Ευ Ζην

Ασφάλεια και ηρεμία: Οι 10 ιδανικοί προορισμοί για συνταξιούχους | in.gr

Πολλοί ηλικιωμένοι επιθυμούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο μετά τη συνταξιοδότηση. Καθώς επιλέγουν νέους προορισμούς για να ζήσουν, οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη είναι το ευχάριστο κλίμα, η υψηλή ποιότητα υγειονομικής περίθαλψης και το προσιτό κόστος ζωής. Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, η ασφάλεια αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για όσους αναζητούν μια ήρεμη και άνετη ζωή μακριά από την πατρίδα τους.

Μια πρόσφατη μελέτη της International Living αποκαλύπτει τα ασφαλέστερα μέρη του κόσμου για συνταξιούχους που επιλέγουν να ζήσουν στο εξωτερικό. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλες οι χώρες που ξεχωρίζουν στην έρευνα κατατάσσονται υψηλότερα από τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας για τους ηλικιωμένους που αναζητούν νέα στέγη και ποιότητα ζωής.

Η συντάκτρια Τζένιφερ Στίβενς εξηγεί στη Daily Mail πως: «Αν δεν πιστεύουμε ότι ένα μέρος είναι πραγματικά ασφαλές για την καθημερινή ζωή ενός φυσιολογικού ανθρώπου, δεν το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα μας».

Στην πρώτη πεντάδα συναντάμε χώρες όπως η Μαλαισία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η Πορτογαλία. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση, ξεπερνώντας το Βιετνάμ, την Κόστα Ρίκα και την Ουρουγουάη.

Oι δέκα ασφαλείς χώρες για συνταξιούχους είναι οι εξής:

Πορτογαλία 

Η Πορτογαλία, με την ήρεμη καθημερινότητά της  θεωρείται «ένα καθησυχαστικό καταφύγιο», σύμφωνα με το International Living.

Ο Αμερικανός Τέρι Κολς, κάτοικος της χώρας επί επτά έτη, δηλώνει: «Η αίσθηση ασφάλειας εδώ σε αγκαλιάζει σαν μια ζεστή κουβέρτα». Προσθέτει πως οι ηλικιωμένοι είναι ενεργοί στη δημόσια ζωή, κάτι που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας.

Μαλαισία 

Ο Κιθ Χόκτον, κάτοικος της Πενάνγκ για 16 χρόνια, υποστηρίζει πως «ποτέ δεν ένιωσε πιο ασφαλής».

«Η ασφάλεια προέρχεται από την κουλτούρα, τον σεβασμό, την καλοσύνη, την προθυμία για βοήθεια», προσθέτει.  Αγαπημένες του στιγμές είναι οι βραδινές βόλτες σε νυχτερινές αγορές και οι ήσυχες ώρες με καφέ.

Ιρλανδία 

Με δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, η Ιρλανδία προσφέρει χαμηλή εγκληματικότητα, σταθερή διακυβέρνηση και δυναμικές κοινότητες. «Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, πρόθυμοι να βοηθήσουν και σε κάνουν γρήγορα να νιώσεις ότι ανήκεις εδώ», λένε οι συντάκτες του International Living.

Ισπανία 

Η Αμερικανίδα Μάρσα Σκάρμπορο λέει πως νιώθει απόλυτα ασφαλής στην Ισπανία: «Οι φίλοι με διαβεβαίωσαν πως είναι ασφαλές να περπατώ μόνη το βράδυ – και είχαν δίκιο». Η αυστηρή νομοθεσία περί όπλων και η φιλική καθημερινότητα ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας. Η Ισπανία κατατάχθηκε 23η στον κόσμο, όσον αφορά την ασφάλεια.

Ιταλία 

Ο Τσιπ Στάιτς ζει στην Ιταλία εδώ και οκτώ χρόνια. Παρά το ότι έχει χάσει το πορτοφόλι του τρεις φορές, το πήρε πίσω ανέπαφο κάθε φορά. «Οι άνθρωποι είναι υπερήφανοι για τις κοινότητές τους, επικεντρωμένοι στις σχέσεις και τον πολιτισμό», λέει. Η Ιταλία έχει 12 φορές λιγότερες δολοφονίες από τις ΗΠΑ και διπλάσια αστυνομική παρουσία.

Ελλάδα 

Η Λιν Ρούλο, που έφυγε από το Σαν Φρανσίσκο και κατοικεί στην Αθήνα, δηλώνει πως αισθάνεται πιο ασφαλής στην ελληνική πρωτεύουσα. Αν και έχει βιώσει διάρρηξη, η καθημερινότητά της είναι «ήρεμη». Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική φιλοξενία.

Βιετνάμ 

Η Σάρον Νίλσεν, που ζει στο Χο Τσι Μινχ από το 2011, απολαμβάνει την αίσθηση ασφάλειας της πόλης. «Ποτέ δεν μας λήστεψαν ή απείλησαν. Περπατάμε σε πάρκα ακόμα και το βράδυ», λέει. Οι ντόπιοι προειδοποιούν ακόμα και αγνώστους να φυλάνε τα κινητά τους, ένδειξη προσοχής και αλληλεγγύης.

Κόστα Ρίκα 

Η ανύπαντρη μητέρα Μπέκα Μποτόνε μεγάλωσε τα δύο της παιδιά στην παραλία της Κόστα Ρίκα και δεν μετάνιωσε ποτέ. «Η ζωή εδώ είναι χαλαρή, χαρούμενη και συνδεδεμένη με το περιβάλλον», αναφέρει. Η ασφάλεια και η επαφή με τη φύση διαμορφώνουν μια ιδανική παιδική ηλικία.

Ουρουγουάη 

Ο Ντέιβιντ Χάμοντ ζει σχεδόν δύο δεκαετίες στο Μοντεβιδέο. Θεωρεί την Ουρουγουάη μια χώρα με χαμηλό άγχος και υψηλή ασφάλεια. «Δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο, όλα είναι κοντά.», λέει, συγκρίνοντάς την με τη ζωή στις ΗΠΑ.

Μπαλί 

Ο Ρόλαντ Ντάλτον, με πάνω από 40 χρόνια στο Μπαλί, περιγράφει το νησί ως ένα από τα πιο ασφαλή και φιλόξενα μέρη για ξένους. «Στα χωριά, είναι σύνηθες να αφήνεις το αυτοκίνητο ή το σπίτι ξεκλείδωτα», λέει. Ο τουρισμός έχει δημιουργήσει κουλτούρα φροντίδας και σεβασμού προς τους ξένους.

Πηγή: www.in.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Η Ισπανία κλείνει περισσότερα από 65.000 Airbnb για παραβίαση κανονισμών

admin

Ρήνεια: Το μικρό «μυστικό» νησί των Κυκλάδων – ένας επίγειος παράδεισος

admin

Κολποσκόπηση: Τι είναι, πώς γίνεται και γιατί είναι σημαντική

admin