«Η πατρίδα μου, η Ιαπωνία, είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο για να γεννήσει κανείς: έχει ένα από τα πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ασία» εξηγεί η φωτογράφος Noriko Hayashi και συνεχίζει: «Πριν από μερικά χρόνια είχα την ευκαιρία να δουλέψω πάνω σε μια ιστορία για τις μαίες στην Ιαπωνία και άρχισα να ενδιαφέρομαι πολύ για τον ρόλο τους. Τον Νοέμβριο του 2023 ταξίδεψα στην επαρχία Badakhshan στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν, τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στην Ασία. Ήθελα να συναντήσω τις μαίες εκεί και να δω πώς υποστηρίζουν τις γυναίκες».
Επιπλοκές, αιμορραγία, μόλυνση
Η επαρχία Badakhshan βρίσκεται μακριά από την Καμπούλ, με δύσβατο έδαφος και ανεπαρκείς υποδομές μεταφορών και ιατρικής περίθαλψης. Το χειμώνα, οι βαριές χιονοπτώσεις μπλοκάρουν τους δρόμους για μήνες.
Οι γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν μεταφέρονται μερικές φορές με γαϊδουράκια συνοδευόμενες από μέλη της οικογένειας ή γείτονες σε πολυήμερα ταξίδια στις κλινικές.
Το ποσοστό αλφαβητισμού των γυναικών εκεί είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σύγκριση με άλλες επαρχίες – λιγότερο από 10% – και αυτό είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο υπάρχει σοβαρή έλλειψη μαιών.
Αυτός ο συνδυασμός γεωγραφικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων σημαίνει ότι συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και θάνατοι από επιπλοκές όπως υπερβολική αιμορραγία ή μόλυνση, οι οποίοι διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
H φωτογράφος Noriko Hayashi φωτογραφίζει τον αγώνα των γυναικών ανά τον κόσμο
Τοκετός στο σπίτι
«Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα μικρό χωριό, ενώ ακολουθούσα μια κινητή ομάδα υγείας έξι ατόμων, που οργανώθηκε από το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών» συνεχίζει η φωτογράφος Noriko Hayashi.
«Η μαία, η Anisa, έκανε ιατρικές εξετάσεις σε γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόσφατα στο σπίτι. Μια από αυτές τις μητέρες μας πήγε σε μια άλλη γυναίκα στη γειτονιά που ήταν εννέα μηνών έγκυος, αλλά δεν είχε κάνει ποτέ εξετάσεις.
»Στη φωτογραφία η Anisa ακούει τους χτύπους της καρδιάς του μωρού με ένα στηθοσκόπιο και λέει στη γυναίκα: «Το μωρό σου αναπτύσσεται καλά, και αν αρχίσεις να έχεις συσπάσεις, φρόντισε να με καλέσεις και θα έρθω αμέσως”.
»Δέκα ημέρες αργότερα, η Anisa βοήθησε στον τοκετό στο σπίτι της».
«Τον Νοέμβριο του 2023 ταξίδεψα στην επαρχία Badakhshan στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν, τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στην Ασία»
Έστω και μία ζωή
«Αφού τελείωσε μια κουραστική μέρα στη δουλειά, ήμουν στο ίδιο αυτοκίνητο με την Anisa. Εκείνη κοίταξε από το παράθυρο τον στενό ορεινό δρόμο και εγώ είδα μια χιονισμένη κορυφή στο βάθος και είπα ότι πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να ταξιδεύεις από χωριό σε χωριό κάθε μέρα, ειδικά τον χειμώνα.
»Μου απάντησε ότι, ακόμη κι έτσι, θα συνεχίσει να κάνει αυτό το έργο σε μια περιοχή όπου έχουν πεθάνει τόσες πολλές γυναίκες – ότι το να μπορέσει να σώσει έστω και μια ζωή κατά τη γέννηση είναι αρκετή ανταμοιβή. Συγκινήθηκα πραγματικά.
»Μαίες όπως η Anisa σώζουν έγκυες γυναίκες με πολλούς τρόπους – όχι μόνο βοηθώντας τις να γεννήσουν, αλλά και λειτουργώντας ως ανεπίσημοι θεραπευτές. Οι γυναίκες του Αφγανιστάν είναι συχνά απομονωμένες και αποκομμένες από την κοινωνία, αλλά με τις μαίες μπορούν να μοιραστούν προσωπικά προβλήματα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να μοιραστούν αλλιώς, όπως οι αγώνες με τις πεθερές ή τους γάμους τους.
»Γυναίκες που είναι έγκυες εδώ και χρόνια -κάποιες έχουν 10 παιδιά- ζητούν από τις μαίες τους να βοηθήσουν να πείσουν τους συζύγους τους να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη. Δεν είναι εύκολο, αλλά μερικές φορές τα καταφέρνουν» εξηγεί η φωτογράφος Noriko Hayashi.
«Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πολλοί διεθνείς δωρητές που είχαν στηρίξει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Αφγανιστάν αποσύρθηκαν»
Το σκοτάδι των Ταλιμπάν
«Η ομάδα του ΟΗΕ είναι υπεύθυνη για δεκατρία χωριά που δεν διαθέτουν ιατρικές εγκαταστάσεις. Στις συντηρητικές αγροτικές περιοχές, συνηθιζόταν οι γυναίκες να συνοδεύονται από άνδρες συγγενείς όταν ταξιδεύουν, ακόμη και πριν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν την εξουσία το 2021.
»Έκτοτε, ο κανόνας αυτός ακολουθείται πιο αυστηρά. Αυτό καθιστά δύσκολο για τις γυναίκες να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες κλινικές.
»Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πολλοί διεθνείς δωρητές που είχαν στηρίξει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Αφγανιστάν αποσύρθηκαν και τα νοσοκομεία και οι κλινικές αναγκάστηκαν να κλείσουν εν μέσω ανησυχίας ότι το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας θα επιδεινωθεί.
»Τον Δεκέμβριο του 2024, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις σχολές μαιευτικής, έχοντας ήδη απαγορεύσει την ευρύτερη εκπαίδευση των γυναικών. Ενώ όσες είχαν ήδη αποφοιτήσει μπορούσαν ακόμη να εργαστούν, οι γυναίκες που δεν είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους δεν μπορούσαν» συμπληρώνει η Noriko Hayashi.
Απόσυρση αμερικανικής βοήθειας
«Τον περασμένο μήνα έμαθα ότι η Anisa δεν μπορεί να εργαστεί ως μαία από τον Ιανουάριο. Μετά την απόσυρση των διεθνών δωρητών και της αμερικανικής βοήθειας, μετά την εντολή αναστολής του Ντόναλντ Τραμπ για την περικοπή της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ για 90 ημέρες, η κινητή ομάδα υγείας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.
»Η Anisa και ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν εμβολιαστής στην κινητή ομάδα, είναι και οι δύο άνεργοι προς το παρόν» καταλήγει η φωτογράφος.
*Με στοιχεία από theguardian | Αρχική Φωτό: Ζωτικής σημασίας βοήθεια στο Αφγανιστάν από τη σειρά Life at the Crossroads της φωτογράφου Noriko Hayashi.
Πηγή: www.in.gr