Ακόμα κι αν δεν περνάς συνεχόμενες ώρες χαζεύοντας στα social media, οι πολλές «γρήγορες» επισκέψεις μέσα στη μέρα, συσσωρεύονται. Aν τσεκάρεις στις ρυθμίσεις του κινητού σου και δεις πόσες ώρες περνάς συνολικά μπροστά στην οθόνη, πιθανότατα θα σοκαριστείς.
Αυτή η συνήθεια, μπορεί ναι μεν να σε βοηθάει προσωρινά να «σκοτώσεις» την ανία, αλλά ταυτόχρονα διαταράσσει τη ντοπαμίνη και την κορτιζόλη σου. Μόλις αποσυνδεθείς και αφήσεις στην άκρη το κινητό, θα νιώσεις αμέσως το σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώνουν.
Γιατί χρειάζεσαι ένα διάλειμμα απ’ την τεχνολογία;
Το να χτίσεις μια υγιή συνήθεια δεν είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Η ιδέα είναι να «αγκαλιάσεις» τη νέα συνήθεια με δύο ευχάριστες δραστηριότητες.
Αντί να σκρολάρεις ασταμάτητα, να στέλνεις μηνύματα και να σερφάρεις στο ίντερνετ, διάβασε ένα βιβλίο, γυμνάσου, δες ταινίες, κάνε μια βόλτα ή ένα power nap.
Για να μείνεις πιστή σε αυτή τη συνήθεια, βάλε το κινητό σου σε λειτουργία πτήσης σε τακτά διαστήματα μέσα στη μέρα.
Ενεργοποίησέ την για παράδειγμα όταν είσαι στη δουλειά και χρειάζεσαι συγκέντρωση, όταν είσαι στο μετρό και πριν το δείπνο.


Τι λένε οι ειδικοί;
Η σημασία τέτοιων ψηφιακών διαλειμμάτων υποστηρίζεται και από τους ειδικούς. «Η πραγματικότητα είναι ότι όλη μέρα δεχόμαστε κλήσεις, ειδοποιήσεις, μηνύματα και email κι αυτό μας κρατά σε μια συνεχή κατάσταση επαγρύπνησης και υπερσύνδεσης», εξηγεί η ψυχολόγος Brigida H. Madsen.
«Η ενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας μπορεί να είναι εξαιρετική ιδέα για να μειωθεί η υπερδιέγερση, να αυξηθεί η συγκέντρωση και να περιοριστεί το άγχος. Η λειτουργία πτήσης βοηθά στο να οριοθετηθούν πραγματικά διαλείμματα, προσφέροντας ανακούφιση χωρίς ενοχές».
Επίσης, κάτι ακόμη που θα σε βοηθήσει, είναι να κρατάς τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός οπτικού πεδίου και να έχεις συγκεκριμένο πλάνο για την ώρα που θα είσαι offline. «Το να αντισταθείς στον πειρασμό να ελέγξεις τα μηνύματα ή να «χαθείς» στα social media γίνεται πολύ πιο εύκολο όταν έχεις καλό λόγο.
Για παράδειγμα, αν θέλεις να απολαύσεις ένα γεύμα με φίλους ή να είσαι πραγματικά παρούσα σε σημαντικές στιγμές, τότε είναι ευκολότερο να διατηρήσεις το ψηφιακό διάλειμμα», σημειώνει η Madsen. Δοκίμασέ το κι εσύ. Ο εγκέφαλός σου —και η κορτιζόλη σου— θα σε ευγνωμονούν!
Φωτογραφίες: @istock.
Πηγή: www.tlife.gr