Ευ Ζην

Ένα σπίτι στην Κέρκυρα έγινε θέμα στους New York Times – Δείτε γιατί [εικόνες] | in.gr

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αγόραζαν ένα σπίτι όπου δεν θα μπορούσαν να κλείσουν κανένα παράθυρο ή πόρτα.

Αλλά όταν ο Piers Taylor, ένας αρχιτέκτονας με έδρα το Μπαθ της Αγγλίας, άρχισε να σχεδιάζει ένα δεύτερο σπίτι για την οικογένειά του στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας, πέταξε στη θάλασσα αυτή την μονότονη σύμβαση.

«Όταν ήμασταν σε διακοπές, δεν ήθελα να είναι σαν το σπίτι μου — ήθελα να το νιώθω εντελώς διαφορετικό», είπε ο Taylor, 57 ετών, ιδρυτής της εταιρείας Invisible Studio.

«Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ήθελα το σπίτι να είναι πραγματικά ακατέργαστο και πραγματικά συνδεδεμένο με αυτό το άγριο τοπίο, χωρίς κανέναν απολύτως διαχωρισμό».

Το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό σπίτι, χτισμένο με περιορισμένο προϋπολογισμό, που είναι αδύνατο να απομονωθεί από τα στοιχεία της φύσης.

Το σπίτι δεν έχει πόρτες ούτε παράθυρα

Ο κύριος χώρος διαβίωσης και η κουζίνα του είναι μια ανοιχτή βεράντα κάτω από μια κυματοειδή μεταλλική στέγη.

Τα υπνοδωμάτια και τα μπάνια στο σπίτι, είναι σε δύο επίπεδα κάτω από τον κύριο χώρο διαβίωσης, είναι σκαμμένα στην πλαγιά ενός λόφου και μπορούν να περικλειστούν μόνο εν μέρει με μεταλλικές σίτες και πλαστικές κουρτίνες.

Δεν υπάρχουν γυάλινα παράθυρα ή πόρτες, με αποτέλεσμα τα δωμάτια στο σπίτι να είναι για πάντα εκτεθειμένα.

Το σπίτι των 2.700 τετραγωνικών ποδιών είναι σκαμμένο στην πλαγιά ενός λόφου και μπορεί να περικλειστεί μόνο εν μέρει με μεταλλικές σίτες και πλαστικές κουρτίνες

Ο Taylor, ο οποίος κατανοεί τόσο την λιτότητα όσο και τον υπερβολικό σχεδιασμό, έχοντας παρουσιάσει τις εκπομπές του BBC «Το Σπίτι που Έφτιαξε 100.000 £» και «Τα Πιο Εκπληκτικά Σπίτια του Κόσμου», κατέληξε σε αυτή την ριζικά μινιμαλιστική ιδέα μετά από μια ζωή μάθησης για το φυσικό περιβάλλον και τις οικοδομικές παραδόσεις της Κέρκυρας.

Κατασκευασμένο κυρίως από σκυρόδεμα με σανίδες. Πλαστικές κουρτίνες μπροστά από τις μεταλλικές σίτες

Ως παιδί, περνούσε μεγάλα καλοκαίρια στην Κέρκυρα με τους γονείς του, μένοντας σε μια ταβέρνα στην παραλία όπου δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και όπου έτρωγαν μόνο ό,τι μπορούσαν να πιάσουν ή να καλλιεργήσουν οι οικοδεσπότες τους. Όταν δημιούργησε τη δική του οικογένεια, σύστησε στη σύζυγό του, Σου Φίλιπς, τώρα 60 ετών, και στα τέσσερα παιδιά τους, τώρα 14 έως 34 ετών, τις αγροτικές απολαύσεις του νησιού.

Στην κουζίνα, το σκυρόδεμα δημιουργεί ένα κεντρικό νησί με νεροχύτη, επαγωγική εστία και κρυφά ψυγεία και καταψύκτες

«Γυρίσαμε πίσω και ξαναγύρισα στο παρελθόν», είπε ο Taylor ο οποίος έχει διδακτορικό από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στην Αγγλία. «Είναι ένα μέρος με το οποίο νιώθω απίστευτα συνδεδεμένος».

Αγόρασε το οικόπεδο για 50.000 ευρώ

Για χρόνια, ονειρευόταν να χτίσει ένα σπίτι στο νησί. Τα οικόπεδα δίπλα στο νερό ήταν απρόσιτα, αλλά παρατήρησε ότι η γη στους λόφους κόστιζε πολύ λιγότερο. «Η γη πάνω στο νερό κόστιζε πέντε φορές περισσότερο από τη γη στους λόφους», είπε.

Το 2014, βρήκε ένα ηλιόλουστο, αδέξιο οικόπεδο περίπου ενός στρέμματος σε έναν ελαιώνα σε σχετικά καλή τιμή. «Ήταν ένα άγονο κομμάτι γης με πολύ παράξενο σχήμα και δεν υπήρχε προφανές μέρος για να χτίσει κάτι», είπε.

Στο επάνω επίπεδο, ο χώρος διαβίωσης και η κουζίνα διαθέτουν εντοιχισμένα καθίσματα και μινιμαλιστική επίπλωση κάτω από μια κυματοειδή μεταλλική στέγη

Αυτός και η σύζυγός του πρόσφεραν 50.000 ευρώ και οι πωλητές δέχτηκαν. Η γραφειοκρατία κράτησε τη διαδικασία για δύο χρόνια, αλλά το ζευγάρι τελικά έκλεισε την αγορά του ακινήτου το 2016.

