκα ήταν Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας.

Unirii Square στο κέντρο της πόλης
Unirii Square στο κέντρο της πόλης

Η ζωντανή πόλη της Ρουμανίας

Αν κανονίσετε ένα ταξίδι στη Ρουμανία, να βάλετε στα πλάνα σας 2-3 μέρες στην πόλη αυτή. Θα σας κρατήσει απασχολημένους με όλα τα ωραία που έχει να προσφέρει στον επισκέπτη. Η Κλουζ-Ναπόκα είναι μια φοιτητική πόλη και δεν είναι ένα πολύ τουριστικό μέρος. Είναι πάντα στη σκιά πιο δημοφιλών προορισμών στη Ρουμανία, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά αξιοθέατα του Κλουζ που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Είναι έκπληξη το γεγονός ότι δεν έχει πολλούς επισκέπτες, ενώ άλλα δημοφιλή μέρη στη Ρουμανία είναι γεμάτα με τουρίστες. Αλλά αυτό έχει και τα καλά του, καθώς θα απολαύσετε ακόμα περισσότερο την πόλη.

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία

Η περιοχή της σημερινής πόλης κατοικήθηκε ήδη από τους χρόνους π.Χ. και ήταν σημαντικό κέντρο όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εισέβαλε στην περιοχή μέχρι το έτος 274.
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, η Κλουζ-Ναπόκα (Kolozsvár στα ουγγρικά) ήταν υπό την ουγγρική κυριαρχία. Η πόλη αναπτύχθηκε γρήγορα λόγω της θέσης στο σταυροδρόμι δύο εμπορικών οδών και ιδιαίτερα μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων της πόλης το 1270. Ο μεγαλύτερος βασιλιάς της Ουγγαρίας, ο Matthias Corvinus, γεννήθηκε εδώ το 1443.

Τον 16ο αιώνα, το Kolozsvár περιλαμβανόταν στο Πριγκιπάτο της Τρανσυλβανίας και το κύριο πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της περιοχής, από το 1791 ήταν η πρωτεύουσά του. Στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων, το Kolozsvár ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας, μετά τη Βουδαπέστη .

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Συνθήκη του Τριανόν, η Κλουζ-Ναπόκα ενσωματώθηκε στο Βασίλειο της Ρουμανίας και παρέμεινε στη χώρα με ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ 1944 και 1947. Σήμερα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Ρουμανία και η κύρια κέντρο του ουγγρικού πολιτισμού στη χώρα.

Κλουζ Ναπόκα

Πώς να πάτε στο Κλουζ-Ναπόκα

Η πόλη βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρουμανίας, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Ουγγαρία και την Ουκρανία . Το Βουκουρέστι , η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, βρίσκεται περίπου 450χλμ. μακριά.

Το να φτάσετε στην Κλουζ είναι πραγματικά αρκετά εύκολο. Το τοπικό αεροδρόμιο έχει συνδέσεις με μέρη σε όλη την Ευρώπη, η κύρια αεροπορική εταιρεία που πετά εδώ είναι η χαμηλού κόστους Wizzair. Άλλες αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο είναι η Lufthansa, η LOT Polish Airlines, η Ryanair ή η TAROM.

Μπορείτε να φτάσετε στην Κλουζ-Ναπόκα με τρένο με απευθείας καθημερινές συνδέσεις από το Βουκουρέστι ή τη Βουδαπέστη καθώς και από άλλες πόλεις της Ρουμανίας. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις λεωφορείων με πολλούς προορισμούς, ωστόσο μάλλον αυτό είναι λίγο δύσκολο καθώς δεν υπάρχει μεγάλος σταθμός λεωφορείων στην πόλη.

Κλουζ-Ναπόκα Ρουμανία

Τι να κάνετε στην Κλουζ-Ναπόκα

Δεν υπάρχουν τα τόσο σημαντικά μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε, αλλά η πόλη έχει πολλά ενδιαφέροντα μέρη και αξιοθέατα που σίγουρα θα απολαύσετε. Εδώ θα βρείτε μια λίστα με όλα τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Κλουζ-Ναπόκα.

Κοιτάζοντας το Κλουζ από το πάρκο Cetățuia

Αν δεις μια πόλη από ψηλά, έχεις μια προοπτική του τόπου. Στο Κλουζ είναι το πάρκο Cetățuia που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Someșul Mic από το κέντρο. Το πάρκο είναι επίσης ένας χώρος παρέας για τους ντόπιους και είναι ένα πολυσύχναστο, ζωντανό μέρος ειδικά κατά τη δύση του ηλίου.

