Η πάντα γελαστή και εφευρετική σεφ Ρενάντ Ατάλα από το Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα μετράει περισσότερους από 873 followers ακόλουθους στο Instagram από όλο τον κόσμο. Δίκαιο, αληθινό, υπέροχο και πικρό.
Ο λόγος της δημοφιλίας της είναι προφανής. Οι αναρτήσεις της με μαγειρικές συνταγές γίνονται viral εντός και εκτός της Μέσης Ανατολής με τη Ρενάντ να είναι ένα σύμβολο ανθεκτικής παιδικότητας σε καιρούς πολέμου με δύναμη τη δεξιότητα της να είναι σεφ εκεί που η ανθρωπότητα χάνει το νόημα της.
Το απόλυτα μεταδοτικό και λαμπερό χαμόγελό της είναι ένας φάρος ελπίδας για τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες -αλλά και για τα παιδιά της Γάζας που έχουν παγιδευτεί στο βάναυσο χάος που έχουν επιβάλλει οι γεωπολιτικές δυνάμες των οπλαρχηγών.
Η Ρενάντ πάντα αγαπούσε τη μαγειρική, λέει στο Al Jazeera. Ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, τον περασμένο Οκτώβριο, έβλεπε βίντεο μαγειρικής με πάθος. Αλλά όταν οι σειρήνες έγιναν καθημερινότητα και εφιάλτης, η Ρενάντ αποφάσισε να αναλάβει δράση.
Άρχισε να μαγειρεύει με την οικογένειά της χρησιμοποιώντας όποια συστατικά ήταν διαθέσιμα – συχνά ό,τι έβρισκε από πακέτα με τρόφιμα που φτάνουν (ενίοτε) στη Γάζα και περιέχουν κυρίως αποξηραμένες τροφές και κονσέρβες.
Η Ρενάντ αν δεν υπήρχε πόλεμος, θα ήταν μαθήτρια της πέμπτης δημοτικού. Όμως έχασε έναν ολόκληρο χρόνο από το σχολείο ως συνέπεια της ανθρωπιστικής κρίσης και σήμερα ζει σε καταφύγιο με τη μητέρα και τις αδερφές της.
Στριμωγμένες με πολλές άλλες οικογένειες σε ένα μόνο σπίτι στο Deir el-Balah –μία από τις γειτονιές που ήταν και επίκεντρο των βομβαρδισμών του Ισραήλ.
«Έγινα διάσημη τυχαία!»
Η αρχή έγινε με ένα video της Ρενάντ στο οποίο κάνει unboxing ένα πακέτο βοήθειας. Σε αυτό ανακαλύπτει ζάχαρη! Η απόλυτη χαρά της όταν έπεσε επάνω σε ένα βασικό συστατικό που ήταν σε έλλειψη ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο της, ο ενθουσιασμός της μαγνήτισε, το video έγινε viral και έτσι η σεφ που παλεύει το δράμα με έμπνευση μαγειρική έγινε ένα πρόσωπο που ακολουθήσαμε πολλοί.
Σε αυτή την αποστολή, η Ρενάντ δεν είναι μόνη. Ο λογαριασμός είναι μια οικογενειακή υπόθεση καθώς τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης τα διαχειρίζεται η μεγαλύτερη αδερφή της. Η 25χρονη Νουρχάν Αταουλάχ, που όταν δεν βοηθάει τη μικρή αδελφή της να αναρτήσει συνταγές από τη ζώνη πολέμου, είναι φαρμακοποιός.
Η Νουρχάν βοηθάει τη μικρότερη αδελφή της να δημιουργεί περιεχόμενο και φροντίζει για τον λογαριασμό της στο Instagram. Ως τέτοια, αισθάνεται την ευθύνη να διασφαλίσει ότι οι συνταγές που αναρτώνται δεν είναι προσβλητικές, δεν ενοχλούν όλους όσοι έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε τροφή και νερό – ειδικά εκείνους στο βόρειο τμήμα της Γάζας που έχει αποκοπεί σε μεγάλο βαθμό από τον υπόλοιπο θύλακα από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Οι δύο αδερφές θυμούνται τις πρώτες μέρες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όταν η Deir el-Balah ήταν μια έρημος, όταν δεν υπήρχαν τρόφιμα, κονσέρβες ή λαχανικά και όλα τα αρτοποιεία είχαν βομβαρδιστεί ή δεν λειτουργούσαν.
Το μόνο που τους είχε απομείνει ως πρώτη ύλη για να μαγειρέψουν ήταν λίγο αλεύρι για να φτιάξουν μόνοι τους κάποια καρβέλια ψωμί.
«Ψήναμε σε λασπόφουρνο και μοιράζαμε τα καρβέλια σε όλη την οικογένεια», λέει η Νουρχάν. «Είμαστε μια δεκαμελής οικογένεια. Αν υπάρχουν 20 καρβέλια αναλογούσαν δύο στον καθένα ημερησίως, έκανε ο καθένας τα κουμάντα του» προσθέτει.
Όταν τα πακέτα επισιτιστικής βοήθειας άρχισαν να καταφτάνουν στη γειτονιά τα κορίτσια ένιωσαν ότι μπροστά τους είχε αποκαλυφθεί ένας «θησαυρός», λέει.
Σήμερα πολλά από τα βίντεο μαγειρικής της Ρεχάντ επικεντρώνονται στην παρασκευή γευμάτων με όποια συστατικά της είναι διαθέσιμα, στην ίδια και σε όλους όσοι μοιράζονται αυτή τη ζωή, σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.
