Ευ Ζην

6 λόγοι που η Μήλος είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός

Οι ελληνικοί καλοκαιρινοί προορισμοί είναι ανεξάντλητοι. Τα νησιά σαφώς τώρα έχουν την τιμητική τους. Οι Κυκλάδες είναι ίσως ο πιο δημοφιλής καλοκαιρινός ελληνικός προορισμός τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους. Και στις Κυκλάδες μεταξύ άλλων… έχουμε τη Μήλο. Την πανέμορφη Μήλο με τους γραφικούς οικισμούς και τις κινηματογραφικές παραλίες!

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό νησί, γεγονός που έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη γεωλογία της και τις απόκοσμές παραλίες της και το νοτιοδυτικότερο νησί των Κυκλάδων.

Λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «βήλος» που εξελίχθηκε σε «μήλος» και σήμαινε «πρόβατο».

Η Μήλος είναι από τους καλύτερους καλοκαιρινούς ελληνικούς προορισμούς. Και μπορεί να μην έχει δάση και πλούσια βλάστηση έχει όμως από τα πιο πρωτότυπα και μοναδικά τοπία και ιδιαίτερο γεωλογικό πλούτο. Όποιος έχει πάει το γνωρίζει και όποιος δεν έχει πάει, πρέπει να βάλει το νησί στα άμεσα σχέδιά του!

Εδώ ξεχωρίζουμε -ανάμεσα στους πολλούς- 6 λόγους που η Μήλος είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός!

1.Αδάμαντας

Το λιμάνι της Μήλου είναι φυσικό και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Είναι χτισμένο με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Ο Αδάμαντας είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο της Μήλου. Οι παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς από το λιμάνι είναι η Λαγκάδα και η παραλία του Παπικινού, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Πρόκειται για δυο υπέροχες παραλίες με αμμουδιά και με καταγάλανα νερά. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού.

Αδάμαντας Μήλου

2.Σαρακήνικο

Πρόκειται για ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπία του Αιγαίου. Το Σαρακήνικο είναι ένα ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο. Ηφαιστειογενή βράχια συναντούν τη καταγάλανη θάλασσα και η αντίθεση είναι μοναδική και ελκυστική. Το τοπίο θυμίζει φεγγάρι καθώς οι βράχοι είναι κατάλευκοι και η αντανάκλαση του φωτός έντονη, ακόμα για τη νύχτα. Πήρε το όνομα του από τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές για καταφύγιο. Σαν να μην έφτανε το ήδη υπάρχον άγριο τοπίο, στο Σαρακήνικο θα βρεις και ένα ναυάγιο. Ένα πλοίο παραδομένο στο έλεος των κυμάτων και του χρόνου. Λέγεται οτι βυθίστηκε μετά από σφοδρή θύελλα.

Σαρακήνικο Μήλος

3.Κλέφτικο

Το Κλέφτικο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θαλάσσια διαδρομή. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ηφαιστειακών βράχων και θαλάσσιων σπηλιών που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο ιδανικό για εξερευνήσεις. Το φωτογραφικό υλικό πλούσιο και τα νερά προκλητικά κρυστάλλινα. Το Κλέφτικο ήταν παλιό ορμητήριο πειρατών, απ’ όπου περνούσαν τα πειρατικά πλοία και αγκυροβολούσαν για να προστατεύονται στους μικρούς κολπίσκους και στις σπηλιές αλλά και στα επιβλητικά βράχια. Υπάρχει και μύθος που θέλει κρυμμένο θυσαυρό πειρατών σε κάποια από τις σπηλιές. Το Κλέφτικο είναι ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον που θα σου μείνει αξέχαστο.

Κλέφτικο Μήλος

4.Κλήμα

Ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους αλλά με χαρακτηριστικά πολύχρωμα δίπατα σπιτάκια. Παλαιότερα, στο ισόγειο στα λεγόμενα «σύρματα» φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων, ενώ στο επάνω μέρος ζούσαν οι οικογένειες. Στον οικισμό Κλήμα θα βρεις επίσης τα ερείπια του παλιού Κλήματος, του πρώτου λιμανιού του νησιού. Σήμερα μπορείς να επισκεφθείς τις δυο ακροπόλεις του οικισμού, το λόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι. Μπορείς να δεις κομμάτια από το τείχος της αγοράς, τμήματα του ναού της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

5.Αφροδίτη της Μήλου

Η ιστορία αναφέρει οτι το πασίγνωστο άγαλμα του 1ου αι. π.Χ. βρέθηκε το 1820 σε ένα χωράφι στον οικισμό Κλήμα, από έναν γεωργό που έσκαβε. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και όποιος το έχει δει από κοντά θα έχει προσέξει την εκλεπτυσμένη λεπτότητα του. Μόνο εικασίες υπάρχουν για το τι κρατούσε στα χέρια της η Θεά Αφροδίτη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι κράταγε την ασπίδα του Άρη, άλλοι ότι κράταγε ένα μήλο, σκηνή από την γνωστή ιστορία με τον Πάρη και άλλοι ότι κράταγε έναν καθρέπτη που καθρέπτιζε το θεϊκό πρόσωπο της. Αντίγραφο του αγάλματος, υπάρχει στην πρώτη αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου στην Πλάκα. (Δευτέρα 08:30 – 15:30, Τετάρτη-Σάββατο, 09:00 – 22:00 Κυριακή, Τρίτη κλειστό / εισιτήριο κανονικό € – μειωμένο 2€)

Αρχαιολογικό μουσείο Μήλου

6.Τσιγκράδο

Εδώ θα πρέπει να είσαι τολμηρός. Η κατάβαση στην παραλία γίνεται προσεκτικά, με σχοινί μέχρι να φτάσεις σε μια κάθετη σκάλα που θα σου προσφέρει πρόσβαση σε αυτόν τον παράδεισο. Μόλις φτάσεις όμως κάτω θα πεις οτι άξιζε τον κόπο και τοn φόβο! Εδώ οι σκέψεις της καθημερινότητας σε αφήνουν. Υπάρχεις εσύ, τα κρυστάλλινα νερά και το απέραντο γαλάζιο, όσο πιάνει το μάτι. Στα βράχια θα βρεις κρυμμένες σπηλιές έτοιμες για εξερευνήσεις μέσω θάλασσας. Απόλαυσε τη γαλήνη γιατί όπου να ᾽ναι αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής.

Τσιγκράδο Μήλος
Τσιγκράδο Μήλος

Δείτε επίσης

Πηγή: www.travelstyle.gr

Σχετικές αναρτήσεις

Στην Ευρώπη στρέφονται οι Έλληνες για διακοπές – Ο Κρητικός που έχει ταξιδέψει σε 128 χώρες | in.gr

admin

Γιατί αξίζει να βάλετε τα μύρτιλα στην διατροφή σας | in.gr

admin

Συνταγή για πανακότα κεράσι

admin