Η θέα από εκεί είναι πραγματικά υπέροχη. Όχι μόνο μπορείτε να δείτε το κέντρο της πόλης με τον κυρίαρχο νεογοτθικό πύργο της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε τους κυλιόμενους λόφους στο βάθος. Στο λόφο μπορείτε επίσης να δείτε το ενδιαφέρον κτήριο του Hotel Belvedere ή να σταματήσετε για έναν καφέ στο Pergola.

Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ - Κλουζ
Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ

Θαυμάζοντας την όμορφη αρχιτεκτονική της πόλης

Επηρεασμένη η αρχιτεκτονική της πόλης από την εποχή της Αυστροουγγαρίας, γίνεται αμέσως αντικείμενο θαυμασμού. Τα μεγάλα αρχοντικά και δημόσια κτήρια που μπορείτε να δείτε στο κέντρο της Κλουζ είναι απλά υπέροχα, μερικά από τα καλύτερα της περίοδου αυτής. Όλες οι λεπτομέρειες και τα funky σχήματα είναι απλά εκπληκτικά.

Δυστυχώς, πολλά από τα κτίρια χρειάζονται ανακαίνιση ή έστω βάψιμο, αλλά ακόμα κι αν έχουν παραμεληθεί λίγο, είναι σίγουρα εντυπωσιακά.

Κλουζ Ναπόκα

Εξερευνήστε το κέντρο της πόλης

Τα περισσότερα μνημεία θα βρείτε στο κέντρο της πόλης και εκεί θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Κλουζ-Ναπόκα.

Η καρδιά της πόλης είναι η Piața Uniriiη πλατεία Union – όπου θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ (μια από τις πιο εντυπωσιακές γοτθικές εκκλησίες στην Τρανσυλβανία), το Εθνικό Μουσείο Τέχνης και το άγαλμα του Matthias Corvinus.

Piața Unirii Κλουζ Ναπόκα
Piața Unirii

Όχι πολύ μακριά από αυτό, στην Piata Avram Iancu, υπάρχει ένας όμορφος Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός και το κτίριο της Εθνικής Όπερας της Ρουμανίας (πολύ παρόμοιο με αυτό στο Chernivtsi της Ουκρανίας).

Μια άλλη σημαντική περιοχή είναι η Piața Muzeului (η Πλατεία των Μουσείων) με το μοναστήρι των Φραγκισκανών και το Μουσείο Ιστορίας της Τρανσυλβανίας. Στο δρόμο προς τα εκεί θα περάσετε από το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Matthias Corvinus.
Αλλά ανεξάρτητα από το πού πάτε στο κέντρο της Κλουζ, θα βρείτε μερικά ωραία σημεία – γοητευτικά σοκάκια, απομεινάρια των τειχών της πόλης, κρυφές αυλές ή το κανάλι. Η Κλουζ είναι μια πραγματικά ευχάριστη πόλη για να ανακαλύψετε.

Στο κέντρο της πόλης Κλουζ Ναπόκα
Στο κέντρο της πόλης

Περιπλανηθείτε στο Central Park

Το Central Park καταλαμβάνει μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο της πόλης και είναι μια τόσο ωραία απόδραση. Είναι ιδανικό για περιπλάνηση και χαλάρωση και τις ζεστές μέρες, είναι μια τέλεια απόδραση από την πολυσύχναστη πόλη.

Στη μέση του πάρκου μπορείτε να βρείτε τη μικρή λίμνη και το καζίνο – μπροστά της μπορείτε να νοικιάσετε τις βάρκες και τα υδροποδήλατα και να κάνετε μια βόλτα.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης μάλιστα το Central Park έχει έντονα πράσινα χρώματα παντού, αλλά σίγουρα είναι πολύ εντυπωσιακό όταν έρθει το φθινόπωρο με τα χρώματά του.

Central Park  Κλουζ Ναπόκα
Central Park

Cafe-hopping

Ένα από τα πιο εκπληκτικά πράγματα στην πόλη είναι η εξαιρετική σκηνή του καφέ. Πολύ μεγάλος αριθμός υπέροχων καφέ που προσφέρονται για… cafe-hopping!

