Ευ Ζην

Η σκοτεινή πλευρά των γιορτών: Άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας κατά την εορταστική περίοδο | in.gr

Οι γιορτές, αντί για χαρά, συχνά μετατρέπονται σε εφιάλτη για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Κρυμμένα πίσω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η κακοποίηση, ο φόβος και η αγωνία κυριαρχούν. Η αυξημένη ένταση, οι κοινωνικές προσδοκίες και οι οικονομικές πιέσεις γίνονται σπίθα για ξέσπασμα βίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: καμία σιωπή δεν πρέπει να καλύπτει την αδικία.

Για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αυτή η εποχή μπορεί να είναι γεμάτη φόβο και αγωνία. Η ένταση στις σχέσεις συχνά αυξάνεται, καθώς οι οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές πιέσεις της περιόδου επιδεινώνουν καταστάσεις ήδη επιβαρυμένες από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι για πολλούς ανθρώπους, οι γιορτές δεν είναι απλά δύσκολες, αλλά μπορεί να αποτελούν κρίσιμες στιγμές κινδύνου. Η υποστήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον, η ευαισθητοποίηση και οι υπηρεσίες προστασίας είναι απαραίτητες για να βοηθήσουμε αυτά τα άτομα να νιώσουν ασφαλή και να τους δώσουμε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναδεικνύει το Psychology Today, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τείνουν να αυξάνονται κατά την περίοδο των διακοπών, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο.

Αυξημένο άγχος και προσδοκίες

Η περίοδος των γιορτών συνδέεται συχνά με αυξημένες προσδοκίες, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Πολλοί από εμάς νιώθουμε πίεση να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτή την εποχή του χρόνου: αγορά ακριβών δώρων, προετοιμασία περίτεχνων γευμάτων και άλλα «must-dos» προκειμένου να δημιουργήσουμε την «τέλεια» εορταστική εμπειρία.

Αυτή η πίεση συχνά επιφέρει αυξημένο στρες, άγχος και απογοήτευση και μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες εντάσεις στις οικογένειες και τις σχέσεις, πυροδοτώντας κακοποιητικές συμπεριφορές.

Χρήση ουσιών και αλκοόλ

Οι γιορτές συνεπάγονται συχνά αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Για τα θύματα, αυτό μπορεί να σημαίνει συχνότερες λεκτικές επιθέσεις, σωματική βία και συναισθηματική χειραγώγηση.

Η κατανάλωση αλκοόλ συχνά ενθαρρύνεται στις κοινωνικές συναθροίσεις, ιδίως κατά τη διάρκεια των διακοπών, γεγονός που μπορεί να κάνει τους θύτες να αισθάνονται ακόμη περισσότερο την αίσθηση της δύναμης και του ελέγχου λόγω του ότι αυτή η συμπεριφορά δικαιολογείται. Για πολλά θύματα, αυτό σημαίνει ότι μια κοινωνική εκδήλωση συχνά συνοδεύεται από φόβο για την ενδεχομένως ασταθή και απρόβλεπτη συμπεριφορά του θύτη.

Απομόνωση και έλλειψη υποστήριξης

Αν και μπορεί να ακούγεται κάπως οξύμωρο, οι γιορτές ενδεχομένως για ορισμένους να σημαίνουν και απομόνωση. Ορισμένες γυναίκες απομακρύνονται αυτή την περίοδο από το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους και ταξιδεύουν χιλιόμετρα μακριά για να περάσουν τις γιορτές με τους συγγενείς του συντρόφου ή του συζύγου τους, κάτι που το κάνει ακόμα δυσκολότερο για εκείνες να απευθυνθούν για βοήθεια σε κάποιον δικό τους.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Δείτε πότε ξεφεύγουν τα πράγματα

Πολλά θύματα απλά γνωρίζουν πότε ο θύτης τους αρχίζει να κλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Κάποια καταχρηστική συμπεριφορά φαίνεται να έρχεται από το πουθενά και μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί ή να προγραμματιστεί.

Δώστε προσοχή σε μοτίβα όπως οι καυγάδες που κλιμακώνονται γρήγορα ή οι αλλαγές στη διάθεση όταν ο σύντροφός σας είναι μεθυσμένος ή υπό πίεση. Αν αισθάνεστε ότι περπατάτε διαρκώς σε κελύφη αυγών ή αν τον βλέπετε να ξεσπά σε άλλους, αυτό είναι ένα μεγάλο προειδοποιητικό σημάδι.

Να έχετε μια λίστα με τις επαφές σας

Αν ταξιδεύετε εκτός χώρας, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης ή έναν ασφαλή ξάδερφο ή μέλος της οικογένειας που μπορείτε να εμπιστευτείτε για να σας υποστηρίξει. Ακόμα και μόνο το να έχετε έναν φίλο στην πατρίδα σας για να στείλετε μήνυμα ή να καλέσετε μπορεί να βοηθήσει στην παροχή υποστήριξης όταν χρειαστεί. Να έχετε το τηλέφωνό σας φορτισμένο και εύκολα προσβάσιμο και να ενημερώνετε πάντα τους φίλους και την οικογένειά σας στην πατρίδα σας για το πού βρίσκεστε.

Δημιουργήστε μια κωδική λέξη ή φράση

Αναπτύξτε έναν μυστικό κωδικό με έμπιστους φίλους ή συγγενείς που σηματοδοτεί ότι χρειάζεστε άμεσα βοήθεια. Κάτι ακίνδυνο που να ενημερώνει τους άλλους ότι πρέπει να καλέσουν τις αρχές είναι η καλύτερη ιδέα, αν νιώθετε ότι δεν θα έχετε ιδιωτική ζωή. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής: «Αναρωτιέμαι αν έμαθες αν η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε».

Ετοιμάστε ένα μικρό σχέδιο διαφυγής

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να έχετε μια μικρή τσάντα έκτακτης ανάγκης κρυμμένη. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει αντίγραφα σημαντικών εγγράφων (ταυτότητα, νομικά έγγραφα), φάρμακα για λίγες ημέρες, φορτιστή τηλεφώνου, μετρητά και άλλα απαραίτητα.

Είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο διαφυγής. Σκεφτείτε πού μπορείτε να πάτε—στο σπίτι ενός φίλου, ενός μέλους της οικογένειας, σε καταφύγιο ή ξενοδοχείο. Οργανώστε τη μεταφορά σας, είτε με αυτοκίνητο, φίλο, είτε μέσω δημόσιων συγκοινωνιών.

15900 – Τηλεφωνική γραμμή SOS 

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Συνταγή για γαλοπούλα γεμιστή

admin

Συνταγή: Smash burger με bacon και cheddar | in.gr

admin

Συνταγή για εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο με κόκκινη πιπεριά

admin