«Όποτε ανεβάζω μια συνταγή, νιώθω ενοχές. Εμείς τρώμε όταν άλλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πιουν έστω νερό»
Πολλά από τα βίντεο της μικρής σεφ αναφέρονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Γάζα – όπως η έλλειψη νερού και βασικών ειδών παντοπωλείου.
«Όταν υπάρχει ένα γεγονός προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε, είναι χρέος μας», εξηγεί η Νουρχάν.
Οι ελλείψεις δολοφονούν
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Refugees International, οι ελλείψεις τροφίμων στη Γάζα έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια.
Τον Ιούνιο, μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προειδοποίησε από κοινού ότι ο λιμός είχε ήδη φτάσει στη Γάζα.
Η έλλειψη επαρκούς τροφής και νερού είναι ιδιαίτερα θανατηφόρα για τα παιδιά. Πράγματι, σχεδόν το 45 τοις εκατό των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών σε όλο τον κόσμο συνδέονται με υποσιτισμό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως επιβεβαιώνει έκθεση της UNICEF, έως τις 31 Ιουλίου, σχεδόν 19.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία για νοσηλεία στη Γάζα το 2024. Περισσότερα από 18.000 κρούσματα υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν επιβεβαιωθεί στη Γάζα από τον Ιανουάριο μαρτυρούν οι εκθέσεις.
«Η γνωστική ανάπτυξη και η σωματική ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να επηρεαστούν [λόγω του υποσιτισμού], αλλά αυτό μπορεί να να αντιστραφεί εάν μπορούμε να εξασφαλίσουμε σε αυτά τα παιδιά μια σωστή διατροφή – με βιταμίνες και μέταλλα. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο σε παιδιά κάτω των δύο ετών. Από δύο ετών και πάνω το πρόβλημα δεν είναι αναστρέψιμο», προειδοποίησε ο Abu Khalaf της UNICEF.
H σεφ της ανάγκης
Με αυτά τα δεδομένα οι δύο αδελφές προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι στα βίντεο που κάνουν οι πρώτες ύλες είναι τα πιο ευρέως διαθέσιμα συστατικά σε όλους στη χτυπημένη Γάζα. Για αυτό άλλωστε κάνουν αρκετές συνταγές με συστατικά που βρίσκονται σε κονσέρβες.
Η Ρενάντ δεν χρησιμοποιεί κοτόπουλο ή κρέας στις συνταγές της, καθώς αυτές οι τροφές είναι πολύ σπάνιες ή ανύπαρκτες για τους περισσότερους στη Γάζα.
Η ίδια η Ρενάντ είναι πολύ ευαισθητοποιημένη με την ύπαρξη επισιτιστικής κρίσης στις γειτονιές που ζει. Γνωρίζει ότι πολλοί άνθρωποι στη Γάζα έχουν πρόσβαση σε τόσο λίγα.
«Όποτε ανεβάζω μια συνταγή, νιώθω ενοχές. Εμείς τρώμε όταν άλλοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πιουν έστω νερό», λέει η μικρή που έχει γίνει σύμβολο ελπίδας.
Η Νουρχάν λέει ότι η Ρενάντ έχει αναδειχθεί σε εξαιρετικά σημαντική φιγούρα για τον λαό της Γάζας.
Στις viral συνταγές της Ρενάντ, η αντίσταση στο θάνατο και η παλαιστινιακή κουζίνα βρίσκουν κοινό.
«Μέσα από τη σελίδα της προσφέρει κάτι στη χώρα της. Έχω ευθύνη να την κρατήσω όμως προσγειωμένη στην πραγματικότητα» λέει η αδελφή της.
«Εξαιτίας της Ρενάντ οι ζωές μας άλλαξαν με πολλούς τρόπους. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα μέσα από αυτό τον λογαριασμό, μέσα από τη μαγειρική της», προσθέτει.
Στις viral συνταγές της Ρενάντ, η αντίσταση στο θάνατο και η παλαιστινιακή κουζίνα βρίσκουν κοινό.
Μακροπρόθεσμα, η Ρενάντ λαχταρά να επιστρέψει στο σχολείο και σε αντίθεση με πολλούς συμμαθητές της ακόμη δεν έχει κάψει τα σχολικά της βιβλία για να ζεστάνει την ίδια ή κάποιο μέλος της οικογένειας της. Για τη Ρενάντ τα βιβλία είναι πολύτιμα, όσο και η μαγειρική της, λέει.
«Συνεχίζουμε να παρηγορούμε τους εαυτούς μας με ό,τι κάνουμε, αλλά δεν ελπίζουμε ότι θα συμβούν και πολλά. Όταν όμως και αν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, θέλω να επιστρέψω στα θρανία. Μου λείπει το σχολείο, αλήθεια» λέει η μικρή σεφ που δεν άφησε τον πόλεμο να την εμποδίσει από το να ονειρευτεί το αύριο στη ζωή της.
«Θέλω να ταξιδέψω» λέει. «Α, και να ανοίξω ένα δικό μου εστιατόριο με τις συνταγές μου. Θέλω να είναι όλες εκεί, να τις απολαμβάνουν όλοι» είπε η δεκάχρονη σεφ που γέμισε το διαδίκτυο με γλυκόπικρη ελπίδα.
Πηγή: www.in.gr