Θα τα βρείτε ως επί το πλείστον στο κέντρο και η πλειονότητα των καφέ είναι πολύ καλά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ποιότητα – απλώς ακολουθήστε τους ανθρώπους.
Ωραία μέρη είναι το Casa TIFF, το Tucano Coffee (το ίδιο υπάρχει και στο Κισινάου της Μολδαβίας ) και το Sisters Cafe.

Απολαμβάνοντας τη ζωντανή ατμόσφαιρα

Η Κλουζ είναι η πόλη των φοιτητών και η ζωντανή ατμόσφαιρα είναι ίσως το πιο αγαπημένο πράγμα στον επισκέπτη. Εκτός από όλα τα υπέροχα καφέ, υπάρχουν επίσης πολλές παμπ και εστιατόρια με υπαίθριους χώρους καθιστικού γεμάτους κόσμο.
Ακόμα και το Σαββατοκύριακο, η πόλη είναι πολύβουη και τόσοι πολλοί άνθρωποι, κυρίως ντόπιοι, απολάμβαναν να κυκλοφορούν έξω.

Η Κλουζ φιλοξενεί επίσης το εμβληματικό Enigma Bar – το πρώτο κινητικό steampunk bar στον κόσμο. Είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε στο Κλουζ!

Επισκεφθείτε τον βοτανικό κήπο

Ο βοτανικός κήπος της πόλης, που ιδρύθηκε το 1872, είναι μια άλλη πράσινη όαση στην πόλη που αξίζει να επισκεφτείτε. Αυτό το όμορφο μέρος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο και παρουσιάζει μια ποικιλία φυτών από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περίπου 10.000 από αυτά. Τα πιο ενδιαφέροντα μέρη είναι ο ιαπωνικός κήπος και το θερμοκήπιο, αλλά ολόκληρος ο βοτανικός κήπος είναι υπέροχος.

Βοτανικός Κήπος Κλουζ Ναπόκα
Βοτανικός Κήπος

Επισκεφθείτε το εθνογραφικό μουσείο

Ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος είναι το Εθνογραφικό Πάρκο «Romulus Vuia» με κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα από την περιοχή της Τρανσυλβανίας. Εδώ μπορείτε να δείτε κυρίως αυλές με τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν τότε, καθώς και την εκκλησία με όμορφες αγιογραφίες μέσα.

 Park Romulus Vuia, Cluj-Napoca

Κάντε ημερήσιες εκδρομές

Η Κλουζ μπορεί να είναι μια καλή βάση για μερικές ενδιαφέρουσες ημερήσιες εκδρομές.
Το πιο δημοφιλές είναι το Turda με το εξαιρετικό αλατωρυχείο, που βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα μακριά από την Κλουζ.

Ένα άλλο εξαιρετικό μέρος για να επισκεφθείτε είναι η Oradea – το αρ νουβό στολίδι που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία. Μπορείτε εύκολα να φτάσετε εκεί με τρένο από την Κλουζ. Στο δρόμο μπορείτε να δείτε το Huedin με τα εντυπωσιακά τσιγγάνικα παλάτια – αυτό είναι ένα τόσο μοναδικό μέρος…

Turda Ρουμανία
Το αλατωρυχείο στην Turda

Μπορείτε επίσης να πάτε νότια στην Alba Iulia, γνωστή κυρίως για το φρούριο σε σχήμα αστεριού.

Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα μέρη για επίσκεψη στη Ρουμανία και μπορείτε να δείτε μερικά από αυτά κάνοντας μια ημερήσια εκδρομή από την Κλουζ και να επιστρέψετε το βράδυ για να απολαύσετε τη ζωντανή ατμόσφαιρα της πόλης!

Alba Iulia

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ακόμα κι αν η Κλουζ-Ναπόκα δεν έχει σημαντικά αξιοθέατα, είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε, για την αρχιτεκτονική, την ατμόσφαιρα, τις καφετέριες και πολλά άλλα. Είναι ένα τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε, πριν εξερευνήσετε την Τρανσυλβανία ή μετά από μια πολυάσχολη περίοδο στην όμορφη Ρουμανία.

Δείτε επίσης


Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Brooke Shields μετανιώνει που ήταν «καλό κορίτσι» | in.gr

admin

Ποιες γυναίκες έχουν τους μεγαλύτερους γλουτούς; – Η λίστα με τα μεγέθη και η θέση της Ελλάδας | in.gr

admin

Sisu: Αποκαλύφθηκε το μυστικό των Φινλανδών που τους κάνει τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο | in.gr

admin
Φόρτωση....