Όταν άρχισε να σχεδιάζει το σπίτι, ο Taylor, θυμήθηκε τις σπουδές του στην Αυστραλία, όπου είχε εμπνευστεί από τους Αυστραλούς αρχιτέκτονες Γκλεν Μέρκατ και Ρίτσαρντ Λεπλαστρίερ, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει σπίτια που άνοιγαν διάπλατα στο φυσικό τους περιβάλλον, αγκαλιάζοντας τον ήλιο, τα φυτά και τον άνεμο.

Αυτές οι μεταλλικές σίτες χρησιμοποιούνται ως παράθυρα για ασφάλεια, όταν λείπει η οικογένεια

«Ο Λεπλαστριέ ζούσε σε αυτό το εξαιρετικό σπίτι βόρεια του Σίδνεϊ, χωρίς τζάμια», είπε ο Τaylor . «Ήταν μια απίστευτα πρωτόγονη καλύβα, με όλες αυτές τις σήτες που άνοιγαν. Πήγα εκεί πριν από 27 χρόνια και εντυπωσιάστηκα από την απλότητά της».

Με στόχο να κατασκευάσει κάτι εξίσου απλό, αλλά προσαρμοσμένο στα υλικά και τις μεθόδους κατασκευής που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Κέρκυρα, άρχισε να σχεδιάζει ένα σπίτι 2.700 τετραγωνικών ποδιών με εξαιρετικά περιορισμένο προϋπολογισμό.

Η οικογένεια χρησιμοποιεί σήτες για τα έντομα πάνω από τα ανοίγματα του υπνοδωματίου για να κρατάει έξω. Όταν δεν είναι στο σπίτι, κλείνουν τα ανοίγματα με γαλβανισμένες μεταλλικές σίτες

Κατασκευασμένο κυρίως από σκυρόδεμα με σανίδες, το σπίτι δεν έχει εσωτερικούς διαδρόμους ή σκάλες — ούτε ξύλο ή μοκέτα. Οι εξωτερικές σκάλες και οι βεράντες παρέχουν πρόσβαση σε ένα υπνοδωμάτιο στο κάτω επίπεδο, τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια στο δεύτερο επίπεδο, και στο σαλόνι και την κουζίνα στον επάνω όροφο.

Στην κουζίνα, περισσότερο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα κεντρικό νησί με νεροχύτη, επαγωγική εστία και ψυγεία και καταψύκτες κάτω από τον πάγκο. Ενσωματωμένοι πάγκοι από σκυρόδεμα εκτείνονται από τον χώρο μαγειρέματος στο σαλόνι.

Του κόστισε 150.000 ευρώ

Η εξάλειψη ακριβών στοιχείων όπως τα παράθυρα και οι πόρτες, καθώς και τα πολυτελή εσωτερικά φινιρίσματα, διατήρησαν το κόστος σε περίπου 150.000 ευρώ κατά τη διάρκεια των δυόμισι ετών κατασκευής, ένα κλάσμα του κόστους που συνήθως κοστίζουν σπίτια παρόμοιου μεγέθους.

Η οικογένεια άρχισε να χρησιμοποιεί το σπίτι το περασμένο καλοκαίρι και το έχει βρει εκπληκτικά άνετο, ακόμη και απελευθερωτικό σε σύγκριση με ένα κλιματιζόμενο σπίτι απομονωμένο από το περιβάλλον του.

«Όλα τα παιδιά το λατρεύουν, και όλοι οι φίλοι μας το λατρεύουν», είπε ο Taylor προσθέτοντας ότι η σκιά από την οροφή και ο φυσικός διαμπερής αερισμός διατηρούν τους χώρους δροσερούς, ακόμα και τις ζεστές μέρες, χωρίς να χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένα καταπληκτικό σπίτι

Η οικογένεια χρησιμοποιεί σήτες για τα έντομα πάνω από τα ανοίγματα του υπνοδωματίου για να κρατάει τα έντομα έξω. Όταν δεν είναι στο σπίτι, κλείνουν τα ανοίγματα με γαλβανισμένες μεταλλικές σήτες για ασφάλεια.

«Η δυνατή βροχή θα έρθει», είπε ο Taylor . «Αλλά δεν πειράζει, γιατί είναι φτιαγμένο για να το αντέχει αυτό».

Ακόμα κι αν η οικογένεια βρει περιστασιακά στοιχεία ότι υπήρχαν κατσίκες του βουνού στην κουζίνα, το να είναι τόσο δεμένη με τη γη αξίζει τον κόπο.

«Η ένταση του φωτός, οι μυρωδιές των φυτών, ο θόρυβος των τζιτζικιών – είναι σαν όλα να είναι ανεβασμένα στο 11», είπε. «Υπάρχει κάτι εντελώς καθαρτικό στο να είσαι εκεί».

Με πληροφορίες από New York Times.

Εικόνες: Jim Stephenson

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Άνοιξε το πρώτο μουσείο στην Ασία αφιερωμένο στον Κριστιάνο Ρονάλντο

admin

Πώς η βασίλισσα Βικτώρια έγινε «ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών» όλων των εποχών | in.gr

admin

Νέος διαγωνισμός από τις ΕΙΚΟΝΕΣ και τον Τάσο Δούση: Δωρεάν πολυτελείς διακοπές στη Ρόδο σε σουίτα 5 αστέρων & αεροπορικά εισιτήρια

admin