Ευ Ζην

Η πρώτη φεμινιστική μπίρα αψηφά τους μισογυνιστούς νόμους 50 χωρών | in.gr

Υπάρχει φεμινιστική μπίρα; Υπάρχει και παράγεται από την εταιρεία Muschicraft με έδρα τη Βιέννη. Η ετικέτα του μπουκαλιού απεικονίζει ένα αιδοίο και, σύμφωνα με τη Sophie Tschannett, τη δημιουργό της, παραβιάζει διάφορους μισογυνιστικούς νόμους σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερμανικός νεολογισμός muschicraft (στα αγγλικά, «vaginal power») ήρθε στην Tschannett, μια Βιεννέζα καλλιτέχνιδα, στα τριάντα της, που εργάζεται επίσης ως κοινωνική λειτουργός, πριν από πέντε χρόνια, όταν έκανε ποδήλατο στον Δούναβη με μια φίλη της.

«Μου είπε ότι τα αφεντικά της δεν της είχαν αναθέσει ένα σημαντικό έργο επειδή είναι γυναίκα. Ήταν πολύ θυμωμένη και μου απαριθμούσε τις ιδέες της σχετικά με τη δουλειά της που δεν εισακούονταν. Της είπα: «Οι ιδέες σου είναι υπέροχες και προκύπτουν σαφώς από την ασταμάτητη κολπική σου δύναμη». Η νέα λέξη έδωσε το έναυσμα για μερικά αυτοκόλλητα που η καλλιτέχνις κόλλησε στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων της αυστριακής πρωτεύουσας -αλλά εκεί τελείωσε.

«Τα πάντα γύρω από αυτό το ποτό είναι ανδρικά και ετεροφυλόφιλα: τα στελέχη είναι άνδρες, οι άνθρωποι που το παρασκευάζουν είναι άνδρες και πάνω απ’ όλα, η διαφήμιση»

Η αγορά της μπίρας κυριαρχείται από άντρες

Ένα χρόνο αργότερα, το πάθος της για την μπίρα την οδήγησε στην έρευνα του θέματος. »Σύντομα συνειδητοποίησα ότι αυτή η αγορά κυριαρχείται από άνδρες», θυμάται η Tschannett.

«Τα πάντα γύρω από αυτό το ποτό είναι ανδρικά και ετεροφυλόφιλα: τα στελέχη είναι άνδρες, οι άνθρωποι που το παρασκευάζουν είναι άνδρες και πάνω απ’ όλα, η διαφήμιση επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε άνδρες.

»Αναρωτήθηκα πώς στον 21ο αιώνα καμία σχετική μάρκα δεν προσφέρει μια μπίρα για όλους: για τις γυναίκες, τους τρανς ή τα queer άτομα, και για αυτούς επίσης».

Έτσι γεννήθηκε η Muschicraft (λογοπαίγνιο με την craft μπύρα), μια pale ale που παράγεται με τοπικά υλικά, με νότες πεπονιού και γκρέιπφρουτ και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5,2%.

Στόχος της είναι να σπάσει τα κλισέ, όπως ότι οι γυναίκες δεν πίνουν μπίρα ή ότι οι άνδρες φαίνονται πιο αρρενωποί όταν πίνουν. Και μέρος των κερδών της πηγαίνει σε φεμινιστικές δράσεις, όπως η Autonome Österreichische Frauenhäuser (Ένωση Αυτόνομων Γυναικείων Καταφυγίων στην Αυστρία) ή οι Γυναίκες για τις Γυναίκες.

Ο γερμανικός νεολογισμός muschicraft (στα αγγλικά, «vaginal power») ήρθε στην Tschannett, μια Βιεννέζα καλλιτέχνιδα, στα τριάντα της

«Η πιο παράνομη μπίρα»

Τον Νοέμβριο του 2023, το γερμανικό πρακτορείο HeimatTBWA επικοινώνησε με την Tschannett με μια ιδέα που πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Η πιο παράνομη μπίρα», μια νέα ετικέτα που θα διανεμηθεί από τη μικρή βερολινέζικη ζυθοποιία Vagabund.

«Ήταν ένα τέλειο ταίριασμα, επειδή η αποστολή μας ήταν να δείξουμε ότι η ανισότητα των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται», λέει η Tschannett. Για τη δημιουργία της, λέει ότι παραβιάστηκαν νόμοι από 50 χώρες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, απαγορεύουν στις γυναίκες να παράγουν αλκοόλ, να εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, να καθαρίζουν μηχανήματα, να σηκώνουν βαριά βαρέλια ή να οδηγούν φορτηγά.

Ποιος είναι ο πιο παράλογος κανόνας που έχει παραβιάσει; «Είναι όλοι ηλίθιοι οι κανόνες, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα ήταν ένας από το Γουαϊόμινγκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και είναι απίθανο να εφαρμοστεί, μια γυναίκα δεν επιτρέπεται να πλησιάσει ένα μπαρ σε απόσταση πέντε μέτρων», αποκαλύπτει. «Ιδιαίτερα γελοίο».

Για τη δημιουργία της, λέει ότι παραβιάστηκαν νόμοι από 50 χώρες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, απαγορεύουν στις γυναίκες να παράγουν αλκοόλ, να εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες, να καθαρίζουν μηχανήματα, να σηκώνουν βαριά βαρέλια ή να οδηγούν φορτηγά

Το λογότυπο έχει σκοπό να άρει το ταμπού που περιβάλλει το αιδοίο

Η εικόνα της μάρκας σε σχήμα αιδοίου δεν θα έπρεπε να σοκάρει κανέναν, αλλά το κάνει. «Πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν προσβλητικό, παρόλο που η διαφήμιση άλλων εταιρειών είναι εντελώς σεξιστική», θρηνεί η Tschannett.

Το λογότυπο έχει σκοπό να άρει το ταμπού που περιβάλλει το αιδοίο και να το απομακρύνει από τη συσχέτισή του με την πορνογραφία.

«Εξάλλου, είναι ένα μέρος του σώματος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε γι’ αυτό», καταλήγει. «Για να αλλάξει αυτή η σχέση, χρειαζόταν μια ισχυρή και ερεθιστική δήλωση. Μερικές φορές, χρειάζεται ακόμα να προκαλέσεις για να τραβήξεις την προσοχή σε ορισμένα θέματα. Και είχα την αίσθηση ότι βάζοντας ένα αιδοίο στην ετικέτα, πολλοί άνθρωποι θα τρελαινόταν και θα το χώνευαν δύσκολα».

*Με στοιχεία από elpais.com


Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Συνταγή για chocolate chip cookies 

admin

Το ελληνικό νησί που μαγεύει τους τουρίστες – Αποτελεί ανερχόμενο προορισμό για το 2025 | in.gr

admin

Tα Dr Prinou παρουσιάζουν το νέο επιστημονικό επίτευγμα διαχείρισης απώλειας βάρους

admin