Το σύστημα εισόδου/εξόδου είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και την προώθηση της ανταλλαγής πληροφοριών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καθυστερήσει την εισαγωγή του συστήματος εισόδου/εξόδου (EES), του αυτοματοποιημένου μητρώου του μπλοκ για τους ταξιδιώτες μικρής διάρκειας που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου.
Η ανακοίνωση έγινε από την Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, στο τέλος της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Πέμπτη, όπου συζητήθηκε το θέμα.
«Η 10η Νοεμβρίου δεν είναι πλέον στο τραπέζι», είπε ο Γιόχανσον στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ετοιμότητα.
«Ελπίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα μέχρι στιγμής. Αυτό εξαρτάται επίσης από τη νομική αξιολόγηση που θα κάνουμε και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή.»
Ο Γιόχανσον μίλησε για «μερικές ανησυχίες όσον αφορά την ανθεκτικότητα του συστήματος».
Ως εναλλακτική λύση, είπε, η ΕΕ θα μπορούσε να εισαγάγει την ΕΣΑ με σταδιακό τρόπο «με βήμα προς βήμα είσοδο στο σύστημα, όχι μια Μεγάλη Έκρηξη όλων των συνοριακών σημείων διέλευσης ταυτόχρονα».
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν προβλέπεται στον ισχύοντα κανονισμό και θα απαιτηθούν “στοχευμένες τροποποιήσεις” στο νομικό κείμενο για να πραγματοποιηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η σταδιακή εισαγωγή δεν θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου.
Τι είναι το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου;
Η ΕΣΑ είναι μια συνολική μεταρρύθμιση που χρονολογείται από το 2016 και έχει καθυστερήσει επανειλημμένα. Ο κύριος σκοπός του είναι να εκσυγχρονίσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αντικαταστήσει την παραδοσιακή φυσική σφράγιση των διαβατηρίων.
Θα ισχύει για πολίτες εκτός ΕΕ που έρχονται στο μπλοκ για επισκέψεις, διακοπές ή επαγγελματικά ταξίδια και διαμένουν για συνολική διάρκεια έως και 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία το σύστημα, οι επισκέπτες θα πρέπει να προσκομίσουν τα διαβατήριά τους κατά την άφιξή τους, παράλληλα με τη λήψη φωτογραφίας του προσώπου τους και τη σάρωση των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων ηλεκτρονικά.
Όλες οι είσοδοι και έξοδοι από τον χώρο Σένγκεν χωρίς διαβατήριο θα καταγράφονται.
Η συλλογή βιομετρικών δεδομένων και η ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις αρχές να καταπολεμήσουν όσους υπερβαίνουν τη βραχυπρόθεσμη βίζα τους και διαπράττουν απάτη ταυτότητας.
Όλα τα κράτη μέλη, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, και τέσσερις συνδεδεμένες χώρες του Σένγκεν – Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία – θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.
Τα διαβατήρια στην Κύπρο και την Ιρλανδία θα συνεχίσουν να φέρουν σφραγίδα.
Δείτε επίσης
Πηγή: www.travelstyle.gr